Política

El Congrés dels EUA confirma Biden com a nou president

El Senat i la Cambra de Representants tomben els intents d’alguns congressistes republicans d’impugnar els resultats electorals

La sessió conjunta s’ha reprès després de l’assalt al Capitoli per part de seguidors de Donald Trump, que s’ha saldat amb 4 morts, diversos ferits i més d’una cinquantena de detinguts

El Congrés dels Estats Units ha ratificat aquest dijous l’elecció del demòcrata Joe Biden com a nou president després de la victòria als comicis del passat 3 de novembre.

La Cambra de Representants i el Senat han confirmat en una sessió conjunta que Biden i la vicepresidenta electa, Kamala Harris, han superat amb un total de 306 vots electorals el llindar dels 270 necessaris per accedir a la Casa Blanca el proper 20 de gener, tal com ja va confirmar el passat desembre el Col·legi Electoral, l’òrgan competent als EUA en matèria de comicis. El vicepresident sortint, Mike Pence, que ha presidit la sessió, ha declarat que aquesta validació s’ha de considerar “suficient” per acceptar l’elecció de Joe Biden.

Quatre morts i desenes de detinguts

Pence ha posat punt i final així a una agitada sessió iniciada dimecres a la tarda i que s’ha hagut d’interrompre per l’assalt violent al Capitoli protagonitzat per una turba de seguidors de Trump.

El setge ha durat unes quatre hores i s’ha saldat amb quatre morts, 14 policies ferits i almenys 52 detinguts.

Pence ha admès que ha estat “un dia fosc per a la història dels Estats Units”.

Cap objecció ha prosperat

El plenari s’ha tornat a reunir unes dues hores després que les autoritats desallotgessin els manifestants del Capitoli i els seus voltants. La nova sessió ha durat més de set hores pel debat a les dues cambres sobre dues objeccions al resultat dels comicis a Pennsilvània i a Arizona, totes dues presentades pels aliats de Trump.

Després d’un llarg debat que ha acabat passades les tres de la matinada, la Cambra de Representants ha rebutjat per 282 vots a favor i 138 en contra l’intent d’un grup de republicans per impugnar els resultats electorals a Arizona i Pennsilvània. També el Senat s’hi ha oposat amb 92 vots a favor i 7 en contra.

Finalment, les dues cambres han votat a favor de respectar els resultats dels comicis en aquests dos estats i el plenari ha continuat segons el previst. Pence ha continuat obrint els sobres per comptar el resultat relatiu a cada Estat, per ordre alfabètic, i no hi ha més objeccions, amb la qual cosa s’ha confirmat la victòria de Biden. A l’inici de la jornada s’esperava que almenys tretze senadors presentessin o donessin suport a objeccions a quatre estats més: Geòrgia, Michigan, Nevada i Wisconsin. Després de l’assalt al Capitoli, però, cap senador ha fet costat a les objeccions presentades en aquests estats per diversos congressistes republicans.

La confirmació dels resultats electorals al Congrés coincideix amb la victòria dels demòcretes a les eleccions pel Senat a Geòrgia, que els assegura el control de la cambra alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia