Política

Nou escàndol polític

CDC i ERC volen dimissions pel “GAL informatiu”

Els partits independentistes denuncien una “conspiració”

Mas demana que s'arxivi la causa del 9-N

Junqueras ho compara amb l'11-M

Els socialistes es querellaran contra De Alfonso

“Estem al davant de la construcció d'un GAL informatiu.” El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va definir així la “guerra bruta” destapada en les converses entre el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, poc abans del procés participatiu del 9-N. El líder dels republicans i vicepresident del govern, Oriol Junqueras, es va afegir al símil, donant màxima transcendència a l'escàndol que ha sacsejat i capgirat la campanya del 26-J.

CDC i ERC van suspendre per unes hores les agendes per donar la màxima rellevància a la revelació de la presumpta conxorxa destapada per Público. Una revelació que els partits independentistes podrien rendibilitzar a les urnes. El PSOE va anunciar que es querellarà contra De Alfonso per haver suggerit en diverses entrevistes que el PSC va filtrar la gravació atès que l'oficina investigava el seu presumpte finançament irregular.

El president de CDC, Artur Mas, va comparèixer amb les “víctimes” del procés judicial del 9-N (Francesc Homs, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau) i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, de qui es va publicar i va ser investigat per tenir un compte a Suïssa que no existia. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va aparèixer davant la premsa flanquejat per la cúpula i càrrecs electes dels republicans, després que De Alfonso i Fernández Díaz van “conspirar” per treure a la llum un suposat cas que implicava el seu germà i que tampoc tenia fonaments. Tant CDC com ERC van demanar la dimissió immediata del ministre de l'Interior i del president del govern espanyol; en el cas dels convergents condicionada al fet que es demostri l'“extensió” del coneixement que Mariano Rajoy tenia dels fets. Mas va demanar igualment que s'arxivi la causa del 9-N i va instar els partits amb representació al Congrés a aclarir abans de diumenge que s'oposaran al suplicatori del Tribunal Suprem perquè Homs sigui processat. L'expresident de la Generalitat va denunciar un “contuberni judicial, policial i mediàtic” a més de la subsistència d'un “estat de matriu franquista” que “persegueix i vol destruir persones pel fet de defensar idees polítiques.” “Tot està connectat i orquestrat; les calúmnies, les infàmies”, hi va afegir, subratllant que el pretenien fer fora de la presidència de la Generalitat i a Trias, de l'alcaldia.

“Tots els demòcrates sense excepció són víctimes d'aquest nou atac, d'un estat que no s'ha aturat mai, és un veritable GAL mediàtic, que en altres moments sempre ha actuat contra la llibertat i la democràcia”, va defensar Junqueras, que veu un cas amb mentides d'una gravetat equivalent a la reacció que va tenir el govern de José María Aznar amb l'11-M. “Sap que això que ha fet no té perdó de Déu”, va dir, sobre Fernández Díaz, remarcant-ne el catolicisme. “S'evidencia que el ministre ha perdut, si mai l'havia tingut, el sentit de la vergonya i la dignitat, és un veritable escàndol”, va rematar.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va fer una crida a destituir Fernández Díaz i Rajoy a les urnes. “Per a la democràcia no és en absolut bo tenir un partit al govern que no sap limitar-se, que no sap que les institucions estan al servei de tots i no dels interessos partidistes. És obvi que han de passar a l'oposició”, va argumentar Iceta. El socialista va rebutjar que tot es tracti d'un atac contra els partits independentistes i va remarcar que l'Oficina Antifrau és una institució “de tot Catalunya”. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va denunciar un “atac a la democràcia” i en va subratllar la gravetat tot i que afecti partits independentistes que puguin, al seu criteri, incórrer en el “victimisme”.

LA XIFRA

4
són els investigats
pel 9-N. Mas, Ortega i Rigau, pel TSJC, i Homs, pel TS, en espera del suplicatori al Congrés.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona