Política

Els sondejos a peu d’urna pronostiquen una majoria conservadora al Regne Unit

Els partit de Boris Johnson aconseguiria 368 escons i podria revalidar el càrrec sense dificultats

Els laboristes retrocedirien fins als 191 diputats

L’SNP obtindria 55 dels 59 escons en joc a Escòcia

El sondeig a peu d’urna publicat per les televisions del Regne Unit BBC i SkyNews i ITV a l’hora del tancament dels col·legis electorals pronostica una còmode victòria de l’actual primer ministre britànic, Boris Johnson.

D’acord amb aquesta projecció, el Partit Conservador obtindria 368 escons i recuperaria la majoria absoluta a Westminster, que se situa en els 326 escons). En canvi, els laboristes liderats per Jeremy Corbyn caurien dels 262 diputats actuals fins als 191.

Si aquestes xifres s’acaben confirmant, Boris Johnson no tindrà cap dificultar per fer efectiva la sortida del Regne Unit el 31 de gener, com va pactar amb la Unió Europea.

El sondeig a peu d’urna al Regne Unit acostumen a aproximar-se dels resultats reals, sobretot pel que fa al partit guanyador i l’abast de la victòria. En aquest cas, es tractaria d’un dels millors resultats del partit conservador en molts anys i una de les pitjors derrotes laboristes. Els tories augmentarien en 51 escons la seva representació i els laboristes perdrien 71 diputats.

Johnson superaria així les victòries de Theresa May, David Cameron, John Major i fins i tot la Margaret Thatcher de 1979, però no els resultats de la Dama de Ferro dels anys 80.

En canvi, Corbyn registraria els pitjors resultats del laborisme des dels anys 30, i perdria en escons habitualment vermells, on el vot a favor del Brexit va guanyar en el referèndum del 2016.

A Escòcia, la primera ministra Nicola Sturgeon veuria reforçat el seu mandat per a un segon referèndum d’independència, amb 55 dels 59 escons en joc, un augment de 20 respecte al 2017.

Els liberal demòcrates, amb 13, guanyarien un diputat; els nacionalistes gal·lesos del Plaid (3) en perdrien un i els Verds mantindrien la seva diputada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia