Política

parlament

cas oficina antifrau

L'oposició exigeix la dimissió de la directora d'Antifrau

Masià justifica el cessament de quatre caps de l'oficina perquè són interins i nega que faci una purga

La manca d'un candidat de consens per substituir De Alfonso complica el futur de l'OAC

Amb un to oposat a la supèrbia del seu antecessor, Maite Maisà, directora interina de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), va entomar ahir que tots els grups parlamentaris a l'oposició, en la comissió d'Afers Institucionals, li qüestionessin la seva idoneïtat al càrrec per haver estat militant de Convergència (“de base”, va admetre) fins un dia abans de ser nomenada i van demanar la seva dimissió. Amb educació, Masià va replicar-los: “Vostès, el Parlament, tenen la paella pel mànec per nomenar un director de l'oficina.”

I és que la falta de consens polític per trobar un candidat o candidata a dirigir l'Oficina Antifrau fa més temptador el seu tancament o diluir el seu gran poder en unificar-la amb altres òrgans, com ara la Sindicatura de Comptes, com recull el pla de transparència del 2014. La temptació ve d'abans. Quan el 2011 el govern d'Artur Mas buscava nou director per cobrir la baixar del difunt David Madero, almenys dos dels candidats van refusar ser-ho perquè l'encàrrec emès des del Parlament era tancar l'oficina en dos anys. Daniel de Alfonso va ser l'escollit, amb el suport del PSC i C's, i s'hi va atrinxerar fins al moment de l'escàndol de les escoltes.

Així les coses, el debat entre els diputats i Masià va ser força agre, malgrat que semblava que no anés amb ella. Masià va entrar a l'oficina el 2009, en ser creada, i va estar-hi fins al 2011, i després hi va tornar com a directora adjunta, el 2014. Tot i ser la segona de Daniel de Alfonso, Masià va explicar que “pel disseny de l'OAC” ella no sabia res de les investigacions que s'hi feien i que ella se centrava en la relació amb les empreses.

Els grups li van retreure que “en quinze dies ha fet una purga a l'oficina” amb l'acomiadament de quatre caps. Masià va assegurar que l'acomiadament d'Assumpció Riba, cap de gabinet, va ser “per la manca de reconeixement a la seva direcció”. La destitució dels tres caps d'Investigació, de Prevenció i Anàlisi va atribuir-lo al fet que estaven en “interinatge”, i va insinuar que no els ha ratificat per la seva afinitat a Daniel de Alfonso.

Després d'insistir molt, Masià va reprovar les converses fetes pel seu director amb el ministre Jorge Fernández Díaz, i va admetre haver pres mesures perquè no es destruïssin proves o documents informàtics. Va detallar que va ordenar que es fes una còpia amb paper de l'agenda de l'exdirector –“perquè no es pugui manipular”, va dir–, a banda de la informàtica que es va entregar al Parlament. Masià, però, va admetre que De Alfonso va anar a l'oficina durant la setmana abans de ser cessat. Malgrat que l'oposició va dir-li que no li dóna suport, Masià va explicar línies de futur. Una de les quals és la voluntat de presentar casos amb sospita fonamentada directament al jutjat i no a la fiscalia, com fins ara.

Finalment, Assumpció Riba, nomenada l'abril del 2015, va explicar als diputats que el seu acomiadament per part de Masià “és irregular i arbitrari”, a més de confirmar que s'està fent una purga a l'OAC i “tothom té por”. Riba, com Masià, va assegurar que desconeixia els plans antisobiranistes de De Alfonso i que totes les investigacions visades per ella “mai van estar al marge de la legalitat”.

LES XIFRES

42
treballadors
hi ha actualment a l'OAC, després dels quatre recents acomiadats.
2
viatges a l'estranger
Masià va admetre que ha anat a Boston i a la Xina per l'OAC.
No confiem en vostè (Masià) per dirigir l'oficina perquè ha estat amb el pinyol de Convergència
Inés Arrimades
diputada del grup C'S
El president de la Generalitat ha de proposar-nos un candidat de consens per dirigir l'OAC
Jordi Terrades
diputat del psc
M'esgarrifa el que ha fet en quinze dies; és una purga perquè no reconeixen la seva autoritat
Lluís Franco Rabell
Diputat de CSQP
Quina relació té vostè amb Oriol Pujol, Sergi Alsina i Jordi Puig? Li falta idoneïtat per ser la directora
Esperanza García
diputada del pp
Han aplicat mesures perquè no es destrueixin proves a l'oficina? No té cap suport de la cambra
Anna Gabriel
diputada de la cup
Masià sap que el seu càrrec és d'interinatge. Encara estem indignats amb De Alfonso
David Bonvehí
diputat de JUNTS PEL SÍ

Planeta coneixia De Alfonso

El secretari general del grup Planeta, Lluís Elías, va admetre ahir a la comissió parlamentària que el que afirmava el llavors director de l'Oficina Antifrau en les seves converses amb el ministre de l'Interior eren certes parcialment. Daniel de Alfonso explicava a Jorge Fernández Díaz que demanaria al grup Planeta una investigació a polítics independentistes.

Elías va afirmar que De Alfonso va trucar al seu cap de seguretat, l'excomissari Antonio López López, i que li va proposar una investigació, però aquest la va refusar. Elias també va afirmar que Planeta “mai ha col·laborat” amb De Alfonso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona