Política

Sánchez dilata l’alarma amb la dreta i l’abstenció d’ERC

El Congrés avala la pròrroga de l’excepció fins a l’11 d’abril gràcies al PP i Vox en un ple nocturn i amb el rècord de 300 vots telemàtics

“Cal usar el bisturí i no amputar”, diu

JxCat no hi va i s’absté

Coincidint amb l’onzè dia dels quinze de l’estat d’alarma, Pedro Sánchez va obtenir ahir al Congrés la pròrroga del moment excepcional fins a l’11 d’abril, i ho va fer amb un auxili de la dreta, des de Vox fins a Ciutadans passant pel PP, rendits a la campanya patriòtica Aquest virus l’aturem units. Amb l’obligació que el ple sigui presencial –el reglament del 1981 així ho diu–, el Congrés va viure el ple més anòmal, amb Sánchez i la majoria de portaveus presents –tret de Laura Borràs (JxCat) i Inés Arrimadas (Cs), embarassada–, però amb un rècord de més de 300 vots telemàtics (d’un total de 350) de diputats que el van seguir des de casa. Si el president espanyol va ser investit al gener pel marge d’un sol vot (167 a favor i 165 en contra), ahir l’excepcionalitat va portar al marcador del Congrés més de 300 vots a favor: els del PSOE (120), Podem (35), PP (88), Vox (52), Ciutadans (10) i PNB (6), entre d’altres. Al davant, cap vot en contra i només l’abstenció d’ERC, JxCat, la CUP i EH Bildu. “Cal utilitzar el bisturí per no amputar cap nervi del nostre organisme social que comprometi el sosteniment de la població confinada o la ulterior recuperació i això ens obliga a trobar un molt difícil equilibri i és el que es busca”, va avisar Sánchez.

Debat a les 21.37 hores

Per incomprensible que pugui ser per als profans, l’estat d’alarma no remou els horaris convencionals del Madrid oficial i ahir el Congrés va arrencar el seu ple a les tres de la tarda –durant tot el matí no va tenir cap activitat– i amb dos punts previs a debat abans del punt transcendental de la pròrroga de l’estat d’alarma: la derogació de l’article que permetia ser acomiadat per baixa mèdica i les ajudes a agricultors aprovades al febrer. Els dos punts es van aprovar ahir amb demora perquè havien de rebre l’aval el 12 de març en un ple fallit per culpa de la quarantena dels diputats de Vox pel positiu de Javier Ortega Smith. Meritxell Batet, que defensa la conciliació i l’afany de no cloure els plens de nit, va començar el debat més important de la legislatura a dos quarts i mig de deu de la nit i fent votar abans els decrets per por que la mitjanit els convertís en paper mullat.

Si a les vuit del vespre –al cap de cinc hores de l’inici– el ple es va aturar per ovacionar els sanitaris com es fa des dels balcons, no va ser fins a dos quarts de nou del vespre quan va arribar el torn del president espanyol –amb visibles ulleres sota els ulls– per defensar la necessitat de dilatar la vigència de l’alarma, el supòsit més lleu dels que preveu l’article 116 de la Constitució i per sota de l’estat l’excepció i de setge. “Sol·licito una pròrroga, sol·licito temps. És el temps el que permet l’adaptació i la resistència del nostre sistema de salut i que la ciència desenvolupi la vacuna”, va dir. “No hem deixat de prendre mesures i les continuarem prenent. Som solidaris amb Madrid com ho serem amb Catalunya i amb qui calgui”, indicava. Sánchez, que va donar el condol a les víctimes, va oferir que la comissió de Sanitat sigui la de seguiment de la Covid-19 amb Salvador Illa compareixent-hi cada setmana.

Si bé li va entregar el vot a favor, el líder del PP, Pablo Casado, que va proposar que les banderes onegin a mitja asta en honor a les víctimes i que rebin un funeral d’estat quan l’epidèmia passi, va atacar amb duresa Sánchez. “Diu que estem en guerra però un govern no envia els soldats al front sense casc ni armilla ni munició i els nostres sanitaris lluiten sense mascareta ni respirador”, va retreure-li. Pel líder del PP, es viu “un estat d’excepció encobert”. “Li hem donat tots els poders i l’eficàcia és mínima. Som l’oposició que no van ser vostès amb el PP, a qui ens va dir assassins per haver sacrificat el gos d’una contagiada d’ebola”.

Indults a presos polítics

Casado, que va reivindicar “l’Espanya del 2 de Maig i la que va derrotar ETA”, fins i tot va aventurar que es vol indultar els presos polítics en ple estat d’alarma perquè la prerrogativa no s’altera pel decret. El líder de Vox, Santiago Abascal, recollia el guant i va acusar Sánchez d’utilitzar “el virus de Wuhan” per “preparar indults dels còmplices d’investidura” que “es riuen dels nostres morts”, i va exigir el 155 contra Quim Torra.

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va etzibar al govern i a les dretes que “les banderes ni alimenten ni curen ni consolen, siguin rojigualdes, tricolors o estelades”. “Van arribar tard al tancament de Catalunya i de Madrid, els dos principals focus, al·legant que el virus no entén de territoris i obviant que el virus sí que hi entén, d’estadístiques”. “No tornin a arribar tard: cal parar tota activitat no essencial i com abans millor per tenir activitat demà. O aturem el país o ens quedem sense país”, va advertir Rufián. I va retreure a Sánchez el “tuf de patrioterisme i de corneta” de la versió oficial i va culpar Podem que sorgís de les places el 15-M i ara no sigui capaç de derogar la reforma laboral de Mariano Rajoy en plena pandèmia. “Només espero que quan sortim d’aquesta situació la dreta espanyola i la dreta catalana s’ho pensin molt a l’hora de retallar en sanitat”, va desafiar. “Es diu que s’incorpora la Guàrdia Reial a la lluita contra el virus. Incorporar-hi els 100 milions de saudites li aniria molt bé, a la sanitat”, va dir Rufián com a colofó

Laura Borràs (JxCat) no va poder intervenir telemàticament –el Congrés no ho permet– i va parlar a les xarxes. “El confinament total, excepte el dels serveis essencials, que demana el president Torra s’acabarà imposant per inevitable”, va etzibar en un vídeo a les xarxes socials. Cap dels 8 diputats de JxCat va ser ahir al ple i tots ells el van seguir telemàticament. Qui sí que va acudir al ple va ser Mireia Vehí (CUP), que va exigir al govern un “repartiment de la riquesa” per ajudar la “gent senzilla” que viu la crisi amb “ansietat”. A Podem,

Jaume Asens atacava ERC i JxCat pel vot “poc coherent” perquè, si l’alarma no es dilata, és “un desastre”. ERC, però, va votar a favor dels decrets econòmics per a la Covid-19.

Si en el ple del 18 de març era Valentina Cepeda l’encarregada de pujar amb mascareta i guants després de cada intervenció per netejar el micròfon i la tribuna, ahir la missió de desinfecció en un ple de nou hores va ser obra de Catalina Guille i Pilar Gil, ovacionades pel ple.

LES FRASES

Cal actuar amb bisturí per no amputar la ulterior recuperació i això ens obliga a un molt difícil equilibri
Pedro Sánchez
president espanyol
Un govern no envia soldats al front sense casc ni munició i els sanitaris lluiten sense mascareta
Pablo Casado
president del pp
Van arribar tard a tancar Catalunya i Madrid. O aturem el país o ens quedem sense país
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
El confinament total que defensa el president Torra s’acabarà imposant per inevitable
Laura Borràs
portaveu de jxcat al congrés

Via penal contra Sánchez i Cunillera per haver beneït el 8-M

La jutgessa d’instrucció número 51 de Madrid ha obert diligències prèvies arran d’una denuncia presentada per un particular contra el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per haver autoritzat marxes i concentracions multitudinàries entre els dies 5 i 14 de març, com ara les del 8 de Març, quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsellava evitar-les pel risc del coronavirus. Més enllà del cas de Franco, el que fa la jutgessa madrilenya és obrir la via penal per a la resta de delegats –com ara Teresa Cunillera– i per al govern de Pedro Sánchez, perquè ella es limita a actuar sobre el que és competent i per a la resta recorda que han de ser altres tribunals –el Suprem, en el cas dels polítics aforats– els que han de procedir.

El particular que va firmar la denúncia el 19 de març és l’advocat Víctor Valladares, que des del primer moment va admetre que el recorregut seria lent perquè actuava contra Sánchez i això exigia que fos la sala segona del Tribunal Suprem –presidida per Manuel Marchena– la que hagués d’acceptar-la. I això en un moment en què el Consell General del Poder Judicial ha abaixat la persiana de la justícia per la crisi sanitària. Però la jutgessa Carmen Rodríguez-Medel, instructora del cas Màster contra Cristina Cifuentes, ha agafat el cas i obre ara una espiral que posa en alerta Cunillera i la resta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia