Política

Cunillera fa una crida a encabir els catalans en la Constitució

La delegada de l’Estat avisa que continuarà vigent si es convenç amb diàleg i reformes

Els sobiranistes defugen commemorar-la i Torra diu que en cal una de catalana

Tot i utilitzar poc el terme reforma, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, va fer ahir una defensa contínua i insistent d’una interpretació actual de la Constitució per tal de donar cabuda a aquells que no s’hi identifiquen perquè la veuen com un fre per a drets socials o nacionals –encara que tampoc va utilitzar en cap moment el qualificatiu nacional–. Però la major part del discurs de Cunillera en la commemoració, ahir a Barcelona, dels 41 anys de la Constitució del 1978 va ser una advertència als que la interpreten de manera “immobilista i essencialista” i no tenen en compte que no podrà continuar vigent si “empetiteix Espanya”, si exclou “les dones, els no catòlics, els bascos, els catalans” o també els immigrants. La delegada ho advertia davant de la plana major militar i dels cossos policials presents a Catalunya, així com de representants del PSC, el PP, Cs i Vox, i en absència de les forces sobiranistes. Cunillera va defensar que l’independentisme també hi cap, però “dins la llei”, i que se li ha de donar una resposta política i dialogar-hi des de l’ètica i la raó, i desterrant “l’èpica i els cops al pit”.

No van ser a l’acte representants d’ERC, JxCat, la CUP ni Catalunya en Comú, i el president Torra va fer arribar una carta a Cunillera i a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per refusar també la invitació a la commemoració de demà a Madrid. Torra denuncia que es persegueix en nom de la Carta Magna els que no tenen com a projecte polític la unitat d’Espanya i que cal impulsar-ne una per a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia