Política

Sergi López, Oleguer Presas i Cesk Freixas tanquen la llista de la CUP per al 27-S

La candidatura també incorpora el jurista August Gil Matamala, la politòloga Eunice Romero i representants de les lluites laborals de Panrico i Movistar

La CUP ha donat a conèixer aquest dimarts els noms que tancaran les llistes electorals per al 27-S. L'actor Sergi López, l'exfutbolista del FC Barcelona Oleguer Presas, el cantautor Cesk Freixas, el fundador d'Unió de Pagesos Pep Riera, el jurista August Gil Matamala i la politòloga Eunice Romero, entre d'altres, ocuparan les darreres posicions de la candidatura. La formació també vol fer-hi visibles les lluites laborals de Panrico i Telefónica amb la incorporació d'alguns dels seus treballadors.

López ja va figurar com a últim membre de la llista de la CUP a Vilanova i la Geltrú a les eleccions municipals del maig. L'any 2009, López va donar suport a les consultes populars sobre el dret a l'autodeterminació i, al llarg de l'any passat, va participar en diversos actes reclamant el referèndum del 9 de novembre.

Per la seva part, l'exdefensa blaugrana Oleguer Presas va integrar-se en la llista rupturista Crida per Sabadell a les darreres eleccions municipals. Ho va fer en la posició 23, precisament el mateix número que lluïa a la samarreta durant la seva etapa al FC Barcelona. Presas va arribar a renunciar a formar part de la selecció espanyola. A les anteriors eleccions al Parlament, l'esportista va ocupar una de les posicions de sortida de la llista aleshores encapçalada per David Fernàndez.

El futbolista va compartir candidatura amb el cantautor Cesk Freixas, que ara torna a sumar-se al projecte de la CUP. Freixas ha donat suport a diversos actes en favor del 9-N, així com a d'altres lluites socials com ara la reivindicació del tancament del CIE de la Zona Franca de Barcelona.

L'esquerra independentista també incorpora a la seva llista noms com el del jurista August Gil Matamala, la politòloga Eunice Romero, l'antropòleg Manuel Delgado, l'exregidora Roser Veciana, el fundador d'Unió de Pagesos Pep Riera i persones lligades a les lluites laborals de Panrico i Telefónica com Carmen Alonso i Agustín Cintas, respectivament.

També destaca la presència simbòlica a les llistes de Barcelona de Jana Montllor, filla d'Ovidi Montllor i Mengual –de qui enguany es compleixen 20 anys de la seva mort–; d'Adelais de Pedrolo, filla de l'escriptor Manuel de Pedrolo, i dels tres diputats d'aquesta X legislatura: Quim Arrufat, Isabel Vallet i David Fernàndez.

La candidatura a Girona compta amb la presència del cantant de Txarango, Alguer Miquel, la bibliotecària Dolors Serra, l'historiador Xavier Diez i el poeta Narcís Comadira. Per la demarcació de Lleida tanquen files la cantautora Meritxell Gené i la històrica militant feminista i antifranquista Maria Huguet.

L'arqueòleg Eudald Carbonell, tot i no integrar les llistes, ja ha fet públic el seu suport explícit a la CUP-CC.

L'altra llista possible

La voluntat de la CUP era que la llista per Barcelona, la tanquessin Guillem Agulló i Carme Salvador –pares del militant antiracista assassinat a Burjassot el 1993–, la nord-catalana Dolors Serra i el músic mallorquí Biel Majoral, per visualitzar així l'espai comú dels Països Catalans.

Aquests noms, però, no seran a la llista oficial perquè l'actual legislació impedeix que els ciutadans sense “veïnatge administratiu” puguin ser candidats.

En aquest sentit, la número 4 per Barcelona, Gabriela Serra, ha manifestat que “una cosa és el que diu la legislació vigent i l'altra el que diu la llei de la solidaritat: per nosaltres, aquests companys i companyes són els que segueixen tancant la llista solidàriament, des de Galiza, des del País Basc, des d'Andalusia, des de Madrid: perquè la lluita per la plena sobirania, la democràcia completa i la justícia social no té mai fronteres”.

Des de la perspectiva de la “solidaritat entre els pobles i de la lluita contra l'oblit i la impunitat”, la CUP també tenia confirmada la participació electoral de Diego Paredes Manot, germà de Txiki Paredes Manot, afusellat pel règim franquista fa 40 anys; de l'històric del municipalisme basc Pablo Gorostiaga; l'exeurodiputada gallega Ana Miranda; el sindicalista andalús Curro Romero (del Sindicato Andaluz de Trabajadores), o el catedràtic madrileny Ramón Cotarelo, que el passat 14 d'agost ja va fer públic el seu suport explícit a la candidatura de la CUP al seu blog digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells a Dresden

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona

Els Comuns reivindiquen les escoles rurals i els consultoris mèdics

Regencós

El PP aposta per la simplificació administrativa

girona
política

Alejandro Fernández s’embolcalla en la “tolerància zero” d’Albiol

barcelona