Política

Colau creu que ja no cal un mediador a la taula de diàleg

Els comuns demanen a Torra que utilitzi el diàleg amb Sánchez “per fer avançar el país i no com a arma electoral”

L’endemà de reunir-se amb Pedro Sánchez a l’Ajuntament de Barcelona, l’alcaldessa Ada Colau va qüestionar ahir que sigui necessària ara la figura d’un mediador internacional a la taula de diàleg entre el govern central i la Generalitat. En unes declaracions a Catalunya Ràdio coincidint amb el consell nacional de Catalunya en Comú per aprovar el procés de primàries que culminarà l’1 de març amb l’elecció del candidat, Colau va afirmar que la figura del mediador “va sorgir en els moments més tensos del conflicte, quan l’Estat no volia parlar” i “tothom buscava fórmules imaginatives perquè el diàleg es produís”. Tot i precisar que el president Quim Torra té “tota la llibertat i legitimitat per considerar totes les mesures”, Colau entén, i més després de la reunió de dijous entre Torra i el president espanyol, Pedro Sánchez, que “estem en un context radicalment diferent”. “No és el d’un govern del PP que es negava a reconèixer el conflicte i a seure a dialogar. Ara el govern central ha acceptat una taula bilateral. Primer hem de seure i començar a parlar”, hi va afegir l’alcaldessa.

Torra, que ja va insistir en el mediador divendres després de reunir-se amb Sánchez, va recordar a Colau a través d’un tuit que el Parlament de Catalunya va aprovar per majoria absoluta (JxCat, ERC i la CUP) demanar la presència d’un mediador internacional a la taula del diàleg amb el govern central. “Com a president del país, jo m’atenc a allò que el meu Parlament, en el ple, decideix”, va sentenciar el president.

“No com a arma electoral”

Un cop acabat el consell nacional, el portaveu dels comuns i diputat Joan Mena va demanar al president Torra que vagi a la taula de diàleg amb Sánchez amb la voluntat “de fer avançar el país” i que en cap cas “no la utilitzi com a arma electoral”. En aquest sentit, el portaveu dels comuns, que va reivindicar el paper de la seva formació en el canvi d’actitud de Sánchez, va criticar les declaracions de Torra a Reuters en què demana fixar data per a un referèndum i li va reclamar que “no posi traves i faciliti l’aprovació” del pressupost abans de la convocatòria electoral.

En la mateixa línia de Colau, Mena va elogiar la trobada entre Sánchez i Torra per entendre que no només ha servit per “evidenciar una nova etapa política” sinó també “per trencar el mur d’incomunicació que hi havia entre Espanya i Catalunya”.

Per Mena, que considera el diàleg “imprescindible per sortir d’aquesta situació d’excepcionalitat política”, la reunió bilateral i la taula de diàleg “no són coses incompatibles”.

LES FRASES

Ara el govern central ha acceptat una taula bilateral. Primer hem de seure i començar a parlar
Ada Colau
alcaldessa de Barcelona
Que Torra s’assegui a la taula de diàleg per fer avançar el país, i no com a arma electoral
Joan Mena
portaveu de Catalunya en comú i diputat al parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia