Política

Valtònyc celebra com una victòria col·lectiva la decisió del Constitucional belga

El cas per l’extradició del raper mallorquí obert per l’Audiència Nacional espanyola acaba amb la llei d’injúries a la corona al país

L’advocat belga del cantant, Simon Bekaert, qualifica la decisió de “pas històric” en l’ordenament jurídic i una “bona notícia” per al cas Valtònyc

El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, ha celebrat com un “benefici col·lectiu” la decisió del Tribunal Constitucional belga de suprimir la llei d’injúries a la corona al país, en considerar que no respecta la llibertat d’expressió.

En un missatge a les xarxes socials, Valtònyc ha subratllat que sempre ha tingut clar que volia posar el seu cas “en mans dels drets fonamentals” perquè portés a un “benefici col·lectiu”. “Ho hem aconseguit, hem guanyat i Bèlgica elimina les injúries a la corona del codi penal”, ha reivindicat. “Jo no vaig acotar el cap, però vosaltres no m’heu deixat sol”, ha agraït.

El Constitucional belga s’ha pronunciat arrel d’una pregunta que li va plantejar el Tribunal d’Apel·lació de Gant que examina l’ordre de detenció europea dictada contra el cantant per l’Audiència Nacional espanyola. En concret, la cort d’apel·lació volia saber si conforme a una llei belga del segle XIX les ofenses al rei s’han de considerar un delicte, ja que en aquest cas hi hauria la possibilitat d’extradir el músic a Espanya en existir la doble incriminació prevista a l’euroordre que l’Audiència Nacional va emetre el 2018.

Amb la seva sentència, el màxim òrgan jurídic del país no només ha tancat la porta a l’extradició de Valtònyc sinó que ha derogat la llei d’injúries a la corona belga.

El tribunal de garanties ha conclòs que la llei del 1847 del país que castiga amb fins a tres anys de presó aquells que insultin el rei és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d’expressió i tampoc s’ajusta al Conveni Europeu de Drets Humans.

“Victòria. El Tribunal Constitucional ha abolit la llei criminal de lesa majestat i l’ha declarat contrària a la llibertat d’expressió”, ha proclamat l’advocat del raper a Bèlgica, Simon Bekaert. El lletrat ha qualificat la decisió del Constitucional de Bèlgica de “pas històric en l’ordenament jurídic intern de Bèlgica i bones notícies per al cas d’extradició de Valtònyc”.

En una picada d’ullet al seu equip legal, el raper ha publicat una imatge d’ell amb els advocats Paul i Simon Bekaert i el missatge “Injúries a la corona FC”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia