Política

Puigdemont tornarà el dia 4 per declarar

Hi anirà, tot i que el procés podria decaure si no fos a Itàlia

A punt per presentar les cautelaríssimes al TGUE

El president a l’exili, Carles Puigdemont, compareixerà personalment el 4 d’octubre davant el Tribunal d’Apel·lacions de Sàsser, juntament amb el seu advocat, Gonzalo Boye, segons van aclarir ahir ells mateixos, tot i que divendres hi va fer la primera declaració per videoconferència. “Assistiré a Sàsser, com sempre que he estat convocat per la justícia”, asseverava l’expresident. El mateix dia comença un ple a Estrasburg en què també voldria ser, però intentarà seguir telemàticament la primera jornada. Boye, això sí, admetia que, si Puigdemont no es presentés davant el tribunal sard aquell dia, el cas italià podria fins i tot arxivar-se, perquè “si una persona no és en l’àmbit de jurisdicció d’un estat, el procés decau”. Tot i això, tots dos hi aniran, com han fet sempre que els ha cridat una justícia europea. “No fallarem a la nostra estratègia ni a la justícia italiana”, reblava Boye. “Compareixerem junts, en persona, donarem explicacions i rebrem el resultat que tots sabem que rebrem”, emfasitzava, en relació amb un arxivament que dona per fet. I és que l’advocat veu molt important la resolució de divendres perquè “ja marca el camí de cap on va això”, pel fet que dicta l’excarceració sense cap mesura cautelar, que ni la fiscalia va demanar.

Boye, que va volar ahir al matí a l’Alguer i es va reunir amb l’equip jurídic local encapçalat per l’advocat Agostinangelo Marras, va avançar també que “dilluns o dimarts” decidiran el moment de presentar la petició de mesures cautelaríssimes al Tribunal General de la UE (TGUE), un cop hi hagin contactat demà per “veure què vol”. L’objectiu és demanar la restitució de la immunitat provisional, mentre no resolgui el recurs de fons contra el suplicatori, tant per a Puigdemont com per als altres eurodiputats a l’exili, Toni Comín i Clara Ponsatí. “Una cosa és resoldre el problema aquí i l’altra estar tranquils perquè els eurodiputats puguin circular lliurement”, justificava Boye, que creu que el “risc real” que es repeteixi un intent com el de l’Alguer “no desapareixerà”, donada la “persecució malaltissa” del Suprem.

El mateix TGUE, de fet, ja els havia concedit les cautelaríssimes al juliol, però setmanes després les manllevava en constatar que no hi havia perill de detenció perquè l’Estat espanyol l’havia informat que les euroordres estaven suspeses. “És un engany clar i manifest al TGUE, han trencat la confiança del regne d’Espanya i les conseqüències es veuran en els pròxims dies”, augurava ahir Boye. De fet, el recurs està redactat des de divendres al matí, però van preferir no presentar-lo encara per mostrar la seva “plena confiança” en la jurisdicció italiana. Presentar-lo “no és un signe de desconfiança, sinó una necessitat”, insistia.

LA FRASE

El president sempre ha comparegut quan ens han citat i fins i tot quan no ens han citat, i ho continuarem fent voluntàriament
Gonzalo Boye
advocat de carles puigdemont


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia