Política

Política

L’esquerra independentista recrimina al govern que “no fa passos cap a la independència”

Realitza una manifestació estàtica al passeig Lluís Companys,

Els CDR fan una mobilització amb torxes d’Arc de Triomf cap a la plaça Urquinaona, a la mateixa hora

El passeig Lluís Companys de Barcelona ha estat doble escenari de la Diada. Al matí, Òmnium Cultura ha fet un homenatge als “2.850 represaliats de l’Estat espanyol”, amb una al·legoria plantant centenars de cadires buides amb noms d’independentistes, i a la tarda li ha agafat el relleu la CUP. L’esquerra independentista ha organitzat una manifestació estàtica per aquesta Diada afectada pel coronavirus i prenent la temperatura als assistents. A la mateixa hora, e ls CDR han convocat una manifestació , amb el lema “Ni un pas enrere. Independència”, que ha sortit d’Arc de Triomf, i ha anat cap a la plaça Urquinaona de Barcelona, on l’octubre passat es van registrar aldarulls contra la sentència del Suprem als presos polítics. A la ronda Sant Pere, s’ha fet una crema d’un ninot amb la cara del rei Felip VI i caixes que simbolitzen empreses i institucions espanyoles.

En els parlaments, l’esquerra independentista ha manifestat que la pandèmia ha demostrat que “hi ha una altra manera de viure” alternativa al capitalisme i que l’estat espanyol ha aprofitat el moment per recentralitzar competències. També ha criticat que la Generalitat no hagi revertit les retallades i privatitzacions i que no s’hagi atrevit a fer el pas de desafiar l’estat. També han recordat a Gustau, el jove comunista mort per la policia fa 42 anys.

El manifest, titulat Als Països Catalans hi ha una altra manera de viure’ s’assegura que la pandèmia de la Covid-19 ha evidenciat que “el capitalisme arrasa les vides” dels treballadors amb retallades, privatitzacions, retrocés de drets laborals i “inacció davant la violència masclista i l’emergència ecològica”. En aquest sentit, critica el govern espanyol per no defensar prou les classes populars davant el capital i per reforçar un “estat i un règim que estan en crisi” a través de la recentralització de les competències autonòmiques. A més, hi afegeixen la “falsedat de la transició”, amb un “rei posat a dit per Franco que marxa impunement després de robar milions a la població”.

“Comencem un nou curs en el qual no hi ha res previst”, lamenta l’esquerra independentista. Per a la CUP, la COS, Arran, Endavant, l’SEPC i Alerta Solidària, la resposta del govern espanyol i el català a la pandèmia ha estat “la repressió, la militarització i l’estat policial”. L’estat, diuen, ha aprofundit el control social i ha “posat el focus” en la responsabilitat individual, en comptes de “parlar d’internalitzar la sanitat privada” o la nacionalització dels sectors imprescindibles per afrontar la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia