Política

sanitat

pressupostos

Els comptes de la Generalitat “ignoren” l'hospital de Mataró

L'Ajuntament critica que no s'ha atès cap de les reivindicacions per millorar la situació del Consorci Sanitari del Maresme

El govern destina al Maresme inversions per valor de 18,5 milions, un 15% més que en l'exercici anterior

“Esperaven un gest, encara que fos mínim, però no ha estat així.” El regidor de Salut de Mataró, Joan Vinzo, lamenta que la Generalitat hagi “donat l'esquena”, un cop més, al Consorci Sanitari del Maresme en el projecte de pressupostos de la Generalitat d'enguany. Tot i que la partida destinada a l'organisme, que gestiona, entre altres serveis, l'hospital de Mataró, s'ha incrementat uns tres milions d'euros respecte a l'exercici anterior, els 121 milions d'euros que Salut ha previst gastar són, segons Vinzo, “insuficients” per afrontar la crítica situació del consorci. El regidor assegura que els diners de més únicament serviran per atendre el deute que es va subscriure el 2014 per pagar els proveïdors. “L'aportació ni servirà per fer inversió ni per atendre el dèficit, sinó per acomplir una qüestió estrictament financera”, critica.

Amb tot, en el document del govern sí que apareixen tot un seguit de noves inversions que sumades s'enfilen als 2,3 milions d'euros per renovar equips i instal·lacions a l'ens. Joan Vinzo admet l'esforç en aquest sentit però considera que aquestes partides només serviran per cobrir el dia a dia i canviar els aparells que més ho necessiten. De fet, el pla de xoc per evitar l'obsolescència de l'hospital necessitaria, com a mínim, i segons el comitè d'empresa, uns sis milions d'euros. Per la seva banda, la diputada maresmenca de Junts pel Sí i alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, considera que les partides són importants i que, en conjunt, s'ha intentat atendre al màxim possible. “Segur que fa falta molt més, però tenint en compte el context econòmic global hem de ser realistes i no generar falses expectatives”, hi afegeix.

Candini recorda que el projecte de pressupost preveu invertir a la comarca 18,5 milions d'euros, un 15% més que l'any anterior, i que en números absoluts representa una despesa de més de dos milions d'euros més. Les principals partides d'aquest capítol se les enduen els nous equipaments educatius que ja estan en marxa, com ara la construcció de l'institut de Cabrils (2,5 milions), el de Pineda (un milió) o el de la nova escola Angeleta Ferrer de Mataró (2,9 milions).

Pel que fa a Tordera, es preveu també una inversió de 269.912 euros per tirar endavant les obres del centre de secundària i a Calella, una altra de 321.026 euros per adequar la fàbrica Llobet Guri perquè s'hi pugui fer la nova escola Carles Salicrú.

Un altre gruix important de la despesa anirà a parar a Arenys de Mar per a l'adequació del contradic del port, amb 1,2 milions d'euros. La iniciativa, inclosa en el pla especial, té com a finalitat millorar la connexió entre el recinte portuari, la platja i el municipi i inclou, entre altres actuacions, l'edificació de cinc locals i la creació d'un nou passeig. Si pel que fa a cultura l'únic equipament que s'endú un pessic és el teatre Odèon de Canet de Mar, amb 82.644 euros, per millorar i mantenir les infraestructures viàries s'ha destinat una partida global de poc més d'un milió d'euros.

LA XIFRA

18,5
milions
d'euros preveu invertir la Generalitat en el projecte de pressupostos d'enguany al Maresme.

Un pressupost realista o resignat

La diputada del PSC, Alícia Romero, ha criticat que en la llista d'inversions adreçades al Maresme falten moltes actuacions importants, tant en matèria educativa com sanitària o de mobilitat i relacionades amb el medi ambient. “Molt pocs recursos per a una comarca que té alts índex d'atur i que necessitaria una important dosi d'inversions per ajudar a la reactivació econòmica”, afirma Romero, que insisteix que, com va passar l'any passat, els d'enguany continuen sent uns comptes que no milloren la situació i no permeten afrontar el present i, sobretot, el futur amb optimisme.

Pel que fa a Junts pel Sí, la diputada Montserrat Candini parla del context econòmic en què s'ha elaborat la proposta de comptes. “Ens agradaria que hi hagués més inversió al Maresme, però hem de ser realistes i les circumstàncies són les que són”, hi afegeix Candini, que assenyala que si finalment tiren endavant a la comarca s'hi destinaran més de dos milions d'euros més que l'any anterior. Una xifra, però, que queda lluny dels més de 100 milions d'euros que s'hi van destinar l'any 2010, l'últim gran pressupost, i que a partir d'aleshores s'ha anat reduint any rere any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona