Política

Vox no té cordó sanitari per obra del PSOE i el PP

Batet és presidenta del Congrés i l’afany del PSOE de tenir la vicepresidència primera i la desídia del PP fan l’ultra Gil Lázaro vicepresident

Els acataments d’ERC, JxCat i la CUP citen presos i exiliats i la república, i el PP i Vox ja apunten al TC

Amb el cru record recent que l’onzena legislatura estatal va durar 111 dies i que la tretzena en va durar 126, el Congrés obria la catorzena legislatura ahir sense esvair l’incert núvol del desgovern i amb Meritxell Batet tastant la precarietat del PSOE de Pedro Sánchez a l’hora de guanyar votacions. Amb l’assegurada reelecció de Batet, la sorpresa va ser que l’extrema dreta de Vox no va patir cap cordó sanitari, i l’afany del PSOE d’assegurar-se també la vicepresidència primera –per a Alfonso Rodríguez Gómez de Celis– combinat amb la desídia del PP van catapultar l’ultradretà Ignacio Gil Lázaro com a vicepresident quart a la mesa. El PSOE i Podem, això sí, aconsegueixen sis dels nou llocs i controlaran la mesa. Després d’un ple marcat pels acataments en record dels presos polítics i exiliats i la república que el PP i Vox amenacen d’impugnar als tribunals. Batet viatja avui a La Zarzuela per explorar el calendari d’una investidura que apunta al gener i amb el rol del rei Felip VI qüestionat perquè Sánchez actua ja com si fos el candidat proposat sense ser-ho formalment.

Que el cordó sanitari a Vox era senzill és fàcil de comprovar amb números a la mà. En la votació dels vicepresidents, el PSOE i Unides Podem van presentar només dos noms: Gómez de Celis (PSOE), que va rebre 108 vots, i Gloria Elizo (Unides Podem), que en va rebre 77. Aquests 185 vots progressistes es podien haver repartit entre tres noms i haurien entrat tots tres, però el preu a pagar pel PSOE hauria estat que la vicepresidenta primera fos Ana Pastor (PP), amb 101 vots gràcies a la suma dretana.

Prevenir el risc de baixa

L’ambició de no perdre la vicepresidència pot obeir al risc que Meritxell Batet pugui veure’s forçada a fer un parèntesi laboral per motius de salut en algun moment com el que ja ha hagut de fer durant la campanya electoral del 10-N com a cap de llista del PSC. En cas de viure una eventual baixa temporal, el PSOE no volia que el Congrés quedés en mans de la popular Pastor.

Alteració de la concòrdia

El peatge socialista és que Gil Lázaro, un dels pocs veterans al Congrés que té Vox a les seves files perquè és un emigrat del PP de Mariano Rajoy, és ara vicepresident quart i tindrà una capacitat de distorsionar la concòrdia com mai havia tingut l’extrema dreta a la Carrera de San Jerónimo. A partir d’ara, Vox podrà importar a la mesa del Congrés actituds vistes ja a l’Ajuntament de Madrid, com la de boicotejar els minuts de silenci en memòria de dones assassinades per la violència masclista i les declaracions oficials per unanimitat. Ahir, sense anar gaire lluny, el masclisme va portar Iván Espinosa de los Monteros a felicitar la “presidente” Batet. “Al PSOE li convé la presència mediàtica i institucional de Vox”, sosté el líder del PP, Pablo Casado.

En el seu primer discurs, la presidenta del Congrés va fer una oda al “respecte” tot i que “pot semblar que la fragmentació i la disparitat de les nostres posicions fa estèril qualsevol diàleg”. “Hem d’invertir en respecte i diàleg lleial”, recepta Batet.

Sánchez i la precarietat

Com va passar a Sánchez en una investidura, Batet va haver d’esperar a ser escollida en la segona votació per majoria simple amb 167 vots –a nou de la majoria absoluta– gràcies als vots del PSOE, Unides Podem, i altres com ara el PNB, Coalició Canària, Nova Canàries i el Partit Regionalista de Cantàbria. Per a Sánchez, que dimarts tornava a mirar al PP exigint-li formar part del desbloqueig, la votació de Batet va ser un cru recordatori que l’abstenció d’ERC és la seva única opció de ser investit. ERC i JxCat, de fet, van prendre part en un cordó sanitari i van votar Gerardo Pisarello a la mesa per evitar que Vox tingués un altre seient.

Qui se sentia cridat a disculpar-se en públic pel fet que el 10-N es repetissin les eleccions del 28 d’abril va ser el president de la mesa d’edat, Agustín Zamarrón. “Demano perdó al poble espanyol, sobirà únic, per l’incompliment de la tretzena legislatura de l’obligació constitucional de formar un govern”, va solemnitzar. Significativament, no va ser aplaudit per ningú.

Acatar, presos i exili

A l’hora d’acatar la Constitució per ser diputat de ple dret, el Congrés va reviure la polèmica del maig, però ahir, sense els presos polítics electes, Vox va tolerar poder escoltar fórmules contra les quals picava de peus fa sis mesos fins a fer-les inaudibles. “Per la llibertat de les preses polítiques i fins a la constitució de la República Catalana, per imperatiu legal, sí, prometo”, va ser la via dels de Gabriel Rufián. Amb el puny alçat ho va dir Jordi Salvador, mentre que la seva companya d’ERC Maria Carvalho al·ludia, a més, al racisme. “Amb lleialtat al mandat de l’1-O i al poble català, per la llibertat dels presos i exiliats; per imperatiu legal, ho prometo”, va ser la via dels de Laura Borràs. “Per imperatiu legal prometo, en lleialtat primera i última al nostre poble”, van dir en veu alta els debutants de la CUP Mireia Vehí i Albert Botran. Quan es tractava de votar Batet o Pastor de presidenta del Congrés, a més, els independentistes van introduir sobres amb paraules com llibertat o amnistia que van ser llegits com a vots nuls.

Les fórmules d’acatar amb llibertat emparades per la sentència 119/1990 del Tribunal Constitucional, van ser contestades per Casado, Santiago Abascal (Vox) i Inés Arrimadas (Cs) i van buscar el cos a cos amb Batet en pugna oberta per la bandera espanyolista. “La flexibilitat per acatar està bé si es diu ‘per Espanya’ o ‘pel futur del planeta’, però no si es diu ‘presos polítics’”, va arribar a dir Arrimadas. Es dona la circumstància que “¡Por España, sí, juro!”, amb to de legionari, va ser la fórmula utilitzada per tots els diputats de Vox. Casado i Abscal sospesen ja un recurs al TC, per al qual Cs ara no té prou diputats. El paisatge es reproduïa al Senat, on Pilar Llop es va convertir en la segona dona presidenta –després d’Esperanza Aguirre– i ara totes dues cambres tenen rostre femení. Amb la catorzena legislatura neix també l’incert comptador dels dies que durarà.

LES FRASES

Pot semblar que la fragmentació fa estèril tot diàleg, però hem d’invertir en respecte i diàleg lleial
s
Meritxell Batet
presidenta del congrés
El PSOE ha permès que Vox entri a la mesa. Al PSOE li convé la presència mediàtica i institucional de Vox
Pablo Casado
president del pp al congrés
Demano perdó al poble espanyol per l’incompliment de la tretzena legislatura de formar un govern
Agustín Zamarrón
president de la mesa d’edat
La flexibilitat per acatar està bé si es diu ‘per Espanya’ o ‘pel planeta’, però no si es diu ‘presos polítics’
Inés Arrimadas
portaveu de Ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia