Política

Sánchez cita Torra al febrer i demora la mesa entre governs

Proposa que la reunió sigui a Barcelona

Admet que ara el Codi Penal amb la sedició no s’ajusta a l’època ni a la UE

La mesa entre governs no naixerà en el termini de quinze dies a partir de la formació del govern que és el que el PSOE i ERC havien firmat en l’acord d’investidura de Pedro Sánchez. El president espanyol oferirà a Quim Torra reunir-se la primera setmana de febrer i a Barcelona, segons va revelar ahir en una entrevista vespertina a TVE. Els quinze dies de termini es complien estrictament el 29 de gener, així que la cita amb Torra demorarà una mesa que encara no té els integrants escollits. Fonts de la presidència de la Generalitat avisen que la demora és de Sánchez perquè fa dies que volen tancar la cita i ahir oferien dues dates, el 30 o 31 de gener i el 6 o 7 de febrer, en espera que avui els dos gabinets tanquin el dia. “Els polítics no podem amagar-nos darrere el Suprem”, manté Sánchez.

El president espanyol sorprenia a TVE entrant en el debat d’una reforma del delicte de sedició al Codi Penal, una via apuntada pel síndic, Rafael Ribó, com a porta a la llibertat dels presos sense passar per l’indult ni l’amnistia. I Sánchez ho feia admetent que la justícia espanyola està desfasada respecte a la UE. La pregunta concreta era: Es planteja revisar o reduir la pena per sedició? “Cal anar pas a pas. És evident que tota aquesta crisi ha demostrat una cosa: tenim un Codi Penal que no es correspon amb l’època que li ha tocat viure a Espanya. No tenim delictes homologables al que succeeix en altres països europeus”, raonava Sánchez. Pel president, la reforma del Codi Penal –que necessita majoria absoluta i, per tant, el vot a favor d’ERC i JxCat– “és un debat que s’haurà d’obrir al Congrés”. “En el que estarà sempre el govern d’Espanya és en el compliment estricte de la llei”, afegia. La reflexió de Sánchez arriba després que l’al·lusió del vicepresident Pablo Iglesias a la “humiliació” dels tribunals europeus a la justícia espanyola portés el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a fer una nota de protesta.

Sobre la consulta, Sánchez vol “votar per unir els catalans i no per fracturar-los” i insta l’independentisme a escoltar el major Josep Lluís Trapero quan diu que el procés era un “exercici d’irresponsabilitat” o l’escocesa Nicola Sturgeon quan renega de la via unilateral.

LES FRASES

Tenim un Codi Penal que no es correspon amb l’època en què es viu. No tenim delictes homologables a altres països de la UE
El debat de la reforma del Codi Penal s’haurà d’obrir al Congrés. Al govern li toca complir la llei
Pedro Sánchez
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia