Política

El PDeCAT confirma que votarà a favor de la reforma laboral

El govern espanyol ja té garantits 174 vots i si finalment suma els d’UPN podrà validar el decret amb els vots de Cs i sense els de socis d’investidura com ERC i PNB

El portaveu de la formació, Ferran Bel, justifica que la no aprovació de l’acord dels agents socials i l’executiu suposaria un “cop mortal al diàleg social”

El PDeCAT ha anunciat aquest dimecres que votarà sí la reforma laboral aquest dijous al Congrés dels Diputats, amb la qual cosa el govern espanyol ja té garantits 174 vots a favor i està a només dos d’arribar a la majoria absoluta.  La votació està ara en una situació d’empat i, si ERC hi manté la seva oposició, la reforma està en mans de la decisió dels dos diputats d’Unió del Poble Navarrès (UPN).

Els quatre diputats del PDeCAt s’afegeixen als del PSOE, Unides Podem, Ciutadans, Compromís, Més País, Terol Existeix, Nova Canàries, Coalició Canària i PRC, però sumen el mateix nombre d’escons (174) que si ERC, PNB i UPN s’alineen amb els vots negatius de PP, Vox, JxCAT, EH Bildu, BNG, Cup i Foro Asturias.

Els dos diputats d’UPN, que van concórrer a les eleccions navarreses amb el PP, es debaten entre el vot en contra i l’abstenció. Si finalment es decantessin pel no, es produiria un empat tècnic i la votació s’hauria de repetir. I a la tercera decauria el decret llei.

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha advertit que “la no aprovació d’aquest acord entre sindicats, patronal i govern suposaria un cop mortal al diàleg social sense precedents” i “generaria una inestabilitat absoluta al mercat laboral”, a més d’incomplir els compromisos de l’Estat vers la Unió Europea.

En aquest sentit, ha subratllat que no aprovar la reforma laboral seria una “enorme irresponsabilitat” perquè suposaria “la paralització del lliurament de fons europeus per valor de 12.000 milions d’euros”.

Bel ha justificat que el seu grup tanqui la porta a la tramitació del decret com a projecte de Llei perquè, segons ell, obrir-lo a la tramitació parlamentària per permetre canvis “generaria molta més incertesa i inestabilitat a les relacions laborals en un moment complicadíssim”. “El resultat podria ser molt pitjor”, ha afirmat.

El PDeCAT veu “aspectes positius” en la reforma laboral, com el fet que estableix la prevalença del conveni sectorial respecte al de l’empresa i aborda la ultraactivitat perquè quan finalitzi el conveni no deixi de tenir efecte. També valora que es mantenen punts de l’anterior reforma laboral com la indemnització en cas d’acomiadament o el règim de salaris de tramitació.

El diputat ha recordat que ell ja va votar a favor de l’anterior reforma laboral, i, en la mesura que l’actual “no deroga” la norma del 2012 i només fa “adaptacions”, se sent còmode votant ara la llei.

A més, ha recordat que el programa electoral del PDeCAT ja recollia la necessitat de modificar la llei per mitjà un acord dels agents socials. “Si ells són capaços de consensuar una posició s’ha de tenir en compte de manera significativa”, ha dit.

El portaveu ha acusat el PP d’“irresponsabilitat” i li ha criticat estar atrapat en el “no és no”. També ha retret a ERC i Junts que no segueixin el criteri dels sindicats i la patronal i adoptin “posicions tàctiques i polítiques” que “no tenen res a veure amb el mercat laboral”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia