Política

Regne Unit

La freda relació amb Johnson

El Regne Unit i els Estats Units estan condemnats a mantenir la relació especial que tenen des de la Segona Guerra Mundial. Tot i l’apropament del primer ministre britànic, Boris Johnson, al president nord-americà, Joe Biden, la relació no està sent gens fàcil. En l’àmbit personal, hi ha una distància entre tots dos líders per l’antiga connexió entre Johnson i Donald Trump, el predecessor i rival dels demòcrates Biden i Barack Obama.

En el passat, el conservador Johnson havia dit que l’ascendència kenyana de l’expresident Obama el predisposava a “tenir antipatia a l’imperi britànic” en ser Kenya una antiga colònia de Londres. També es va referir a Hillary Clinton, la candidata demòcrata en les eleccions contra el republicà Trump, com “una sàdica infermera en un hospital mental”. Per la seva banda, Biden havia definit Johnson com un “una mena de clon físic i emocional de Trump”. Aquesta associació de Johnson amb l’expresident dels EUA Trump i amb els republicans està present en la relació amb Biden, que, si bé es cordial, dista molt de ser especial. Trump era el principal avalador del Brexit de Johnson i li oferia, a canvi, un suculent tractat de lliure comerç com a premi. Amb l’arribada de Biden al poder, aquest tractat, que estava gairebé tancat amb Trump i que és de vital importància per a Johnson, s’ha paralitzat de manera temporal.

Johnson està desesperat per demostrar que el Brexit li ha permès tenir més pes internacional i més influència sobre els EUA. Aquesta va ser, de fet, una de les justificacions del Brexit. Però, més enllà de les fotos del G-7 a Cornualla (Anglaterra) i a la Cop26 de Glasgow (Escòcia) entre els dos mandataris, aquesta influència no s’ha traduït en fets. Queda només a les fotos. Es va poder veure el mes de setembre passat, quan Johnson va demanar a Biden que prorrogués la retirada dels EUA de l’Afganistan, però aquest no li va fer cas. Biden, d’ascendència irlandesa, també ha estat molt crític amb l’impacte que el Brexit de Johnson està tenint a Irlanda del Nord i en el procés de pau a la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia