Política

El Suprem dels EUA s’inclina per limitar l’avortament

La majoria conservadora al tribunal expressa la intenció d’anul·lar la llei que protegeix els drets reproductius

S’aferra a la norma de Mississipí que fa molt difícil la interrupció de l’embaràs

Gairebé cinquanta anys després d’un dels avenços més grans de la història recent dels Estats Units, el Tribunal Suprem està a un pas d’esmicolar-lo. Es tracta de la llei antiavortista que a principis dels setanta va fer un tomb amb el cas Roe contra Wade, quan Norma McCorvey, una dona resident a Texas coneguda amb el pseudònim de Jane Roe, volia avortar del seu tercer fill, però llavors l’avortament es considerava il·legal. Aquell cas, que va marcar un abans i un després en la legislació de l’avortament als Estats Units, ara podria fer un tomb que sembla inevitable pel corrent majoritari conservador.

Els jutges del Suprem dels EUA –amb majoria conservadora (6-3)– tenen la intenció de reduir dràsticament el dret a l’avortament, tal com han expressat en les declaracions fetes les darreres hores. Els magistrats s’aferren a una llei de l’estat de Mississipí que prohibeix la interrupció de l’embaràs a partir de la quinzena setmana de gestació, amb excepcions limitades, molt abans del que la llei marca actualment, al voltant de les 24 setmanes. El tribunal també està sospesant els desafiaments d’una llei de Texas que prohibeix l’avortament després de sis setmanes, abans que moltes dones sàpiguen que estan embarassades. Així, podria decidir mantenir el precedent actual, eliminar l’estàndard de viabilitat actual o, fins i tot, anul·lar la llei antiavortista vigent des del 1973.

Des de fa setmanes, el debat sobre el dret avortista s’ha escampat arreu del país i han estat els conservadors i els evangelistes els que han liderat una forta pressió perquè el país faci un gir inesperat. Si, finalment, el Suprem tombés la llei vigent des de fa gairebé 50 anys, almenys 20 estats governats pels republicans estarien disposats a imposar prohibicions més radicals. Per contra, una quinzena d’estats governats pels demòcrates reafirmarien el suport a l’accés a l’avortament.

“Demanem al tribunal que faci història, que anul·li la llei Roe contra Wade”, ha confessat l’exvicepresident Mike Pence. Tot i que aquesta batalla per tombar els drets avortistes ve de lluny, l’expresident Donald Trump va posar-hi la llavor definitiva nomenant tres jutges conservadors –Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett– que ara poden tenir un paper rellevant. “Aquesta és la primera vegada que tenen clarament una majoria de jutges provida. Tenen prou vots si volen fer-ne ús”, va dir Carol Sanger, experta en drets reproductius, de la Columbia Law School.

En l’ala demòcrata, la jutge Sonia Sotomayor va assegurar que revocar la llei Roe contra Wade perjudicaria el tribunal. “Aquesta institució sobreviurà a la pudor que això crea en la percepció de l’opinió pública que la Constitució nord-americana i la seva interpretació són només actes polítics?”, va preguntar. Fins al juny, no s’anunciarà la sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia