Política

Guanya el ‘Brexit’

VENCEDOR

Johnson aconsegueix una majoria aclaparadora a les eleccions i s’assegura la sortida de la UE a finals de gener

Els laboristes s’enfonsen, els europeistes queden en minoria al Parlament i els nacionalistes creixen

El triomf ‘tory’ es forja en districtes laboristes de Gal·les i Anglaterra
La líder del Partit Liberal Demòcrata dimiteix després de perdre l’escó

Els ciutadans britànics van decidir ahir posar fi a la indecisió i l’agonia del Brexit durant els últims tres anys i es van agafar al lema de Boris Johnson Get Brexit done (implementem el Brexit). Johnson va aconseguir la victòria tory més aclaparadora des que Margaret Thatcher va guanyar per tercer cop les eleccions, el 1987.

Els conservadors van obtenir una majoria de 78 diputats que ningú, ni tan sols els tories més optimistes, podia imaginar. Dels 650 diputats, van aconseguir-ne 365 (47 més que el 2017), els laboristes 203 (-59) i els liberaldemòcrates 11 (-1), mentre que els nacionalistes escocesos en van obtenir 48 (+13). El Partit del Brexit no en va aconseguir cap.

“Honorarem el mandat que ens ha donat la gent i implementarem el Brexit el 31 de gener”, va ser el primer que va dir un eufòric Johnson a la porta de Downing Street. “El país es mereix una pausa en les lluites polítiques i posar fi a les discussions del Brexit”, va afirmar. “És el moment de curar les ferides i deixar de parlar del Brexit”, hi va afegir en una clara oferta als europeistes, els grans perdedors.

El Parlament es tornarà a reunir la setmana vinent. Dijous hi haurà el discurs de la reina, en què s’exposarà el programa de govern, i, tot seguit, tornarà a presentar el seu acord de retirada de la Unió Europea (UE). Pretén que, almenys, s’aprovi en una primera lectura abans de Nadal. Aquest cop no hi haurà problema. Aquesta victòria liquida definitivament el debat del Brexit i situa Johnson en una posició de força davant de la UE a l’hora de negociar l’acord comercial.

També s’espera que, tot i que els conservadors són al poder des de fa nou anys i mig, el govern de Johnson no tingui res a veure amb els anteriors i posi fi a dècades de govern de centredreta i de centreesquerra. El seu executiu serà menys cosmopolita, menys de Londres i del sud-est d’Anglaterra, menys de classe mitjana, i més provincià, més del nord d’Anglaterra, de les zones industrials, de la classe obrera, que són els que l’han votat.

Johnson ha promès una forta inversió en infraestructures a tot el país i, sobretot, en la sanitat pública, que és la principal preocupació dels britànics. Alguns experts comparen l’impacte que pot tenir al país la seva victòria amb el que va tenir la del laborista Clement Attlee el 1945, quan va construir l’estat del benestar, o la de Margaret Thatcher el 1979, quan va transformar l’estructura econòmica per sempre.

La victòria de Johnson es va forjar en districtes electorals laboristes euroescèptics del nord del País de Gal·les i nord d’Anglaterra, molts dels quals no havien sigut conservadors en més de cent anys. També l’han votat molts ciutadans que, senzillament, estaven farts de la incertesa del Brexit. “Soc conscient que molta gent ens ha votat per primer cop, treballaré sense descans per no decebre’ls i perquè ens continuïn votant en el futur”, va admetre el primer ministre.

Johnson podrà governar còmodament els pròxims cincs anys sense rebel·lions internes, ja que els moderats han abandonat el partit, i també sense una oposició forta a causa de la desfeta laborista. Trigaran molts anys a tornar a ser forts. També ha estat un cop molt dur per als liberaldemòcrates, el partit que havia d’aglutinar el vot europeista. Fins i tot la seva líder, Jo Swinson, va perdre el seu escó i va haver de dimitir.

El principal problema que es trobarà Johnson és la pujada dels nacionalistes irlandesos i escocesos, que es pot entendre com a resposta al nacionalisme anglès. Ahir va deixar clar que aquest és un govern d’unitat. Confia que la recuperació econòmica i l’estabilitat del seu govern puguin dissuadir els nacionalistes de voler separar-se.

Els mercats han reaccionat molt positivament per la certesa que els dona la contundent majoria de Johnson. La lliura esterlina va pujar un 2,7% i es va situar en el moment més fort en gairebé dos anys respecte al dòlar i en tres anys respecte a l’euro. Alguns economistes han incrementat la previsió de creixement del PIB de l’1% a 1,5% l’any vinent.

LA FRASE

Treballaré sense descans per no decebre els que ens han votat per primera vegada
Boris Johnson
PRIMER MINISTRE BRITÀNIC

Trump augura un pacte comercial

Daniel Postico

El president dels EUA, Donald Trump, va ser un dels primers líders mundials a felicitar Boris Johnson per la seva “gran victòria” electoral i va afirmar que ara la Gran Bretanya i els EUA són lliures per arribar a un “acord comercial massiu” després del Brexit. “Aquest acord pot ser més gran i més lucratiu que qualsevol acord que puguem firmar amb la Unió Europea. Felicitats, Boris!”, va escriure Trump a Twitter. Tant Trump com Johnson han destacat en els últims mesos la importància de segellar un acord comercial entre els Estats Units i el Regne Unit tan aviat com sigui possible després de la sortida del Regne Unit de la UE. Destaca també la reacció del ministre d’Afers Estrangers israelià, Israel Katz, que veu en el triomf de Johnson la “victòria dels valors” sobre l’antisemitisme, fent referència a les acusacions que el Partit Laborista havia tolerat els prejudicis contra els jueus entre els seus membres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia