Política

Concentracions estàtiques arreu en l’Onze de l’ANC

L’entitat descarta cap “manifestació massiva” i preveu un centenar de plantades davant edificis estatals d’Hisenda, Seguretat Social i Justícia

Les suspendrà si el govern ordena el confinament

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha dissenyat una mobilització de l’Onze de Setembre “modular” per si cal fer canvis, fins i tot dràstics, d’última hora com a conseqüència de l’agreujament de la situació sanitària. Precisament arran del confinament domiciliari de la població a la primavera, l’entitat ja va concebre una mobilització virtual a través de les xarxes socials per si a la Diada estava vigent l’ordre de no sortir de casa excepte per comprar aliments, assistir als serveis sanitaris i per emergències.

Però, ara com ara, la previsió és tota una altra. El govern no preveu ordenar el confinament general i, tot i l’augment progressiu de positius de SARS-CoV-2, l’objectiu és que, aquest setembre, la població activa torni a la feina i els estudiants a les escoles, instituts i universitats. Aquest és el principal argument al qual s’agafa l’ANC per organitzar cap a un centenar de protestes poc concorregudes i amb totes les mesures de prevenció arreu del país, que suspendrà si s’ordena el confinament. Havent de justificar-se per mantenir aquesta presència al carrer quan el govern ha prohibit “trobades socials” de més de deu persones, la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, va afirmar ahir en una entrevista a RAC-1 que no renunciaran al dret a la manifestació quan es permet l’ús del transport públic, s’obriran les escoles i, fins i tot, “el dia que decideixin organitzaran eleccions catalanes”. De fet, Paluzie explica les mesures estrictes que l’ANC adoptarà per evidenciar que el risc de contagi serà molt menor que, per exemple, als combois de metro. Després de conèixer les condicions establertes per les autoritats de Protecció Civil (Procicat), l’entitat ha decidit que les concentracions tindran un nombre limitat de participants, separats per dos metres de distància, que protestaran estàticament, que no es faran en carrers estrets, s’hi controlaran els accessos i on els participants es dispersaran individualment i no en grups quan es donin per finalitzades. Els organitzadors no descarten fins i tot establir una inscripció prèvia i marcar a terra amb guix o pintura no permanent l’emplaçament de cada participant.

Paluzie les qualifica de “concentració tipus Km. 0” perquè es faran en 62 municipis –en poden ser finalment més perquè les assemblees territorials van proposant nous punts– en una descentralització que evitarà el massiu moviment de gent que han comportat les grans manifestacions de la Diada.

Fins i tot s’ha concebut una pancarta tipus lona, que és plegable i que pot dur i desplegar o penjar una sola persona sense necessitat que l’hagin de dur diverses.

Tal com tenia prevista la direcció nacional, les concentracions seran plantades estàtiques davant o al voltant de seus de l’administració de l’Estat: delegacions d’Hisenda, de la Tresoreria de la Seguretat Social i del Servei Públic d’Ocupació (SEPE). Però la descentralització també organitzativa i l’objectiu de reduir l’aglomeració en actes de capital de comarca farà que també diverses assemblees territorials facin concentracions reivindicatives davant d’estacions de Renfe i jutjats. “L’Onze l’independentisme ha d’explicar i exposar al carrer el seu missatge polític amb moltíssimes mesures”, defensava Paluzie.

LA FRASE

L’independentisme ha d’exposar al carrer el seu missatge polític amb moltíssimes mesures l’Onze
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc

Paluzie veu el debat electoral “molt enverinat”

Paluzie va rebutjar de donar la seva opinió sobre si el govern català ha d’avançar o no eleccions perquè, va advertir, és un debat “molt enverinat pels interessos electorals dels uns i dels altres”.

La xarxa virtual es converteix en eina permanent

La xarxaindependencia.cat que l’ANC ha dissenyat com a Diada virtual si no es podia fer res al carrer també recollirà l’Onze fons per a blocs solidaris de la xarxa però continuarà activa després.

Discursos en línia des de la plaça Letamendi

L’acte central serà davant l’Agència Tributària de la plaça Letamendi. Hi haurà els discursos en línia d’ANC, Òmnium i AMI. En una pantalla es projectaran les imatges de les concentracions d’arreu.

Plantades a Sants, Universitat i passeig de Gràcia

A Barcelona també hi haurà plantades davant la seu de la Tresoreria de la Seguretat Social al passeig de Gràcia, del Banc d’Espanya a la plaça Catalunya, a Universitat i a l’estació de Sants.

“El dret de ser independents” i altres lemes

“El deure de construir un futur millor, el dret de ser independents” és el lema central d’enguany, però n’hi haurà d’altres que denunciaran els dèficits fiscal, sanitari i de serveis públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia