Política

Pence atia la tensió racial

El vicepresident dels Estats Units pren partit a favor de la policia

Kyle Rittenhouse, l’adolescent acusat de matar dos manifestants a Kenosha, s’autoproclama part d’una milícia i és seguidor de Trump

Els EUA tornen a estar en flames per les demandes de justícia racial i la fi de la brutalitat policial, i el Partit Republicà, ja de ple en la campanya electoral cap a la reelecció del president Donald Trump, no ha canviat d’estratègia i continua mirant cap a una altra banda, situant-se només en un bàndol del conflicte i defensant a ultrança la feina de les forces de seguretat.

Els aldarulls estan servint a la campanya de Trump per posar encara més èmfasi en el “caos” que seria una administració demòcrata, i presentar-se com els garants de la “llei i l’ordre” al país, una promesa calcada a la de fa quatre anys.

En el seu discurs d’acceptació de la nominació a la reelecció, el vicepresident Mike Pence va dedicar-se a intentar inocular por. “Ningú estarà segur en els EUA de Joe Biden”, va assegurar, exigint la fi de la violència i agraint la feina dels cossos policials, “herois” que “són els millors de tots nosaltres”.

En cap moment va haver-hi empatia pel clam de justícia, ni paraules de confort per a una població afroamericana que està omplint els carrers farta de la brutalitat policial. Al contrari: de manera subtil i indirecta, va culpar els manifestants de generar una crisi “just quan la nació ha començat a superar [la pandèmia]”, una afirmació totalment falsa.

Sembla que l’administració Trump no vol aturar el context de conflicte obert. En l’última aparició pública com a assessora presidencial, Kellyanne Conway no va prémer el fre. “Com més caos i anarquia i vandalisme i violència regni, molt millor per la clara tria sobre qui és millor per a la seguretat pública i la llei i l’ordre”, va dir. “Restaurarem la llei i l’ordre als Estats Units”, va concloure Pence, despertant aplaudiments.

A Kenosha (Wisconsin), epicentre de les protestes actuals, l’atenció està centrada a saber més de Kyle Rittenhouse, l’adolescent de 17 anys acusat d’assassinar dos manifestants i ferir-ne un altre amb un rifle d’assalt. S’estan analitzant xarxes socials i grups als quals pertanyia: s’autoproclama part d’una milícia, va participar en camps d’entrenament policial i és un ferm defensor de les forces de seguretat.

L’aparició d’imatges del jove a primera fila d’un míting de Trump va obligar la campanya a desmarcar-se’n de manera immediata. “No té res a veure amb nosaltres”, va dir Tim Murtaugh, director de comunicació de l’equip electoral.

L’espurna que més va inflamar els ànims va ser el suport que un presentador estrella de la conservadora Fox News, Tucker Carlson, va donar a Rittenhouse i la resta d’integrants de les autoproclamades milícies. “Tan estranyats estem que joves de 17 anys amb rifles decideixin imposar l’ordre quan ningú més voldria fer-ho?”, va dir en un dels programes de més audiència de la televisió nord-americana, i espai de referència del president Donald Trump.

La quarta jornada de protestes a Kenosha va perdre la virulència de dies anteriors, tot i que els mitjans locals van comptabilitzar almenys un ferit. Tot i això, la ciutat aplicarà el toc de queda nocturn com a mínim fins diumenge, i s’ha ampliat el desplegament de la Guàrdia Nacional. El governador de Wisconsin, el demòcrata Tony Evers, ha organitzat una reunió per estudiar canvis en l’estament policial, una decisió que molts creuen que arriba massa tard. La divisió de drets civils del Departament de Justícia va obrir una investigació, que anirà en paral·lel al cas criminal de la policia i l’FBI.

D’altra banda, els Estats Units respiren tranquils després que les estrelles de l’NBA decidissin posar fi a una vaga per reclamar reformes urgents que havia posat en risc les fases finals de les competicions de basquetbol al país.

Hores abans, l’activisme dels esportistes havia estat menyspreat per la Casa Blanca, que n’havia minimitzat l’impacte i els havia qualificat de figures privilegiades. El cap de gabinet del vicepresident, Marc Short, va considerar que la protesta “no importa a ningú” i és “absurda i estúpida”. “Tenen sort i una posició financera que els permet no treballar una nit sense patir-ne les conseqüències”, va etzibar Jared Kushner, assessor i gendre de Trump.

(Més informació a L’Esportiu.)

LES FRASES

Han mort massa herois defensant la nostra llibertat. Restaurarem la llei i l’ordre
La violència ha d’acabar a Minneapolis, Portland o Kenosha
La crua realitat és que ningú estarà segur als Estats Units de Joe Biden
Mike Pence
Vicepresident dels EUA

Biden, un “cavall de Troia” de l’esquerra

L’ensopiment que està dominant la convenció republicana ha deixat clar el missatge central que els conservadors volen transmetre a l’electorat: un govern demòcrata seria el “caos” i un primer pas per convertir els Estats Units en un país “socialista”, recuperant lemes més característics de dècades passades que d’aquest segle. En aquest sentit, la campanya de Trump està intentant pintar l’exvicepresident Joe Biden com un titella dels sectors més progressistes del Partit Demòcrata. El vicepresident, Mike Pence, fins i tot va comparar-lo amb un “cavall de Troia de l’esquerra radical”. “Posarà els Estats Units en el camí del socialisme i la decadència”, va alertar. El que està en joc a les eleccions, va advertir, no és només “si els EUA seran més conservadors o més progressistes. La tria en aquesta elecció és si els EUA continuen sent els EUA”, va sentenciar. Mentrestant, més de 100 extreballadors de l’exsenador republicà John McCain van donar suport a Biden, un altre exemple dels grups de conservadors moderats que canvien de bàndol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia