Política

La Guàrdia Civil no detalla els fons il·legals a Puigdemont

S’indica que hi ha subvencions “dubtoses” que podrien ser “blanqueig de capitals” a l’associació CatGlobal de l’expresident des de la Plataforma Pro Seleccions

Els nou detinguts, avui al jutjat

Els indicis incriminatoris de la Guàrdia Civil contra les 21 persones detingudes abans-d’ahir a Catalunya (nou ja han passat una segona nit tancades, i avui passen a disposició judicial), per ara, no evidencien cap finançament il·legal cap a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, a l’exili a Waterloo, com s’indica de forma indirecta en aquesta peça secreta un any i mig, i iniciada per malversació en subvencions de la Diputació de Barcelona i a la qual s’ha afegit el delicte de blanqueig de capitals, dels més difícils de provar.

En les interlocutòries d’escorcolls, no hi ha cap xifra, cap transferència de diners públics suposadament desviats, només suposicions i converses telefòniques punxades de les quals es reprodueixen insults a polítics rivals, suposades prevaricacions d’expolítics d’ERC i CDC i deduccions policials sobre el suport del govern rus als independentistes catalans, que ha omplert les xarxes socials d’imatges grotesques.

En les interlocutòries, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, justifica la trentena d’entrades per requisar material informàtic, documental i mòbils perquè admet que “de les diligències practicades fins ara no hi ha prou indicis per formular acusació” i la Guàrdia Civil li demana aquesta invasió de drets fonamentals per fer avançar la investigació, centrada en el blanqueig, però també en la malversació de fons, suborn, prevaricació, tràfic d’influències i desordres públics.

En només dos apartats, de l’empresa Events i de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, s’indica que “es podria” haver beneficiat Puigdemont i el seu entorn. En el primer cas, muntant-li escenaris per a actes polítics, com el darrer a Perpinyà, amb els presidents Torra i Mas, com també va fer per a l’ANC d’un cartell del rei de tres metres que van cremar. A canvi, segons la Guàrdia Civil, l’empresa Iniciatives Events rep “nombrosos contractes de l’administració”, de l’Ajuntament de Barcelona, del de Calella, alguns de fraccionats, o del Diplocat, del qual l’instructor, el tinent coronel Daniel Baena, cita informació del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que investiga els organitzadors de l’1-O, un fet poc ortodox i no jutjat encara. També s’acusa Antoni Fusté i Roc Aguilera d’usar les altres dues empreses que tenen a Igualada (Pop Art i l’Art de la Llum) per “falsejar la comptabilitat”, en genèric i sense afirmar si podrien ser per a Waterloo. Insinuen que paguen els vehicles de l’exdirigent d’ERC Xavier Vendrell, situat en l’estat major per l’1-O.

Justícia replica Baena

En el cas de la Plataforma, s’indica que el seu president, Xavier Vinyals (un dels que continuen detinguts), té una bona relació amb l’expresident Puigdemont, i reprodueixen una conversa de l’exdirigent de CDC Víctor Terradellas (amb qui s’ha obert tota aquesta matrioixca penal), que afirma que “en els plantejaments internacionals, de les coses més peludes, Puigdemont ha demanat a Vinyals que se n’ocupi”. També s’indica que Vendrell treballa amb Vinyals, i li factura amb la seva empresa Fòrum 1406 SL. Pel que fa a les subvencions rebudes per la Plataforma del 2015 al 2017, la Guàrdia Civil sosté que són “arbitràries”, que del 2016 van passar de 295.000 euros, a 1,3 milions el 2017 (al final van ser 828.093 euros), que es van destinar a “un encàrrec polític”, el Fòrum Crans Montana. S’assegura que “hi ha pagaments de dubtosa efectivitat” de fons públics relacionats amb els Crans, i citen Vendrell, i Jaume Cabaní relacionat amb CatGlobal, associació de Puigdemont a Bèlgica, i d’aquest cabdell es conclou que “podria ser constitutiu de blanqueig de capitals”.

La Guàrdia Civil converteix Vendrell en el principal organitzador de Tsunami Democràtic, ajudat per l’empresari Oriol Soler. A més, Vendrell i David Madí, exdirigent de CDC i al rovell de l’1-O, són dibuixades com a persones influents en l’administració i que en treien un rèdit econòmic personal. Tots tres estan tancats en dependències de la Guàrdia Civil. També ho està Marta Molina, professora, afiliada delegada de la Intersindical-CSC. Dels informes de Baena, el Departament de Justícia va denunciar ahir “falta de rigor” i va aclarir que no s’ha signat cap contracte amb l’empresa de Madí, Aigües de Catalunya, tot i que certament es va oferir a realitzar unes anàlisis per la Covid-19 als penals, que no es van fer, com –afegeix– es pot comprovar amb “una connexió a internet”.

LA XIFRA

828.093
euros
va rebre la Plataforma Pro Seleccions Catalanes el 2017, i es qualifica de subvenció “arbitrària ”i “política”.

“És una absurditat”, diu una portaveu del govern rus

“És una absurditat d’alt nivell”, va assegurar ahir la portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers rus, Maria Zakhàrova, en ser interrogada pel periodista Manel Alías, de TV3, sobre la interlocutòria del jutjat de Barcelona que assumeix com a reals les afirmacions d’un dels investigats, que sosté que el govern de Putin estava als costat de l’expresident Carles Puigdemont i que si declarava la independència, la tardor del 2017, l’ajudarien amb 10.000 soldats i el pagament del deute. “L’únic que s’aconsegueix és empitjorar les relacions Rússia-Espanya”, va afegir la representant russa, “sorpresa que es faci tant de cas a les declaracions de qui vol internacionalitzar el procés” català, segons el periodista.

Víctor Terradellas, exdirigent de CDC i investigat per frau de subvencions a la Diputació de Barcelona, és qui va fer aquestes declaracions a Xavier Vendrell, exdirigent d’ERC, en una conversa telefònica el maig del 2018, que la Guàrdia Civil i el jutge prenen com a vàlides per a la peça de noves irregularitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia