Política

Moció contra la CUP a Monistrol de Calders

CDC i ERC pacten per apartar els cupaires del govern

La convergent Sílvia Sánchez serà la nova alcaldessa

Embolic a l'Ajuntament de Monistrol de Calders. Convergència Democràtica de Catalunya i Monistrol Democràtica Independent (grup vinculat a ERC), que sumen quatre dels set regidors i que fins ara eren a l'oposició, van entrar ahir al matí al registre oficial una moció de censura per fer fora la CUP, que governa en minoria, amb tres regidors.

El pacte entre les dues formacions estableix que la convergent Sílvia Sánchez serà la nova alcaldessa i el republicà Enric Vilatersana el tinent d'alcalde. Segons detallen, les causes que han comportat la moció són “la falta de suport del govern de la CUP i incompliments d'acords de ple que s'han pres per majoria o per unanimitat però que no s'han dut a terme perquè no eren projectes de la CUP, cosa que fa impossible la governabilitat del municipi”. Esmenten, entre altres, “la creació d'un centre de dia, procedir a l'enderroc de la finca de ca l'Espardenyer o iniciar gestions per veure com es podria reobrir la línia de la Vallesana”.

La CUP vol una consulta

L'alcalde, Ramon Vancells, va recordar ahir que en les darreres eleccions la CUP va quedar “a només tres vots de la majoria absoluta o a un vot de canvi” (per exemple, si un vot d'ERC o CDC hagués anat als cupaires) i es va mostrar ferm en la consulta que volen fer a la població: “Considerem molt qüestionable que la gent que va dipositar la confiança en les altres formacions (CDC i ERC) estiguin d'acord que s'uneixin per desplaçar la llista més votada de forma clara”.

Segons va assegurar, el govern de la CUP “percep de la ciutadania confiança i il·lusió en les noves dinàmiques engegades”, i va lamentar que “els dos grups que formen l'oposició no comparteixin aquest punt de vista”. Per aquest motiu, va dir, la CUP “vol fer valer l'eina de la participació ciutadana per dotar el govern de legitimitat o, en cas contrari, provocar el seu relleu; és el poble el que ha de decidir”.

Un cop entrada la moció, s'haurà de convocar un ple en un màxim de deu dies. Vancells va dir que estan valorant la possibilitat de fer la consulta (que abans d'estar assabentats de la moció havien valorat de fer al setembre) abans del ple o, fins i tot, el mateix dia.

ERC i CDC, però, afirmen que no han volgut frenar l'acció de govern: “Sempre hi ha hagut voluntat de col·laboració, com ho demostra el fet que de les 62 propostes presentades al ple 58 han estat aprovades, inclosos els pressupostos municipals. Això demostra que en cap cas hem bloquejat el govern, sinó al contrari”, assegura ERC, que va titllar la CUP “d'autoritària i antidemocràtica”.

El no a Junts pel Sí

Per l'alcalde, el que ha passat a Monistrol de Calders és una conseqüència del no de la CUP als pressupostos catalans de Junts pel Sí: “Hi ha un abans i un després. Els regidors de CDC i ERC havien contingut els seus egos, però el no de la CUP als pressupostos de la Generalitat ha obert la veda. S'ha iniciat el joc brut i han traspassat els problemes nacionals a un nivell local, quan no hauria de ser així. Perquè no hi ha cap qüestió local que justifiqui una moció de censura, una eina pensada per a casos més greus.” Vancells també es va mostrar dolgut amb l'actitud de CDC, “que sempre s'ha omplert la boca que ha de governar la llista més votada”.

LA FRASE

CDC i ERC havien contingut els egos, però el no a Junts pel Sí va obrir la veda; han iniciat el joc brut
Ramon Vancells
alcalde de la cup de monistrol de calders

LA XIFRA

7
regidors té el ple:
3 són de la CUP –que va quedar a tres vots de la majoria absoluta–, 2 de CDC i 2 d'ERC.

LA FRASE

La CUP incompleix acords aprovats per majoria o unanimitat només perquè no són projectes seus
CDC i ERC
comunicat de cdc i ERC en relació amb la moció de censura


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral: “Triem entre qui aposta per retallades i els que apostem per invertir”

OLOT

Vergés crida a votar “l’única llista independentista que pot guanyar les eleccions”

GIRONA
estats units

El jutge no accepta anul·lar el judici a Trump pel testimoniatge de l’actriu porno

barcelona
Guerra a Gaza

Reprenen al Caire les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona

La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

GIRONA
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona
guerra a Gaza

La presa del pas de Rafah talla l’entrada d’ajuda a la Franja

Barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA