Política

Un 61,6% de catalans creuen que el govern és ineficaç amb els problemes del país

Aquesta percepció crítica sobre l’executiu de Torra es dispara 8,5 punts en un any

Una majoria social també considera prioritari tancar el conflicte amb l’Estat

Independentment de les seves angúnies judicials, el govern de Quim Torra sembla tenir un problema, i no pas menor, d’imatge sobre el seu grau d’eficiència davant la ciutadana, Així és desprèn d’un estudi demoscòpic elaborat pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, i que revela que un 61,6% dels enquestats consideren que l’executiu de JxCat i ERC no sap resoldre els problemes que té el país. Fa tot just un any, aquest percentatge era del 53,1% –fins a 8,5 punts menys–, una circumstància que il·lustra que aquest grau de desaprovació va a més. Per reblar el clau, l’estudi també mostra que només un 1,6% de catalans creuen que el govern actua de manera eficaç amb els maldecaps que li toca entomar, mentre que un 30,6% opinen que el que li cal per solucionar-los és temps. Com sol passar en tot tipus de baròmetres, aquests resultats de mitjana es modulen en funció de què vota cadascú. Com a tall d’exemple, entre els simpatitzants del PP (93,2%), Cs (88,6%) o el PSC (85,8%) hi ha una visió crítica més estesa sobre el grau d’expertesa de l’executiu, que entre els d’ERC (40,7%) o JxCat (25,8%).

Pel director del CEO, Jordi Argelaguet, aquesta valoració negativa a l’alça no fa referència tant a la manera de fer del govern en els seus àmbits de gestió específics, sinó a una incapacitat més abstracta per abordar grans qüestions polítiques, com serien, per exemple, el conflicte amb l’Estat. Si s’esbocina, però, l’informe més al detall, s’observa un diagnòstic similar amb certes matèries on és la Generalitat qui porta la batuta, com ara la sanitat. Sobre aquesta, un 63% de catalans manifesten que l’executiu no està resolent les mancances que té aquest sector. Paradoxalment, però, en un altre capítol de l’enquesta, on el que es demana és que els ciutadans puntuïn de 0 a 10 l’actuació de la Generalitat en determinats àmbits, en sanitat en surt relativament ben parada –obté un 5,80– tenint en compte que la gestió global del govern treu un 4,65. És a dir, suspèn.

Amb tot el descrit fins ara, una de les altres dades del treball del CEO que crida l’atenció és que els enquestats no consideren prioritari que l’executiu concentri els seus esforços a millorar la gestió dels serveis que li són propis. Ho defensa un 37,5%, enfront del 44,3% de fa un any. Per contra, un 54,8% de catalans –gairebé cinc punts més que dotze mesos enrere– afirma que la tasca més peremptòria ha de ser reconduir la crisi amb l’Estat espanyol. Els únics que consideren que aquesta és una qüestió secundària són els votants dels comuns (43,7%) i de Cs –38,6%–.

La insatisfacció política toca sostre

L’informe del CEO fet públic ahir valora, de manera específica, la tasca del govern i, a diferència dels ordinaris, que són trimestrals, aquest té caràcter anual. Uns i altres, però, comparteixen algunes preguntes en comú, com ara la que demana als enquestats quins són els principals problemes que, a parer seu, té Catalunya. Doncs bé, en aquest últim estudi la insatisfacció amb la política ja és el principal maldecap del país, i desplaça les relacions amb l’Estat o l’atur o les condicions de treball, que fins no fa pas gaire eren les que encapçalaven el rànquing.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia