Política

Escòcia amenaça amb la via catalana si Londres no accepta un referèndum

L’SNP presenta el full de ruta per convocar la consulta si guanya les eleccions

Desafia Johnson perquè porti el dret a decidir als tribunals si el vol frenar

La unitat del Regne Unit es convertirà en la prioritat del govern britànic en els propers mesos després que el Partit Nacional Escocès (SNP) presentés ahir a l’assemblea nacional virtual de la formació el full de ruta per convocar un nou referèndum sobre la independència. En el document, d’onze punts, que ja va ser filtrat dissabte, aposten per la via catalana i diuen que, si obtenen majoria en les eleccions escoceses del 6 de maig, aleshores el Parlament escocès estarà legitimat per convocar una consulta sobiranista, amb el consentiment o no del govern britànic. Dona tres opcions a Johnson: reconèixer la legitimitat del Parlament d’Edimburg, transferir els poders per celebrar el referèndum com va fer el 2014 o portar la consulta als tribunals. En tal cas, diu el document, el govern escocès plantarà cara.

“El referèndum s’hauria de celebrar després de la pandèmia, en un moment que determinarà el Parlament escocès, elegit democràticament, però l’SNP creu que hauria de ser en la primera part del nou mandat”, va declarar Mike Russell, el ministre per a Afers Constitucionals, Europeus i Estrangers escocès, en la presentació del document.

I va continuar dient: “Dono la benvinguda a qualsevol discussió sobre aquesta idea; l’única cosa que no es pot discutir és que Escòcia farà un referèndum legal si el 6 de maig així ho vota la gent.” El punt número u del seu programa és celebrar una nova consulta si guanyen les eleccions. L’SNP és el gran favorit. “El govern escocès de l’SNP farà aquest referèndum si és reelegit, i les propostes que presento avui ho deixen molt clar.”

El full de ruta de l’SNP ha sorprès molta gent, perquè significa que creu que és legítim convocar un referèndum aprovat només pel Parlament escocès. És a dir, que aposta per la via unilateral catalana. Sturgeon sempre s’hi ha mostrat en contra després de l’experiència de l’1 d’octubre del 2017 i perquè considera que perdria legitimitat internacional. Boris Johnson ja ha deixat molt clar que no permetrà una nova consulta, almenys fins al 2055. L’objectiu de l’SNP és portar el dret a decidir als tribunals i que sigui el Tribunal Suprem britànic el que decideixi si el Parlament escocès té legitimitat per convocar la consulta.

El diputat de l’SNP Chris McEleny, que havia presentat una proposta per donar el 31 de març com a data límit a Boris Johnson per acceptar el referèndum, es va mostrar satisfet amb el full de ruta en la seva participació en l’assemblea perquè assumeix el no de Londres. Però va insistir a posar una data límit a Johnson i, si no accepta, aleshores convertir les eleccions del 6 de maig en el referèndum. Els partits unionistes van reaccionar dient que ara és el moment per fer front a la pandèmia. L’SNP deixa clar que la consulta serà quan la pandèmia hagi passat.

Enquestes a favor

La pressió sobre el govern britànic és ara molt gran. També ahir el diari The Times va publicar una enquesta en què deia que la majoria dels nord-irlandesos i dels escocesos volien un referèndum sobre la independència en els pròxims cinc anys. En el cas dels nord-irlandesos, el 51% estan a favor d’una consulta sobre la reunificació de l’illa d’Irlanda i només el 44% hi estan en contra. La majoria dels nord-irlandesos creuen que Irlanda es reunificarà en un termini de deu anys. Anglesos, gal·lesos, nord-irlandesos i escocesos creuen que Escòcia serà independent abans de l’any 2031. Johnson ha constituït una comissió d’unitat per fer front a aquesta amenaça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia