Política

La CUP alerta d’una ofensiva del govern

Denuncia detencions d’activistes per “haver penjat una pancarta”

Els CDR dirigeixen una manifestació de centenars de persones fins a plaça Urquinaona

Com cada Diada, l’esquerra independentista va tenir el seu espai i activitat pròpia al carrer. Aquest any es va concentrar al passeig Lluís Companys, on va organitzar una manifestació estàtica seguint les mesures sanitàries i la distància social a la qual van assistir un miler de persones. Els primers participants es van anar col·locant en un espai tancat al mig del passeig al qual calia accedir amb registre digital previ. Això va provocar que molts altres assistents i curiosos o fins i tot ciutadans que ensenyaven el registre fet en un acte previ de l’ANC ocupessin els laterals del passeig al tram inicial tocant al parc de la Ciutadella. La part alta del passeig que quedava lliure aviat va ser ocupada a la mateixa hora per col·lectius dels CDR que preparaven una marxa fins a la plaça Urquinaona. Tot el passeig Lluís Companys estava força vigilat per cotxes de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra.

Enutjats amb el govern

De fet, l’actuació de la policia al llarg del dia i sobretot al matí amb detencions de membres del moviment va escalfar els ànims de la formació, que abans de començar l’acte ja va denunciar “l’ofensiva repressiva” llançada pel govern contra l’independentisme. L’encarregada de fer-ho va ser la diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent, que va qualificar les detencions preventives de cinc activistes de l’esquerra “d’absolutament il·legals”. Sirvent va retreure a l’executiu català que “segueixi reprimint el moviment independentista” per exercir els seus “drets socials i nacionals”. La diputada va explicar que al llarg del dia els Mossos d’Esquadra havien detingut una activista d’Endavant a Barcelona per “penjar una pancarta”, mentre que a Lleida la Guàrdia Civil havia fet el mateix amb quatre membres dels CDR, tot i que, va afegir-hi, tots ells estan ja en llibertat. Sirvent va fer una crida a la mobilització per provar “que hi ha una altra manera de viure”: “El procés de construcció nacional no vindrà de les institucions, sinó d’un moviment popular ferm, organitzat i determinat fins a les últimes conseqüències per defensar els drets del nostre poble.”

“Ni França, ni Espanya, Països Catalans” i crits d’“independència” van marcar l’inici de la concentració de l’esquerra independentista, amb què van reivindicar la llibertat dels presos del procés i la fi de la “repressió” exercida per l’Estat i també pel govern català. Els manifestants van enlairar pancartes amb missatges d’“Independència”, “Països Catalans”, “Feminisme” i “Socialisme” durant els 20 minuts que va durar la manifestació estàtica, després de la qual van començar els parlaments amb la regidora de la CUP a Tarragona Laia Estrada. L’edil va posar el focus en la “gestió nefasta i negligent” de la pandèmia per part del govern espanyol i també de la Generalitat, a la qual va retreure que el primer que van fer quan van recuperar les competències arrabassades per l’estat d’alarma fos atorgar “a dit” un contracte a Ferrovial. Per la seva banda, el portaveu d’Alerta Solidària, Xavier Pellicer, va acusar l’executiu espanyol de seguir amb “la llei mordassa a tota màquina”, malgrat haver promès derogar-la i ser “el govern més progressista de la història”, i la Generalitat d’“aplicar-la de forma desfermada”. A més de Sirvent, l’acte va incloure la presència dels diputats Natàlia Sànchez i Albert Botran, aquest últim al Congrés dels Diputats. També hi era l’exdiputada Eulàlia Reguant, i abans de l’acte es va recordar la també exdiputada Anna Gabriel, exiliada a Suïssa des del 2017 arran del procés.

Els CDR posen el punt final

Des del passeig Lluís Companys, els CDR van iniciar ahir al vespre una marxa no comunicada prèviament als Mossos d’Esquadra pel centre de Barcelona fins a la ronda de Sant Pere amb plaça Urquinaona, on els manifestants van cremar un ninot del rei que havien anat exhibint i fent ballar des de l’inici del recorregut.

Unes dues mil persones s’havien concentrat a Arc de Triomf convocades a través de les xarxes socials. Entre crits de “Llibertat preses polítiques”, “Independència” i “Catalunya antifeixista”, els manifestants, gent de totes les edats en un inici i més gent jove tapada i encaputxada que s’hi anava afegint, portaven pancartes, banderes estelades i vermelles, a més de torxes que van encendre a l’inici del recorregut. A diferència de la resta de manifestacions, els participants en aquesta van anar avançant pel carrer Trafalgar, sense respectar les distàncies de seguretat exigides per les autoritats sanitàries per prevenir els contagis de coronavirus. A l’altura de la ronda de Sant Pere, els manifestants van construir, i cremar posteriorment, un mur de caixes de cartró amb cartells amb les sigles d’empreses de l’Íbex-35 i d’institucions de l’Estat al costat del ninot amb caretes dels reis Felip VI i Felip V.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona