Política

Cs demana que es retiri l’acta de diputat al Parlament a Puigdemont i Comín

Vox ha demanat al Tribunal Suprem que mantingui empresonat l’exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras

Cs ha demanat aquest diumenge a la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona que retiri l’acta de diputat al Parlament de Catalunya a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i a l’exconseller Toni Comín. Ho ha explicat la portaveu del partit al Congrés, Inés Arrimadas, que ha recordat que no es pot tenir un escó al Parlament i a l’Eurocambra a la vegada. “És de sentit comú i, a més, ho diu la llei”, ha assenyalat en una entrevista amb Catalunya Ràdio.

Després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat del líder d’ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, tant Puigdemont com Comín van iniciar divendres passat els tràmits per acreditar-se com a eurodiputats, però encara no han renunciat a l’acta que tenen al Parlament.

En la seva reunió d’aquest dilluns, la JEP ha acordat traslladar l’escrit de Cs a JxCat, ERC, el Parlament de Catalunya i el Parlament Europeu perquè en el termini de deu dies naturals confirmin que Puigdemont i Comín són diputats tant a la cambra catalana com a l’Eurocambra i que al·leguin el que considerin oportú.

Arrimadas també s’ha referit a les negociacions per formar govern a l’Estat i ha acusat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de voler ser president “a qualsevol preu”. “Té ganes de ser a La Moncloa i vol estar al poder, i no li importa gaire si hi entra de la mà d’un partit que vol trencar Espanya”, ha dit. La líder taronja ha explicat que, a la reunió que va mantenir amb Sánchez dilluns passat, no va veure el president en funcions disposat a “obrir la porta” a un gran acord amb el PP i Cs, que és la via que defensa Arrimadas. Tot i això, no ha descartat que, si fracassa la negociació amb ERC, “per necessitat, no per convicció”, Sánchez acabi buscant el suport de Cs i fent una “mirada al centre”.

Per la seva banda, l’acusació popular de Vox ha demanat al Tribunal Suprem que mantingui empresonat l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras i que es declari ja la seva inhabilitació perquè “no existeix cap causa que ho impedeixi”, tot i la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que li reconeix la seva immunitat en el moment de ser proclamat eurodiputat.

En les seves al·legacions davant la petició del tribunal espanyol de pronunciar-se sobre la qüestió, el partit d’ultradreta considera que la protecció que tindria Junqueras com a eurodiputat “no pot ser considerada com una immunitat absoluta” ni es pot aplicar una “interpretació arbitrària” que beneficiï a l’expresident Carles Puigdemont o l’exconseller Toni Comín per “utilitzar-la com a mitjà d’evitar” l’execució de la sentència.

Vox considera que la sentència del TJUE només queda emmarcada en l’àmbit de les qüestions prejudicials i “no pot atorgar-se-li cap transcendència més enllà”, ja que la decisió europea arriba quan la “situació fàctica analitzada ha estat superada” per la sentència del mateix Suprem del 14 d’octubre que condemna Junqueras a 13 anys de presó i d’inhabilitació per sedició i malversació.

Vox també recorda que el judici al Suprem era per fets molt anteriors al fet que Junqueras fos candidat al Parlament Europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia