Política

DOLORS SABATER

ALCALDESSA DE BADALONA (GUANYEM BADALONA EN COMÚ)

“Fins i tot a qui m'insulta hi arribaré parlant”

La nova alcaldessa de Badalona s'estrenarà en el càrrec adreçant-se a la plantilla municipal per transmetre'ls que compta amb ells per definir el programa i a la PAH per posar fil a l'agulla al drama dels desnonaments

Del PP de Xavier García Albiol, diu, no n'espera lleialtat institucional vistes “les mentides que estan escampant”

Arribar la primera
Comentava la setmana passada el representant d'una entitat badalonina: “Quan tu arribes a un lloc, la Dolors ja hi és.” Aquesta activista social i cultural, mestra de secundària, ha participat en tants moviments que reivindiquen una societat més justa i igualitària que es fa impossible nomenar-los tots. Hi participa i els promou, com la plataforma Badalona Deixem de ser invisibles o el moviment Badalona Som Tots i Totes. D'ella, qui la coneix bé, en destaca l' empatia i la proximitat amb la gent. Potser són aquestes virtuts les que expliquen que aquest fos el tercer cop que algú li oferia encapçalar una llista electoral a la seva ciutat. Les dues primeres vegades ho va rebutjar perquè eren partits clàssics. Es declara independentista, però, com a alcaldessa, es deu al desig de la majoria del poble, assegura.
Els termes de negociació del PSC, de repartiment
de poder, no
són els nostres
El que he vist els darrers dies en el
PP no em fa confiar
que faran una oposició lleial
Badalona
no té un govern independentista,
ni mai s'ha plantejat que el tingui

C

om estan sent les primeres hores d'alcaldessa?
Són emocionants i intenses. Estic rebent la il·lusió de molta gent que creu en aquest projecte perquè representarà un canvi molt important.
Què volia simbolitzar el nou govern amb la ruta programada dissabte?
Vam anar a dinar a la fira d'entitats de Llefià com cada any. A la tarda vam anar a la plaça Alcalde Xifré per restituir un deute que té la ciutat amb l'exalcalde republicà afusellat. Després, al monument de Haissa per recordar les víctimes de l'incendi d'aquesta fàbrica i fer un reconeixement a la memòria obrera de la ciutat, i vam acabar a la plaça Camarón de la Isla, a Sant Roc, per reivindicar la diversitat i la idea que tots els barris són Badalona.
Li ha arribat en la pròpia pell la crispació que dissabte es va viure a la plaça de la Vila?
Personalment no l'he viscut. Se m'han adreçat votants del PP per expressar-me la seva discrepància, però de manera correcta.
Demà (avui per al lector) és el primer dia laborable que viurà com a alcaldessa. Quina agenda l'espera?
A les 8 del matí ens reunirem els regidors del govern. Hem de despatxar diferents temes però una de les primeres coses que farem és anar a saludar els treballadors municipals.
Quin missatge els vol
transmetre?
Que els tindrem en compte a l'hora de prendre decisions i de desenvolupar el programa. En l'aspecte laboral de moment només els podem dir que estem en contra de la precarietat i de les irregularitats.
Veurem empleats municipals ocupant càrrecs directius tot i no tenir carnet de cap partit?
Aquesta és una possibilitat. Hi estem treballant.
El PSC espera continuar negociant per trobar un encaix en el nou govern. Els vol dins
l'executiu?
Hi ha hagut molta sintonia a l'hora de parlar de línies de programa. Si podem coincidir en el programa i en el codi ètic de govern i tant, que els hi vull.
En què consisteix la “mà allargada” a la resta de forces?
Ens agradaria comptar amb CiU i Ciutadans, però és cert que volem desenvolupar un programa de govern molt diferent al que s'ha aplicat fins ara. Per tant només podem sumar amb les forces que assumeixin aquesta línia nova.
El PSC diu que no han estat
generosos amb ells. L'oferta
és ampliable?
Nosaltres tenim un estil i no hem començat parlant de quotes de poder i repartiment de càrrecs sinó de programa i de codi ètic. La part de posar noms l'hem deixat per al final. Ara bé, és cert que el dia de la investidura donava més consistència saber alguna cosa sobre quin govern tindríem. I per això fem una primera distribució. Hi ha dues formacions, ERC i ICV-EUiA, que donen un sí incondicional abans del repartiment de responsabilitats. Els termes de negociació que planteja el PSC, els del repartiment de poder, d'entrada no són els nostres.
Però són conscients que sense el PSC no tenen majoria al ple?
Allà on de moment han quedat situats té a veure amb la incertesa mostrada per ser o no
al govern.
Quantes persones li han recomanat que no sigui la responsable política de la Guàrdia
Urbana?
M'ho han dit algunes persones, és cert, perquè creuen que és una tasca que desgastarà la meva imatge. La Guàrdia Urbana és un cos que funciona amb una estructura jeràrquica. En aquest darrer mandat hi ha hagut una ingerència directa del regidor dins de la presa de decisions, sense respectar la jerarquia pròpia. En un moment en què hi ha hagut aquest desordre, em sembla que el més recomanable és que qui estigui per damunt sigui l'alcaldessa. No és cap tossuderia meva perquè entre altres coses sóc antimilitarista. El més còmode per a mi seria desentendre-me'n, però tinc un sentit de la responsabilitat molt alt.
No hem de descartar la imatge de l'alcaldessa mirant d'aturar un desnonament i enfrontant-se a la policia?
[Riu] Això no podrà passar perquè el paper que ha de seguir la Guàrdia Urbana en cas de desnonament estarà condicionat pels acords que com a Ajuntament haurem pres.
Com pensa frenar els
desnonaments?
De manera immediata farem com altres ajuntaments i buscarem un acord amb el jutge perquè ens informi sis mesos abans del desnonament. Això vol dir que tenim temps d'estudiar cada cas i posar al servei d'aquestes persones els mitjans de què disposem. Hi ha famílies que només amb una ajuda concreta per allargar el termini d'un pagament potser ara no estarien al carrer.
Multaran els bancs amb
pisos buits?
Evidentment. Però el primer que farem és seure amb els representants de la PAH, demà mateix [avui per al lector], perquè sàpiguen que estem a la seva disposició i per establir conjuntament les línies de treball.
Han anunciat la remunicipa-
lització dels serveis públics. Què faran amb els contractes vigents?
Ja en tenim que estan en pròrroga. La remunicipalització no és una cosa immediata i no es pot fer només d'arribar. No rescindirem cap contracte. Els que estan en pròrroga seran els primers que estudiarem.
Els treballadors s'afegirien a
la plantilla municipal?
En principi sí.
El nou govern vol doblar els recursos que es destinen als serveis socials. Com espera trobar-se les arques municipals?
Quan hem fet aquesta proposta és perquè sabem que la podem tirar endavant. A banda de l'estalvi que tindrà l'Ajuntament amb la baixada de sous, es poden fer canvis de partides.
Quina mena d'oposició
espera del PP?
Com a alcaldessa m'haig de creure les paraules del portaveu del PP, Xavier García [Albiol], que farà una oposició contundent però amb lleialtat institucional. Però puc ser desconfiada tenint en compte les coses que han passat i sabent que estan molt enfadats i poden tenir un punt de ressentiment i ganes de fer mal. El que he vist no m'hi fa confiar gaire. Ell mateix i la seva gent han escampat mentides. Dissabte, a la plaça de la Vila, la nostra gent tenia la consigna d'evitar conflictes i somriure. I alguns van parlar amb els dels xiulets. Una persona que tenia una precarietat absoluta, que hauria de votar Guanyem, deia que volia el PP perquè ara només es donaran ajuts als marroquins i farem una gran mesquita. Incendiar el carrer amb mentides i una actitud de rebequeria no és lleialtat.
Quant s'abaixaran el sou els càrrecs electes?
Estem parlant de reduccions entre el 15 i el 25% en funció dels sous de partida. Però els de Guanyem Badalona en Comú encara ens ho abaixarem més, fins als 2.200 euros. Amb la diferència farem una bossa de diners que revertiran en la ciutat.
Quants càrrecs de confiança hi haurà a l'Ajuntament?
Com a màxim els 27 que pertoquen i que ara se superen. Podem garantir que no hi
haurà trampes.
Els grups de l'oposició quants en tindran?
Ho estem negociant però hi ha una proposta de reduir-los a un.
Han garantit unes àrees transversals. Com ho pensen fer?
D'entrada, cap àrea serà un regne de taifes, cosa que significa que no hi haurà un sol partit per àrea. Entre els càrrecs de confiança i els regidors, la permeabilitat de les àrees serà absoluta.
Diu que vol arribar a tothom. També a la gent que dissabte l'insultava a la plaça de la Vila?
I tant que sí. Fins i tot a qui m'insulta hi arribaré parlant. Dissabte a la nit, a Llefià, un votant del PP em deia que estava molt content que Xavier García hagués fet neteja de romanesos i de moros. I vam dialogar amb cordialitat. Puc fer-ho amb moltíssima gent que dissabte xiulava. Una altra cosa són els que a més de xiular aixecaven la mà fent símbols feixistes. A aquests no els aniré a convèncer.
Per vehicular la participació té previst regular les consultes ciutadanes?
Hem d'acabar de concretar moltes coses i ho farem amb els veïns. Plantejarem qualsevol canvi als actuals òrgans de participació. Hi afegirem coses, com la decisió vinculant, que es pot fer amb consultes directes o a través d'assemblees. A l'Ajuntament hi ha tècnics experts en participació ciutadana i els hem d'incorporar per saber com vehicular la nostra idea política.
Badalona té una alcaldessa que defensarà la independència de Catalunya?
Una cosa és la meva posició personal i una altra la que tingui com a representant de Badalona. El que faré m'ho marcaran les decisions que anem prenent. En l'última taula de la comissió programàtica sobre el fet nacional, amb presència del PSC, es va acordar no incloure l'adhesió a l'AMI en un acord de governabilitat perquè no hi ha una majoria suficient, i també es va acordar per ampli consens impulsar el català com a llengua de trobada i acollida i revisar la celebració de l'Onze de Setembre. I més enllà d'això no es discuteix la legitimitat amb què cada força defensi la seva aspiració en el debat de l'encaix nacional.
Badalona no té un govern independentista, com promulga
el PP?
No només no el té sinó que en cap moment s'ha plantejat que el tingui. Jo sóc independentista però represento una formació que és un punt de trobada entre independentistes i federalistes. Com a alcaldessa defensaré el dret a decidir dels ciutadans.
Es pot arribar a penedir d'haver signat que només serà alcaldessa quatre anys?
No.
La decisió és irrevocable?
En quatre anys el motor del canvi s'haurà engegat i altres podran seguir la nostra tasca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona