Política

Felip VI eludeix la crisi de la corona i exalça l’exèrcit

Torna a evitar l’esment al rei emèrit

Recorda víctimes d’ETA, coincidint amb marxes pels drets dels presos

En el seu vuitè discurs de la Pasqua Militar, el rei espanyol, Felip VI, va evitar ahir fer qualsevol esment a la delicada situació que viu la institució de la monarquia. Ara pel desig del seu pare, de tornar el més aviat possible dels Emirats Àrabs. Tal com ja va fer en el seu discurs de Nadal, l’actual monarca no va ni esmentar Joan Carles I. Tampoc els seus suposats delictes fiscals, pels quals no haurà de retre comptes gràcies al blindatge que li confereix la Constitució, almenys davant dels tribunals espanyols.

Enguany, com l’anterior i a causa de la covid, s’ha suprimit de la Pasqua Militar el públic de la desfilada militar a la plaça de l’Armeria. Felip VI, al Saló del Tron del Palau Reial de Madrid i abillat amb uniforme militar com a cap suprem dels tres exèrcits, va dedicar prioritàriament el discurs a fer un elogi encès del paper de les forces armades: “Són el reflex fidel de la nostra societat. El seu compromís està sempre guiat pel lliurament a Espanya i per una forta vocació de servir.” Una societat que, segons ell, està “orgullosa” de l’exèrcit: “És sens dubte la millor recompensa i implica estimació i gratitud cap a la vostra feina i els vostres valors”, va assegurar. Un “sentiment que, cada any, es reforça”.

Acompanyat del president de l’executiu Pedro Sánchez i dels ministres de Defensa i de l’Interior, el monarca va voler fer un homenatge a les víctimes d’ETA, en complir-se el 2021 una dècada de la dissolució de l’organització armada. Felip VI, sense esmentar les víctimes del terrorisme d’estat, va assegurar: “Vull honrar amb gran emoció la memòria i la dignitat de les víctimes del terrorisme. Moltes d’elles pertanyien a les forces armades i als cossos de seguretat de l’Estat.” Uns arguments dels quals no es va moure ni un pam la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va afirmar “l’enorme deute de gratitud amb les víctimes”. Robles va mostrar-se confiada en el “futur” d’Espanya, “sempre des del diàleg, la tolerància i el respecte entre tots”.

Per a demà hi ha convocats a diferents municipis bascos actes per reivindicar els drets penitenciaris dels presos d’ETA, que l’Associació de Víctimes del Terrorisme ha demanat prohibir.

LES FRASES

En la societat, [l’exèrcit] desperteu estimació i gratitud, un sentiment que cada any es reforça
Felip VI
REI I CAP D’ESTAT D’ESPANYA
Espanya té qualitats invencibles, que ens fan mirar el futur amb confiança, des del diàleg i la tolerància
Margarita Robles
MINISTRA DE DEFENSA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia