Política

Roger Español acusa l’escopeter de lesions greus

El delicte és castigat amb fins a 12 anys de presó

Afectats per les càrregues policials creen la plataforma Defensem l’1-O

Roger Español acusarà l’escopeter de la policia espanyola, identificat el març passat, que va disparar-li una bala de goma i li va fer perdre l’ull dret, als voltants de l’escola Ramon Llull de Barcelona l’1-O, d’un delicte de lesions, amb pèrdua d’òrgan vital (article 149 del Codi Penal), que implica de sis a dotze anys de presó. Així ho va anunciar ahir la seva advocada, Anaïs Franquesa, codirectora del centre Irídia, i per això ha demanat ara al titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, que investiga 63 agents per les càrregues de l’1-O, que transformi el procediment a sumari, que és quan hi ha delictes amb penes iguals o superiors als nou anys de presó.

El magistrat Francesc Miralles és qui ha de resoldre si manté la causa en un procediment abreujat, amb delictes de lesions i contra la integritat moral, qualificats fins als cinc anys de presó o sense dol, com es registren en la majoria de fets, i possiblement en l’acció de l’escopeter, un delicte de lesions imprudents, ja que la bala de goma va rebotar primer al terra o, per contra, admet la tesi d’Español. Per Franquesa, hi ha una intenció clara de l’agent o almenys va assumir que podria ferir algú amb aquest tret, perquè el va fer a uns cent metres de distància i va disparar tres cops. La penalista també va indicar que s’ha identificat el policia que va tirar un cop de peu volador a l’IES Pau Claris de Barcelona, el qual tornarà a declarar com a investigat, igual que un segon agent que sacseja una votant.

Español va participar ahir en la presentació de la plataforma Defensem l’1-O, a la plaça del Rei, amb una desena de ciutadans també afectats per les càrregues policials. Els participants, veïns de Barcelona, Dosrius i Sant Vicenç de Castellet, van convidar altres afectats a unir-se a la plataforma ([email protected]) perquè, ara que s’estan acabant les investigacions judicials, “cal ajuntar esforços i unir les veus dins un espai lliure i amb veu pròpia”, segons el manifest.

Veïns i sedició

A l’acte, també hi era Marta Torrecillas, lesionada a l’IES Pau Claris, a la qual el Sindicat Professional de la Policia va denunciar, tot i que ni el jutge ni l’Audiència de Barcelona van acceptar la denúncia. El sindicat també acusava alguns manifestants del delicte de sedició, descartat pel jutge; una decisió contra la qual el sindicat no va recórrer en apel·lació.

LA XIFRA

315
persones ferides
per la policia hi ha documentades l’1-O a Barcelona, de les quals 127 estan personades al jutjat.

LA FRASE

Exigim la no negació del que va passar. El nostre objectiu és la reparació i la justícia a través de la veritat
s
Defensem 1-O
Manifest


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia