Política

Sánchez torna a Pedralbes

Busca l’aval d’ERC invocant “diàleg i seguretat jurídica” sense citar la Constitució

La trucada a Torra serà dimarts a un quart de deu després d’Urkullu

Iceta enrareix la trucada donant-la per feta sense base

El joc del telèfon en què s’ha convertit la gestió de la investidura de Pedro Sánchez s’acompanya d’un ball de la yenka amb el llenguatge en què el president en funcions molesta un dia ERC dient “dins la Constitució” i dies més tard vol desfer l’enuig. Des de Brussel·les, Sánchez va fer ahir un viatge lingüístic a la cimera de Pedralbes del 20 de desembre del 2019 per ignorar la Constitució i parlar de “seguretat jurídica”, l’eufemisme que ara fa un any va forjar l’èxit de la cita entre la delegació catalana de Quim Torra i Pere Aragonès i la delegació estatal. “El diàleg ha de ser el mètode per resoldre conflictes polítics, com per exemple el que es viu ara mateix, i el marc ha de ser la seguretat jurídica que emana de les lleis democràtiques que tenim”, va dir ahir el president espanyol per buscar l’abstenció d’ERC a la investidura.

El ball de fer un pas a l’esquerra i a la dreta i un pas endavant i més tard endarrere neix de la campanya electoral: Sánchez va jugar a robar vots a Ciutadans parlant de “crisi de convivència”, recuperant el Codi Penal de José María Aznar per castigar la convocatòria de referèndums amb presó i prometent que ell portaria Carles Puigdemont a Madrid. Des que el 10-N va deixar tot en mans d’ERC, tot això ha desaparegut i Sánchez lluita contra si mateix per modular el llenguatge que senti les bases de la mesa de governs que vol ERC.

Fil Brussel·les-Lledoners

Com si es tractés del diàleg ordinari institucional, Sánchez va cloure el Consell Europeu dialogant amb el fil de veu de Junqueras que li arribava des de la cel·la de Lledoners en declaracions a La Razón. “Si no hi ha mesa de governs, votarem no”, alerta Junqueras. I Sánchez recollia el guant dient “seguretat jurídica”, que com a eufemisme té el valor de poder ser la del marc actual o la d’un marc de sobirania nou en un futur. Al Consell de Ministres, la ministra portaveu, Isabel Celaá, abjurava del nom de Pedralbes –“no s’està estudiant res respecte a Pedralbes”– i descartava el dret a l’autodeterminació perquè “no té cap encaix legal”.

Celaá nega que diluir la trucada a Quim Torra en un mar de disset trucades a presidents autonòmics sigui cap “coartada”, però ahir el que va enrarir el cop de telèfon va ser el foc amic de Miquel Iceta, que incomprensiblement per a La Moncloa va donar per fet a Catalunya Ràdio que Sánchez ja havia trucat al president català dijous en ple Consell Europeu. “Torra no trobaria aigua al mar, Sánchez li va trucar i no ha servit de res”, va gosar dir Iceta, que una hora després aclaria que s’havia basat en la lectura de la premsa i despullava que en realitat La Moncloa no el té informat del dia a dia. “Lamentable, el to i l’engany”, etzibava Torra. “Iceta ja va mentir quan va dir que havia parlat amb els familiars dels presos”, li reprotxava Puigdemont.

Urkullu i, després, Torra

El pas en fals d’Iceta va dur La Moncloa a avisar el lehendakari Iñigo Urkullu que no havia violat el protocol i que ell serà el primer a qui trucaran quan Sánchez despengi el telèfon dimarts, perquè l’Estatut de Gernika es va aprovar poc abans que el català. L’oficina del president de la Generalitat, però, oferia a La Moncloa que truqués a les vuit del matí, la qual cosa complicava a Sánchez que Urkullu fos el primer. Finalment la trucada de Sánchez a Torra serà a un quart de deu del matí.

Iceta rebia ahir foc amic del manxec Emiliano García Page –que ha dit que no vol “vaselina” amb ERC– i l’aragonès Javier Lambán. “Cal comportar-se amb la resta amb respecte”, havia dit Iceta als barons. “M’agradaria veure’m defensat per Iceta davant tant d’insult i atac que rebo jo”, va dir Page. “Negar-nos el dret a opinar era propi dels independentistes catalans. Però veig que, per desgràcia, el supremacisme fa estralls a Catalunya”, va dir Lambán.

LES FRASES

El marc ha de ser la seguretat jurídica que emana de les lleis democràtiques que tenim
Pedro Sánchez
president espanyol en funcions
Lamentable el to i l’engany d’Iceta. Ni Sánchez m’ha trucat ni despenjava el telèfon quan jo trucava
Quim Torra
president de la generalitat
Les paraules de Page i Lambán no són pròpies de presidents de comunitat. Cal respectar tothom
Miquel Iceta
primer secretari del psc
Negar el dret a opinar era propi dels independentistes. Però el supremacisme català fa estralls
Javier Lambán
president de l’aragó


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia