Política

Barcelona preveu pel 2021 un pressupost rècord de 3.231 milions d’euros

Els comptes del govern d’Ada Colau s’incrementen un 6,5% per l’impacte de la Covid

Congelen taxes i impostos i es confia en les aportacions de l’Estat

La proposta que ha posat damunt la taula el govern municipal de Barcelona, format per BComú i el PSC, preveu uns pressupostos “expansius” pel 2021 per fer front a l’emergència social generada per la Covid. Es tracta d’augmentar els recursos, dels més elevats de la història, amb un creixement del 6,5%, per disposar de fins a 3.231 milions d’euros. El regidor de Presidència i Pressupost, Jordi Martí, va explicar ahir que es preveu arribar gairebé als 800 milions d’euros (795,4) d’inversió l’any vinent, amb un augment total previst de 202 milions d’euros. Una xifra que inclouria els recursos de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHRB) i de l’empresa BSM, així com de les obres del 2020 que no s’han pogut executar per la pandèmia i que s’ajornen fins l’any vinent.

Pel que fa als ingressos, destaca la nova situació macroeconòmica positiva, en què, entre altres coses, es preveu les aportacions extraordinàries de l’Estat, la suspensió de les regles fiscals que permetran utilitzar els romanents i la possibilitat d’endeutar-se. Tant el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, com Martí, van coincidir que el consistori té marge per endeutar-se sense que perilli la solvència de les arques municipals. Per contra, la congelació dels tributs municipals i la rebaixa del 75% en la taxa de terrasses que preveuen les ordenances fiscals en tràmit, reduirà els ingressos propis respecte del 2020, si bé és un esforç que el govern municipal creu que s’ha de fer davant l’actual emergència.

Les línies bàsiques del pressupost inclouen una despesa corrent que arriba als 2.415,5 milions, fet que suposa un increment de recursos de 29,5 milions respecte al pressupost vigent. Les previsions per l’any vinent s’han fet tenint en compte diversos fons extraordinaris de l’Estat que podria rebre Barcelona, pendent que s’aprovin els pressupostos estatals.

Primeres reaccions

Els grups a l’oposició han fet les primeres valoracions a les previsions del 2021. ERC qüestiona que els comptes donin per fet que la ciutat disposarà de la partida de 3.000 milions que s’ha demanat al govern espanyol, així com dels 400 milions que es destinarien a transport públic. Els republicans també es mostren “escèptics” sobre el fet que el govern pugui tirar endavant i “complir” amb les inversions anunciades, quan la prioritat hauria de ser atendre les necessitats econòmiques i socials derivades de la pandèmia.

La presidenta del grup de JuntsxCat a Barcelona, Elsa Artadi, va qualificar de “poc realista” el pressupost presentat “perquè infla els ingressos i menysté les despeses”. Artadi retreu al govern d’Ada Colau que no compleixi amb la promesa que va fer al maig de preveure almenys un endeutament mínim addicional de 500 milions d’euros per destinar a la recuperació econòmica i social, i no pas quedar-se amb una xifra de 138 milions. “Eviten endeutar-se com caldria i quan tocaria donar una resposta poderosa a la crisi”, assegura. Les negociacions pel pressupost amb la resta de grups polítics començaran aquest dilluns, amb la voluntat d’aprovar-lo a final d’any.

Un fons “extraordinari” per negociar de 130 milions

El projecte preveu un “fons extraordinari” de 130 milions d’euros per donar resposta a les necessitats de la Barcelona post-Covid-19. Segons va explicar el regidor Jordi Martí, aquests diners formaran part de la negociació per acostar posicions amb els altres grups municipals. “Si has de gastar menys és molt difícil negociar, però quan parteixes d’un pressupost que creix en 200 milions d’euros en relació amb l’any anterior, creiem que serà possible arribar a un acord”, va assegurar el regidor. El govern municipal vol prioritzar la construcció d’habitatge social per incrementar el parc d’habitatge públic, una de les mancances que s’ha vist agreujada pel context actual, i la transformació de l’espai públic per combatre l’emergència climàtica. L’executiu obrirà una ronda de contactes, a partir de dilluns, amb la voluntat d’aprovar inicialment els comptes en la comissió d’Economia i Hisenda i aprovar-los en el ple del desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia