Política

L’oposició carrega contra la gestió del Govern en les residències i tots els partits clamen per un canvi de model

ERC defensa la “valentia” i la reacció del Govern

JxCat demana “perdó” a aquells que s’hi ha vist afectats

La gestió que el Govern i els consellers d’Afers Socials, Chakir El Homrani, i Salut, Alba Vergés, han fet de les residències de gent gran durant la pandèmia, ha centrat gran part de les crítiques que l’oposició ha posat sobre la taula en la presentació de les propostes de resolució del ple específic sobre la matèria. Des dels partits del Govern han defensat l’executiu, especialment des d’ERC, que ha posat en valor la “valentia” dels consellers, la seva “empatia i sinceritat”. Des de JxCat han reclamat a l’Estat que “pagui els deutes” per millorar el sistema i han demanat “perdó” a aquells que s’hi ha vist afectats o perjudicats per la gestió del Govern. Tots els partits, però, han coincidit en reclamar un canvi en el model de residències, segons ha recollit l’agència ACN.

El ple monogràfic sobre la gestió de les residències de gent gran durant la covid-19 ha acabat aquest divendres amb la votació de les propostes de resolució dels grups del Parlament. Abans, però, portaveus de tots els partits han intervingut per resumir les mesures posades sobre la taula i valorar el debat d’aquests dies. El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha defensat la necessitat d’incidir en la gestió de les residències de gent gran, tant públiques com privades. En aquest sentit, ha proposat mesures que puguin garantir per igual “sous dignes d’un mínim de 1.200 euros” per als treballadors dels centres, la “prestació sanitària garantida” per als residents i, en cas del sector privat, poder aplicar “l’extinció immediata dels contractes i presentar una demanda per danys i perjudicis” en aquells centres que “incompleixen” unes condicions mínimes per a treballadors i residents.

El diputat socialista Raül Moreno, per la seva part, ha defensat la necessitat de “posar-se d’acord en breu” entre tots els grups per “pactar i executar” un nou model assistencial. En aquest sentit, ha constatat que, “llegint les propostes dels partits, no estan tan lluny”. “Des del punt de vista del model, tots coincidim molt en quin model assistencial hi ha d’haver en el futur. Potser seria bo posar-nos d’acord”, ha dit. De la mateixa manera ha recordat que el PSC ha proposat en les seves resolucions incloure els professionals de les residències en les gratificacions del Govern per la feina feta durant la crisi sanitària de la covid-19, un nou conveni per a aquests treballadors, l’increment dels mòduls dels centres de dia, la creació de mil places públiques de residències, i incorporar al Departament de Salut la gestió de les residències. Per últim, ha defensat reprovar el conseller d’Afers Socials, Chakir El Homrani, per la seva gestió a les residències durant la covid-19.

Des dels comuns, la diputada Yolanda Batet, ha insistit en aquest mateix punt, recordant la reprovació que han presentat PSC i Catalunya en Comú Podem. “Hem refermat l’evidència de la incapacitat del Govern per fer front a la situació de les residències. No va saber gestionar la crisi, especialment a les primeres setmanes. I això té una responsabilitat política”, ha sentenciat. A més, els comuns han posat en dubte que els grups del Govern vulguin realment “canviar el model de les residències”, i ho ha justificat en les propostes “poc valentes” i en el posicionament que ERC i JxCat han anunciat a algunes iniciatives en aquest sentit. Per als comuns, amb el que s’ha portat al Parlament aquest divendres “s’avança una mica més” però ha posat en dubte que el Govern faci cas. “Estarem expectants al compliment del Govern a les propostes de resolució que aprovarem”, ha dit.

La diputada de Cs Noemí de la Calle ha fet una defensa de les seves propostes i de la millora del sistema residencial i assistencial, tot carregant contra el Govern i contra la gestió d’alguns elements des de l’executiu espanyol. De la Calle, però, ha dedicat gran part de la seva intervenció a mostrar la seva “solidaritat i empatia” amb els que han perdut familiars a les residències durant aquesta pandèmia. “Jo he perdut una àvia a una residència, formo part dels milers de catalans que han perdut a un ésser estimat a una residència. De la meva experiència vital voldria compartir el dolor de la gent gran que ha viscut la covid a la residència, sense entendre l’abast del que passava, i amb por a ser ells els següents. I també la por de les famílies a rebre una trucada per dir-los que no tornaran a veure algú i que no es podrà fer el dol com toca”, ha explicat. Per acabar, la diputada de Cs ha demanat al Govern i als grups que li donen suport que “no utilitzin la pandèmia per dividir i per a la seva obsessió per la independència”. “No tot val. És una falta de respecte a la gent que encara plorem la pèrdua d’un familiar”, ha conclòs.

La diputada del PP català Esperanza García ha estat de les més contundents en afirmar que “la gestió de les residències durant la covid-19 ha sigut nefasta i el reconeixement d’errors implica la sinceritat que requereix el moment”. “Caos, improvisació i falta de criteri ha estat la tònica constant”, ha sentenciat. I és que per a la popular, els treballadors dels centres i les famílies dels residents “han estat sols front durant la pandèmia”. “Es va excloure els majors de 75 anys del sistema sanitari i tot això va tenir conseqüències: un agreujament de la situació en la gent gran i especialment en les residències”, ha afegit. Malgrat això, ha fet una crida a “centrar-se en els esforços en millorar i preparar-se per al present i per al futur”.

Des d’ERC, la diputada Najat Driouech ha volgut defensar la gestiño del Govern durant la pandèmia i la “valentia” dels consellers de Salut i Afers Socials, davant les crítiques de l’oposició. “Cap govern estava preparat per a una pandèmia així. Totes les administracions i entitats hem fallat d’una o altra manera. I ara cal una reflexió per construir un model millor per a tothom”, ha dit, tot recordant a PSC i comuns que des del govern espanyol, el vicepresident Pablo Iglesias i el ministre Salvador Illa “van tenir la humilitat d’admetre-ho”. A més, davant la proposta de reprovació de Chakir El Homrani, la diputada republicana ha criticat que estiguin sent “deslleials” en una situació complicada. “Els consellers van ser molt sincers en el debat i molt empàtics durant la pandèmia. I molt valents, perquè van situar els punts a millorar venint aquí al Parlament. Totes les decisions han estat sempre basades en els experts”, ha defensat. Igualment, la republicana ha recordat que el seu grup ha proposat “posar al mateix nivell” els treballadors de les residències que el personal sanitari, un model residencial reconeixent els serveis socials com a pilar fonamental, un model centrat en les persones, que aposti per l’envelliment de km 0 i incorpori l’assistència sanitària al sistema residencial”. Per fer-ho, però, ha reclamat que l’Estat “aporti els 3.648 milions que deu a la gent dependent”. “Amb això podríem donar sortida a moltes de les propostes”, ha dit, per a acabar demanant “que es deixin de partidismes” i els partits facin “un front comú” per millorar el sistema.

La diputada Glòria Freixa ha estat l’encarregada de defensar les propostes de resolució de JxCat, i ha centrat gran part d ela seva intervenció en reclamar “un finançament just” per al model assistencial català, tot apuntant que reclamar que “’l’Estat pagui el que deu als catalans” i que aporti el 50% del cost de les residències i la dependència “és només demanar fer complir la llei”. Així, Freixa ha volgut “interpel·lar els comuns i PSC, perquè per aconseguir el model residencial que també plantegen se’ls necessita”. “Esperem sentir la seva veu ben alta a Madrid per aquest finançament. Cap dels models que somniem és possible sense un finançament adequat”, ha sentenciat. Per últim la diputada de JxCat ha volgut “demanar perdó a les persones que han patit, per si hi ha hagut una gestió no adequada”. “No tornarà a passar”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia