Política

ERC, els comuns, el PSC i JxCat dibuixen un canvi de cicle

Colau i Maragall pacten a Barcelona el mateix dia que Pere Aragonès dona per fet que la Generalitat podrà aprovar els seus comptes

L’alcaldessa adverteix que “és temps d’acord i desbloqueig”

Aires nous en la política. Canvi de cicle, com titularia un periodista esportiu. Després de l’acord que va permetre l’elecció com a president del govern espanyol de Pedro Sánchez, el clima d’entesa i col·laboració entre Esquerra Republicana, els comuns i els socialistes, amb la incorporació a Catalunya de JxCat, és a punt de donar al país una estabilitat política i institucional com feia temps que no es veia.

Tot plegat farà que, de manera més o menys imminent, es concreti l’aprovació dels pressupostos de les dues principals institucions del país, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. S’ha acabat l’època de les pròrrogues pressupostàries i dels bloquejos polítics. Números nous i projectes nous per a un nou clima polític.

La voluntat d’entesa entre els diversos partits i a les diverses institucions s’ha anat posant de manifest al llarg dels últims mesos. La primera trobada entre Quim Torra i la reelegida Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona, el 30 de juliol passat, ja va indicar la voluntat dels dos dirigents d’avançar en l’aprovació dels respectius pressupostos. Era d’hora aleshores per dir que aquella declaració de voluntats arribaria a bon port, però semblava que el rumb estava ben marcat.

La confluència d’interessos va semblar més clara i neta en la reunió de la comissió mixta entre Generalitat i Ajuntament de Barcelona del novembre passat, on tant la consellera Meritxell Budó com l’alcaldessa Ada Colau van coincidir en la necessitat de tirar endavant els respectius pressupostos. També aleshores el cap de l’oposició municipal, Ernest Maragall, en una entrevista a aquest diari va advertir que “és el moment que aquest país tingui governació”, en relació amb la necessitat de dotar les administracions d’uns nous números.

Amb aquesta música sonant de teló de fons ja fa mesos, i amb la nova partitura que s’ha obert amb el govern de Pedro Sánchez sota la tutela d’ERC, ahir quasi de manera simultània es va anunciar que estan a punt de veure la llum les composicions que s’han de concretar amb el nou pressupost de l’Ajuntament de Barcelona, que serà aprovat en comissió la setmana vinent i ratificat en el ple d’aquest mes de gener, i el pressupost de la Generalitat, del qual va parlar ahir el vicepresident, Pere Aragonès, per afirmar que el govern que presideix Quim Torra podria aprovar-lo abans que acabi aquest mes de gener. Per arribar a aquesta aprovació, Aragonès ha acabat de lligar l’acord de negociació amb els comuns, que ja tenia molt avançat, però que ara ja sembla del tot lligat.

Durant aquest mesos, i ahir encara també, tots els líders polítics als quals s’ha preguntat si les negociacions dels pressupostos eren dues partides simultànies amb la voluntat de fer les mateixes caramboles, feien veure que l’un i l’altre tema anaven per canals de negociació diferents, però és evident que tot plegat es movia sota el mateix clima i la necessitat d’arribar a una entesa. En aquest context, Ada Colau va proclamar que “la ciutadania ens mana que ara és temps d’acord i de desbloquejos”.

Hi ha voluntat política i també hi ha la necessitat tècnica d’aprovar a la vegada els números de Barcelona i de la Generalitat perquè, tal com van recodar Colau, Maragall, i també la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, la ciutat necessita el pressupost del país per tirar endavant algunes partides. És el cas de la nova proposta de la taxa turística per a Barcelona, que només pot tirar endavant si el Parlament aprova una modificació en la llei d’acompanyament del pressupost.

Per la seva part, Pere Aragonès va explicar que la negociació amb els comuns potenciarà, entre altres coses, l’àrea de Sanitat amb més de 900 milions.

LES FRASES

Tenir pressupost és una bona notícia després d’anys de dificultats polítiques
Pere Aragonès
vicepresident del govern
La ciutadania ens mana que ara és temps d’acords i desbloquejos
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona

Xifra rècord a la capital, i sense partida per al tramvia

L’acord assolit ahir a Barcelona entre Esquerra Republicana i el govern bipartit de comuns i socialistes suposarà, en espera de llimar alguns detalls, que Barcelona disposi per primer cop a la història d’un pressupost de 3.000 milions d’euros. Aquesta fita va ser subratllada ahir per l’alcaldessa i el cap del primer partit de l’oposició. Al seu torn, Ernest Maragall es va atribuir el mèrit d’haver aconseguit aquest salt qualitatiu, ja que el nucli de l’acord que farà possible que Colau rebi els vots dels regidors republicans és la inclusió en el pressupost d’una partida de 100 milions d’euros. Aquests diners tindran com a destinació dues de les prioritats de la ciutat, l’habitatge i el reforç de les polítiques del pla contra el canvi climàtic.

Contràriament al que es podria pensar, una de les prioritats del mandat de Colau, vinculat a la necessària millora del transport públic, el projecte del tramvia pel tram central de la Diagonal, no disposarà en el pressupost d’aquest any de cap partida concreta. Així ho va reconèixer Ernest Maragall, que sí que va parlar d’una previsió de diners per executar una obra prèvia de millora d’unes conduccions de sanejament per on hauria de passar la nova via del tramvia. Ada Colau va treure importància a aquesta falta d’assignació pressupostària, va assegurar que “tot està a punt” pel que fa a l’Ajuntament i que tot plegat està pendent de negociar amb la Generalitat la forma de finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia