Política

ERC i PSOE abracen abordar el conflicte per la via política

Clouen la segona cita dient que cal “activar la via política” per “resoldre el conflicte” en una nota conjunta

Detecten avenços també sobre drets civils

Rufián i Lastra se citen de nou dimarts

El mateix PSOE de Pedro Sánchez que en el debat electoral de la campanya del 10-N abraçava la tesi de la “crisi de convivència” i oferia ressuscitar el Codi Penal del 2003 aprovat per José María Aznar per castigar amb presó la convocatòria de referèndums, està buscant ara una pista d’aterratge en un llenguatge que no només no molesti ERC, sinó que pugui ser compartit. Després d’una segona reunió dels equips negociadors que integren els republicans Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové i els socialistes Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa, ERC i el PSOE guardaven silenci però gosaven fer el pas de compartir un comunicat conjunt escrit en què abracen la reafirmació que hi ha un “conflicte polític” que s’ha de resoldre “activant la via política”.

L’admissió de l’existència d’un conflicte polític no és res excepcional que no admeti tot diputat del PSOE en privat, però el Sánchez candidat venia d’insistir obsessivament en el clixé del problema de convivència –a resoldre entre catalans– i ara els munyidors de la investidura van modulant el llenguatge en cada nova reunió amb ERC. Dimarts que ve, 10 de desembre, hi haurà una tercera cita dels negociadors i no està decidit si és a Madrid o el diàleg agafarà el pont aeri i la cita serà a Barcelona.

Explorar “instruments”

Dels dos comunicats amb punts comuns que van ser la versió de la primera cita, ara ERC i el PSOE passen a redactar una breu nota conjunta en què figura en dues ocasions el verb avançar. “En aquesta segona trobada s’han reafirmat en el fet que hi ha un conflicte polític i que l’hem de resoldre políticament. I en aquest sentit han avançat en la reflexió per activar la via política buscant els instruments necessaris per a la seva canalització”, resa el comunicat únic dels dos partits. Si la Declaració de Pedralbes va tenir per a l’independentisme el valor de no esmentar per escrit la paraula Constitució, ara per ara els socialistes aguanten la temptació de posar-la per escrit però sense fer el pas fet aquell 20 de desembre del 2018 de substituir-la per l’expressió “en el marc de la seguretat jurídica”. Als lleons del Congrés, després de reunir l’executiva amb caràcter excepcional a Madrid i conjuntament amb els grup d’ERC al Congrés i al Senat, el vicepresident Pere Aragonès va advertir que no es mou del dret a l’autodeterminació i va defugir qualsevol pressa: “És preferible un bon acord que un acord ràpid. A nosaltres no ens preocupa el temps, ens preocupen els continguts.”

Avenç sobre drets civils

La segona ocasió en què socialistes i republicans parlen ara d’“avançar” és amb relació a l’agenda de drets socials retallats pel govern de Mariano Rajoy. “També en aquesta segona trobada han avançat en temes concrets en què s’ha pogut constatar que mantenen una sensibilitat social compartida pel que fa a la recuperació de drets civils, laborals i socials”, comparteixen. Es dona la circumstància que l’últim ministre a dir adeu, l’excap de la diplomàcia Josep Borrell, es va acomiadar qüestionant que ERC sigui progressista, una etiqueta de la qual el PSOE ara no dubta.

La calma d’ERC ha contagiat fins i tot el president espanyol, que ja no imposa la urgència de ser investit sí o sí abans del Nadal –ara només aireja aquestes urgències Pablo Iglesias, que tem una rebel·lió dels barons del PSOE que el deixi sense vicepresidència i sense coalició– i comença a pensar ja en el mes de gener. “No hi vull posar cap data, no sé si ha de ser el 12 de desembre, el 20 de desembre o el 8 de gener”, és el nou full de ruta que dicta Sánchez per no ofegar la negociació i esgotar les opcions. “Espanya és molt del minut 93...”, ha argumentat aquests dies el guru electoral i cap de gabinet del president espanyol en funcions, Iván Redondo.

LES FRASES

En aquesta segona trobada s’han reafirmat en el fet que hi ha un conflicte polític i que l’hem de resoldre políticament
S’ha avançat en la reflexió d’activar la via política buscant els instruments necessaris
Comunicat ERC-PSOE

L’esquinç de turmell de Lastra ajorna la cita de JxCat

L’esquinç de turmell que ahir es va fer la portaveu del PSOE al Congrés Adriana Lastra a l’hemicicle quan es disposava a votar Meritxell Batet i les seves sabates de tacó alt van relliscar sobre la moqueta va alterar el calendari de cites sobre la investidura. Si bé Lastra –juntament amb José Luis Ábalos i Salvador Illa– havia citat Laura Borràs i Míriam Nogueras (JxCat) a les quatre de la tarda, una hora abans de la cita de les cinc amb els negociadors d’ERC, la gravetat de l’esquinç va fer que Lastra hagués de sortir del ple a quarts de quatre de la tarda per anar a un centre mèdic perquè li exploressin el turmell. La lesió, sumada a l’extrema durada del ple de constitució del Senat –que es va prolongar de les deu a tres quarts de quatre de la tarda–, va fer que Lastra i Borràs desistissin de forçar una reunió ahir mateix i optessin per ajornar la cita fins a les onze del matí d’avui. Si bé des de JxCat els recels a explorar la investidura de Sánchez són superiors que en el cas d’ERC, el PSOE té interès a embarcar JxCat amb ERC a l’abstenció i tenir al davant un govern de la Generalitat unit i no amb dues veus rivals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia