Política

L’Estat i la Diputació finançaran energia renovable als municipis

Marín proposa a Sánchez una taula de debat per decidir com refer el litoral malmès

En la primera visita que feia un president espanyol a la Diputació de Barcelona, Pedro Sánchez i la presidenta de la institució, l’alcaldessa socialista de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, van acordar ahir cofinançar 180 projectes de producció d’energia fotovoltaica i tèrmica de biomassa als municipis de la demarcació barcelonina.

El Compromís d’impuls a les energies renovables signat ahir per les dues institucions suposarà el desenvolupament d’un conveni que es ratificaria amb la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per destinar 11,5 milions fins al 2030 a la construcció de 150 instal·lacions de plaques fotovoltaiques en edificis municipals i 30 més de producció tèrmica a partir de biomassa –la Diputació ja té un programa d’impuls d’energia renovable i ara està construint calderes de biomassa en catorze municipis i té planificat instal·lar plaques fotovoltaiques d’autoconsum en trenta-set municipis més.

Aquest és l’acord concret i tancat que la Diputació presentava ahir després de la visita del president del govern espanyol, però la presidenta Marín també va abordar diversos projectes més i va arrencar alguns compromisos a Sánchez, segons va explicar després en una compareixença davant dels periodistes.

En primer lloc, Marín va proposar la creació d’una taula entre administracions amb presència d’experts per abordar el model de reconstrucció dels passejos marítims i el litoral que ha desfigurat la llevantada Glòria aquest mes de gener. Sense pressuposar quina ha de ser la conclusió del debat, Marín defensa que haurà de decidir entre repetir la reconstrucció dels passejos marítims com existien fins ara però que la llevantada ha destruït o plantejar nous models més resilients amb el canvi climàtic, que “ja no és un eslògan sinó una evidència”, en paraules de la presidenta de la institució.

Marín també va demanar a Sánchez suport per abordar amb el Consorci de la Zona Franca l’extensió a municipis de la demarcació barcelonina de laboratoris en innovació industrial d’alta tecnologia, com per exemple de 3D. La Diputació barcelonina, que governen conjuntament el PSC i JxCat, també proposarà el servei de teleassistència social a 90.000 usuaris –sobretot gent gran– que té operatiu la institució com a punt de partida per ampliar a d’altres col·lectius aquesta “teleassistència del segle XXI”. Es tractaria de crear una comissió de treball amb participació del govern estatal per ampliar el servei a col·lectius amb necessitats especials per crear un model de referència per a les administracions.

En últim terme, Marín també es va felicitar del compromís de Sánchez en la flexibilització dels marges financers dels ajuntaments perquè puguin destinar a inversió part del seu superàvit.

Consorci per a rodalies i l’aeroport

Abans de visitar la Diputació i després de reunir-se amb l’alcaldessa, Sánchez també va entrevistar-se amb la direcció de la patronal catalana Foment del Treball. El president Josep Sánchez Llibre va entregar al president espanyol un document de set punts en què li reclama la creació d’un consorci entre l’Estat i la Generalitat per gestionar rodalies, però també el port de Barcelona i l’aeroport del Prat, una iniciativa per a la qual Sánchez Llibre fa un bon pronòstic, segons declaracions recollides per Efe: “Si no volguessin o hi hagués dificultats ja ens ho haurien dit”. Aquest consorci hauria d’abordar les inversions pendents per als nous accessos del port i l’aeroport, però també per al corredor ferroviari mediterrani. Sánchez Llibre es mostrava tan optimista que va donar per resolt el dèficit en infraestructures si s’aprova el pressupost de l’Estat. La seixantena d’empresaris que es van reunir ahir amb Sánchez –Jordi Gual, de CaixaBank; Àngel Simon, d’Agbar, o Juan José Brugera, de Colonial, entre d’altres– li van demanar que no derogui, sinó que “modernitzi” la reforma laboral i van instar-lo a eliminar l’impost de patrimoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia