Política

Comença l’‘impeachment’ amb una agra discussió sobre les regles del procés

Les normes proposades pels republicans deixen pendent l’acceptació de nous testimonis o documents

Els demòcrates hi veuen una via per exonerar Trump

La primera jornada del judici polític contra el president dels Estats Units, Donald Trump, va començar amb els ànims escalfats, amb demòcrates i republicans enfrontats per les normes que han de regir el tercer impeachment de la història del país.

El líder republicà al Senat, Mitch McConnell, presentava una normativa que va ser el centre de la controvèrsia, ja que confirmava els pitjors auguris dels demòcrates: un procés exprés sense garanties que hi haurà espai per a nous documents i testimonis que puguin incriminar Trump d’abús de poder i obstrucció, acusacions aprovades per la majoria demòcrata a la Cambra de Representants per l’afer ucraïnès.

McConnell, en col·lisió amb la Casa Blanca, ha deixat sempre clar que no serà un figurant imparcial: el seu objectiu és clarament exonerar com més aviat millor el president. Per això, la normativa que va presentar només explicita el procés dels primers compassos del judici polític, com ara el temps destinat a la presentació de l’argumentari inicial del cas a càrrec dels dos litigants (la Cambra de Representants i la Casa Blanca) i les posteriors preguntes dels senadors en cas que així ho desitgin.

“Amagar la veritat”

Cap menció de si acceptarà noves proves contra el president, exigència constant d’uns demòcrates que veuen en aquest silenci la prova evident que els republicans volen simplement passar el tràmit i “encobrir” la presumpta mala praxi de Trump amb Kíev. Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants, va criticar un calendari “absurdament comprimit”, creat de manera “deliberada” per “amagar la veritat” perquè, en la seva opinió, els republicans “saben que la mala praxi del president és indefensable i exigeix que se’l destitueixi”.

El líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, va introduir “esmenes” per poder citar nous testimonis. Una manera de pressionar els republicans moderats que havien obert la porta a trencar les files del partit i exigir que es pogués cridar nous testimonis. L’opinió pública està amb els demòcrates: segons una enquesta de Monmouth University, 3 de cada 4 ciutadans creuen que s’haurien de cridar nous testimonis, i més de la meitat diuen que els qui es van negar a testificar davant la cambra baixa ho haurien de fer ara davant el Senat.

Un dels congressistes que faran les tasques de fiscal durant el procés, el demòcrata Adam Schiff, va criticar la normativa proposada per McConnell en considerar que fa que sigui “impossible que hi hagi un judici just”.

“És una decisió més important que decidir si el president és culpable o no”, va dir Schiff, ja iniciada la sessió, al·legant que és l’única via per validar el procés. En tancar aquesta edició, el debat continuava. Si, finalment, la resolució de McConnell s’accepta tal com es va presentar, Schumer sentenciava un “dia negre” per al Senat i el futur de la cambra.

LA FRASE

[Amb les regles republicanes] és impossible que hi hagi un judici just
Adam Schiff
CONGRESSISTA DEMÒCRATA QUE FARÀ LES TASQUES DE FISCAL EN EL PROCÉS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia