Política

Puigdemont: “Continuarem lluitant”

El president a l’exili marxa demà a Brussel·les i tornarà a l’Alguer a defensar-se de la seva extradició

Afirma que l’operació ha estat “coordinada i inspirada” per Espanya

Acusa Sánchez de detenir-lo per dialogar només amb ERC

“Han estat unes hores difícils, però no impensables, ja que coneixem el recorregut d’Espanya per impedir la nostra llibertat de moviments, paraules, acció i compromís polític.” El president a l’exili, Carles Puigdemont, va denunciar ahir de manera contundent des de l’Alguer la repressió política exercida pels aparells de l’Estat espanyol arran de la seva nova detenció, empresonament i posada en llibertat en menys de 24 hores. “És una caça a l’home, a la persona”, va sentenciar Puigdemont. Lluny d’arronsar-se, però, va assegurar que continuarà “lluitant”.

I ho farà aviat, ja que ahir es va comprometre a tornar el dia 4 d’octubre a l’Alguer des de Brussel·les, on demà ja té previst anar a treballar, per declarar davant del jutge. El magistrat italià l’ha citat per decidir sobre l’extradició que ara reclama Espanya malgrat que el juliol passat els aparells de l’Estat asseguressin al Tribunal de Justícia Europeu que l’euroordre havia estat suspesa. Si el president no assistís a la citació, el procés italià es podria arxivar, ja que no hi hauria extradició possible, però tot i així Puigdemont va confirmar que farà el pas emparat per la confiança que té en la justícia europea i en la concepció d’una Europa “que defensa l’autodeterminació i respecta profundament la dissidència política”.

Assenyala Sánchez

Aquesta concepció no s’adiu amb la que té de l’Estat espanyol, segons va denunciar el mateix president, que va assenyalar que la seva segona detenció, aquest cop a Itàlia, ha estat novament “coordinada i inspirada per Espanya”. “No admet dubte”, hi afegia. En aquest sentit, Puigdemont va recordar el compromís del president espanyol, Pedro Sánchez, quan era candidat el 2019, de lliurar-lo a Espanya i va assegurar que aquesta vegada va veure com un dels policies no uniformats estava filmant amb el mòbil dins de l’aeroport moments abans de la seva detenció i que “no semblava de l’equip de la policia italiana”. A més, el president reiterava “la profunda incomoditat” que ell mateix va percebre per part de la policia italiana durant la seva detenció.

Després d’aquests moments “difícils”, Puigdemont, però, va confessar que esta “content del resultat final” perquè tota l’argumentació politicojurídica amb què han batallat aquestes últimes 48 hores “s’ha demostrat que era ferma i sòlida”. “La justícia italiana ha trigat poques hores a prendre una decisió que Espanya fa quatre anys que no pren”, i no és una excepció, perquè Alemanya, Bèlgica, el Regne Unit i fins i tot França han seguit la norma europea. “Estem orgullosos de ser europeus, no ens rendirem i seguirem viatjant”, va sentenciar.

Puigdemont, acompanyat del seu advocat Gonzalo Boye; l’alcalde de l’Alguer, Mario Conoci, i el cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay, va oferir una roda de premsa a la gran quantitat de mitjans que aquests últims dies s’han concentrat a l’Alguer. De fet, Puigdemont va destacar la “internacionalització” de la marca Alguer i també la del moviment independentista català que s’ha aconseguit aquests dies amb “l’ajuda inestimable de l’Estat espanyol”, va ironitzar.

Abans de la roda de premsa, Puigdemont es va passejar per la festa de cultura popular Adifolk i va rebre una gran quantitat de mostres de suport dels assistents. Minuts després es va reunir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, als quals va agrair la seva presència i acompanyament. Però no tot van ser elogis, ja que Puigdemont va mantenir les crítiques a la principal estratègia d’ERC en el procés independentista, la taula de diàleg, per la no presència de Junts en aquest òrgan, la qual cosa, a més a més, li aporta arguments per assegurar que el president Sánchez tenia “interès” en la seva detenció per continuar excloent JxCat de la taula de diàleg. A Aragonès li va demanar que “defensi fil per randa el que s’ha signat com a garantia d’estabilitat i futur”.

LES FRASES

Espanya vol reduir la llibertat de moviments i d’expressió, cosa contrària a la UE, on la dissidència política és respectada
Sabíem que Espanya volia que jo passés una mala nit, però també en sabíem el resultat: pa sec per avui, fam per demà per a Espanya
Si Pedro Sánchez no tingués línies vermelles permanents, les coses anirien de manera diferent
Era una operació coordinada i inspirada per Espanya, no n’hi ha cap dubte
Carles Puigdemont
130è president de la generalitat
Som aquí per donar suport a Puigdemont i denunciar que la repressió continua; és més necessària que mai una amnistia
Pere Aragonès
president de la generalitat
Europa no es pot permetre un estat que remi en contra. L’Estat ha de prendre bona nota del que li diuen ja tres justícies de la UE
Jordi Puigneró
vicepresident de la generalitat

“Sánchez sols dialoga amb qui li dona suport”

“Diàleg, sí, però negociacions, no”, assenyalava ahir el president a l’exili, Carles Puigdemont, quan li van preguntar per la taula de diàleg amb el govern espanyol. El motiu, assenyalava, és que “una part de l’independentisme no hi està asseguda perquè no hi ha estat convocada ni acceptada”, amb referència a la no assistència de Junts a la taula. Puigdemont va obviar la decisió del president Aragonès de no acceptar els noms aportats per Junts perquè no eren membres del govern i en va culpar directament el govern espanyol, i va advertir que “pot fer la sensació que el govern espanyol només dialoga amb qui li dona suport parlamentari”, va etzibar, amb referència a una ERC que va facilitar l’aprovació dels últims pressupostos de l’Estat i que ara podria facilitar l’aprovació dels nous comptes d’acord amb el pacte d’investidura de Sánchez. Puigdemont creu que a Sánchez no li agraden els que tenen una estratègia diferent i potser per això “tenia molt interès” en aquesta detenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia