Política

La participació en les eleccions baixa fins a un 33% a Portugal per la pandèmia

El conservador De Sousa revalida la presidència i l’extrema dreta irromp en segon lloc

Jornada de llargues cues, en un context de contagis i morts rècord

Portugal va votar ahir en les eleccions presidencials, celebrades en un escenari dramàtic pel tancament de la pitjor setmana de la pandèmia, que ha deixat rècords diaris de contagis i víctimes. El diumenge de votació no va escapar a una situació per la qual és el país més afectat del món, percentualment, per la Covid-19, i ahir va superar per primer cop els 6.000 hospitalitzats, amb un registre de 275 morts en les últimes 24 hores.

El guanyador dels comicis tenia poca emoció, ja que tradicionalment els portuguesos acostumen a donar un segon mandat presidencial. Així, l’actual president, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, ja era el favorit per repetir en el càrrec d’entre els set candidats. Finalment, i amb un 77% escrutat en el moment de tancar l’edició, va rebre un 64% dels vots, un resultat quasi calcat al que auguraven les enquestes (60%). La notícia política va ser el segon lloc per al candidat de la formació d’extrema dreta Basta (Prou), André Ventura, amb un 12,4% dels vots. La ultradreta fins ara era residual al país. En tercera posició, Ana Gomes, la candidata socialista (14%), partit que ara lidera l’executiu portuguès.

Amb mesures de prevenció especials, la jornada electoral va transcórrer sense incidents, però la participació va ser inferior a la de fa cinc anys: un 33% contra el 51% d’aleshores, amb un 77% del vot escrutat. Les previsions més pessimistes ja indicaven que fins a un 70% dels electors es quedarien a casa. A les urnes estaven convocats més de 10,8 milions d’electors, dels quals un milió i mig són estrangers, i totes les anàlisis indicaven que el temor al contagi mantindria una gran part de l’electoral lluny de les urnes. Els experts sanitaris creuen que la dramàtica situació del país és deguda a una forta prevalença de l’anomenada soca britànica del virus, que ja representa un 20% dels casos, però que s’espera que pugui arribar a ser d’un 60% els pròxims dies. Per si no n’hi hagués prou, aquest dissabte es va informar que s’ha detectat un malalt infectat per la soca sud-africana, que es tem que sigui resistent a les vacunes.

Per tot plegat, l’executiu portuguès manté el confinament domiciliari i ha tancat les escoles.

Anar a votar requeria espolsar-se la por amb determinació: “Sempre he votat i aquest no serà el cop que em quedi a casa. Cada cop és més important votar”, afirmava Eulália Frexes, una votant que feia cua en un carrer de Lisboa, amb el seu bolígraf a punt i al costat de famílies amb canalla i jubilats. Llargues cues al carrer i d’un en un a dins dels col·legis electorals, que s’han multiplicat per quatre, i mascaretes, gel i proves PCR als membres de les taules electorals han estat algunes de les mesures adoptades.

El primer ministre, el socialista Antonio Costa, també va fer mitja hora de cua per poder dipositar el seu vot. “Som en un moment gravíssim de la pandèmia, però s’ha fet tot perquè la gent pogués exercir el seu dret a vot”, afirmava Costa.

LA FRASE

Sempre he votat i aquest no serà el cop que em quedi a casa. Cada cop és més important votar
Eulália Frexes
VOTANT EN UN COL·LEGI DE LISBOA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia