Política

Quines sancions es podrien imposar?

Els EUA, el Regne Unit i la UE han estat negociant en secret durant les últimes setmanes una bateria de sancions per colpejar Rússia en cas que envaeixi Ucraïna. El càstig no tindria precedents, segons han dit els líders de les nacions d’Occident, i superaria les sancions que es van adoptar després de l’annexió russa de Crimea el 2014. Aquestes són algunes de les sancions financeres que podrien imposar a Rússia.

Sense xips

Washington té a la màniga un as que mai ha utilitzat contra un altre país, la foreign-produced direct product rule (“regla de productes produïts a l’estranger”), que limitaria l’accés de xips a Rússia. Si s’apliqués, empreses domiciliades fora dels EUA tindrien prohibit exportar xips a Rússia sempre que es produïssin amb tecnologia nord-americana, va explicar Robert D. Atkinson, president de la Fundació d’Innovació i Tecnologies de la Informació, un centre de pensament a Washington DC. L’impacte seria molt gran perquè gairebé totes les tecnologies depenen dels semiconductors, des de telèfons intel·ligents i ordinadors fins a sistemes per a l’extracció d’energia, d’aviació o d’indústries pesants. La producció de xips, sobretot els que es fan servir en computació avançada, està dominada pels EUA, el Japó, Corea del Sud i Taiwan, mentre que Rússia gairebé no té producció interna.

Bancs

Els EUA i la UE ja van imposar el 2014 sancions contra algunes institucions financeres russes, però ara la Casa Blanca s’ha plantejat actuar contra els grans bancs russos i, fins i tot, contra el Fons d’Inversió Directa de Rússia, que catalitza la inversió en els sectors més importants per a l’economia russa. L’influent senador nord-americà Bob Menendez, president del comitè d’Afers Estrangers del Senat, amb el suport de la Casa Blanca, ja ha elaborat un projecte de llei en què es tracen algunes de les accions que podria adoptar Washington.

El sistema Swift

Una altra possible represàlia seria excloure Rússia del consorci de transaccions Swift, base del sistema financer global, perquè l’usen 11.000 bancs en 200 països o territoris per fer transferències. Aquest càstig ha estat batejat com a “opció nuclear” per les terribles conseqüències que podria tenir per a l’economia russa i el valor del ruble.

Nord Stream 2

Una altra possible represàlia seria cancel·lar el gasoducte Nord Stream 2, amb el qual es pretén transportar gas natural rus directament a l’Europa occidental esquivant Ucraïna. El gasoducte està llest per funcionar, però la certificació està parada. Dijous, la ministra d’Afers Estrangers alemanya, la verda Annalena Baerbock, va insinuar aquesta possibilitat.

Bons russos

Paral·lelament, Washington s’ha mostrat disposat a restringir encara més l’accés d’institucions nord-americanes al mercat del deute sobirà rus.

Oligarques

Una de les últimes opcions que els EUA han posat sobre la taula és sancionar membres del govern rus i de les forces armades, així com destacats oligarques i les seves famílies. Fins i tot han apuntat directament al president rus, Vladímir Putin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia