Política

Costa recusa la magistrada del TSJC i es nega a declarar

L’exvicepresident primer del Parlament anuncia una querella contra Alegret per detenció il·legal

L’independentisme no veu gens casual que els Mossos l’arrestessin coincidint amb l’aniversari del 27-O

L’exvicepresident primer del Parlament Josep Costa va fer ús ahir del seu dret a no declarar davant la magistrada del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) Maria Eugènia Alegret, que instrueix la causa contra l’anterior mesa per desobediència per haver permès que la cambra tramités el 2019 resolucions a favor de l’autodeterminació i de reprovació de la monarquia. Quan poc abans de dos quarts de deu del matí els Mossos d’Esquadra el van detenir per portar-lo davant la jutgessa, Costa va formalitzar una petició d’habeas corpus, en considerar que es tractava d’una detenció il·legal, al jutjat número 15 de Barcelona. Ja en presència de la magistrada, l’exvicepresident va demanar al secretari de la sala que li atorgués poders per recusar Alegret, que n’havia demanat la detenció a petició de Vox –la fiscalia no ho va considerar necessari.

En sortir del TSJC, Costa va anunciar que interposaria una querella contra la jutgessa per haver ordenat un arrest “absolutament innecessari, desproporcionat i sense cap tipus de base legal” i per falta d’imparcialitat. L’exdiputat, que és advocat i que ahir es va representar ell mateix –quan el van convidar a seure a la cadira de l’acusat va demanar exercir el seu dret de seure a la zona dels advocats–, defensa que el judici per desobediència es pot celebrar sense la seva presència. “Si se’m pot jutjar sense ser-hi present, quina necessitat hi ha de detenir-me per portar-me davant d’un tribunal del qual ja he dit que no reconec la jurisdicció i que no tinc intenció de declarar? Això és el que la magistrada Alegret haurà d’explicar, si no als tribunals espanyols, als tribunals europeus”, va advertir Costa, que també va assenyalar com a irregularitat que la magistrada dictés una resolució en un procediment en què ell és part i s’hagi executat sense haver-se-li notificat.

La jutgessa va ordenar la detenció de Costa el dia 25 d’octubre, després que l’exvicepresident la plantés el 15 de setembre “sense haver al·legat causa que justifiqués la seva incompareixença, de la qual cosa es dedueix la no disposició de comparèixer davant l’autoritat judicial de forma voluntària”. En la resolució en què ordenava la detenció, Alegret va argumentar que la compareixença de l’investigat en una instrucció judicial suposa una “obligació” segons l’article 772 de la llei d’enjudiciament criminal (Lecrim) i un “deure jurídic”, segons la doctrina del Tribunal Constitucional.

En qualsevol cas, Costa va insistir a la sortida que no reconeix el tribunal com a competent per jutjar l’activitat parlamentària i va adduir que el dret a no declarar és un dret fonamental. Al peu de les escales del TSJC l’esperaven una vintena d’independentistes, inclosos la presidenta del Parlament, Laura Borràs; la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart.

En el moment en què es va conèixer l’arrest, diversos diputats de diferents colors independentistes van marxar de les dues comissions que estaven en marxa al Parlament per acudir a la porta del TSJC, fet que va provocar que se suspenguessin, ja que no hi havia quòrum suficient per continuar.

La presidenta Borràs, que va denunciar que no l’havien deixada entrar al TSJC per veure Costa, hi veu massa casualitat en el fet que la detenció es produís just ahir, en què es commemorava el quart aniversari de la declaració d’independència.

“Al gust de Vox”

El mateix Costa va coincidir que “la magistrada ha decidit la data en què ha volgut formular l’ordre de detenció”. “Jo només sé que ahir [dimarts] vaig agafar dos avions i vaig circular lliurement per l’aeroport sense ser detingut; per tant, és evident que la meva ordre de detenció ahir no estava vigent”, va observar Costa, que va subratllar que ningú més que Vox va reclamar-ne l’arrest. “La magistrada ha fet al gust de Vox”, va concloure.

Igualment, el president a l’exili, Carles Puigdemont, va piular que la detenció de Costa “no és legal i obeeix a raons polítiques”. “El dia triat pels del tribunal de la santa repressió per fer un gest d’autoritarisme tampoc no és cap casualitat”, va reblar.

Per la seva banda, la diputada d’ERC i actual vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, que també es va desplaçar al TSJC, va mostrar la solidaritat del partit amb el seu predecessor en el càrrec i va exigir l’amnistia per posar fi a la repressió judicial contra l’independentisme.

La meva declaració no s’ha fet perquè he insistit a recusar la magistrada per òbvia falta d’imparcialitat
Josep Costa
Exvicepresident del Parlament
El fet que se l’hagi detingut en un dia com el d’avui és una provocació
Laura Borràs
Presidenta del Parlament
El dia triat pels del tribunal de la santa repressió per fer un gest d’autoritarisme no és cap casualitat
Carles Puigdemont
President a l’exili
La detenció de Josep Costa en el quart aniversari del 27-0 no és casual. Una provocació més
Jordi Sànchez
Secretari general de JxCat
Amic Josep, estem junts en tot això. La repressió no s’atura, nosaltres tampoc. Tota la força del món
Jordi Cuixart
President d’Òmnium Cultural
És una mostra més que la repressió no s’atura. Les dates no són mai una casualitat
Alba Vergés
Vicepresidenta del Parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia