Política

CiU de Calella blinda el govern sumant-hi el PSC

L'assemblea dels socialistes aprova per unanimitat l'aliança

L'entesa sobiranista amb ERC s'esvaeix del tot

Sense sorpreses. La bona sintonia amb el PSC durant aquest mandat, sobretot en el plantejament dels grans temes de ciutat, ha estat clau perquè la guanyadora de les eleccions a Calella, CiU, busqui el seu suport per garantir una majoria còmoda i sense ensurts fins al 2019. La federació nacionalista, amb l'actual alcaldessa, Montserrat Candini, al capdavant, va aconseguir en les eleccions els mateixos vuit regidors –dels 17 que hi ha a l'Ajuntament– que ja va obtenir en el mandat passat, però en aquesta ocasió no vol governar en solitari i arriscar-se que tant les forces que ja hi eren –ERC i el PP– com les que entren ara –CUP i ICV-EUiA– forgin aliances suficients per imposar les seves estratègies.

En els darrers dos anys, CiU ha buscat i ha trobat un interlocutor vàlid en els socialistes, que tant li han votat a favor els pressupostos com han participat en l'elaboració de les estratègies econòmiques de futur del municipi. El PSC de Josep Maria Juhé i, sobretot, d'Emili Pérez, ha sabut teixir complicitats sòlides amb CiU, malgrat que la resposta obtinguda a les urnes els hagi colpejat aquest cop reduint a la meitat els cinc regidors aconseguits fa quatre anys. Josep Torres, el candidat del PSC i regidor en el govern que tenia com alcalde Josep Maria Juhé, admet que les converses entre les dues formacions estan “han estat intenses i han acabat marcant un camí comú”, però recorda que la decisió final la va tenir ahir a la nit l'assemblea que va aprovar el pacte per unanimitat.

Procés sobiranista

“Nosaltres ja hem dit que continuarem amb la mateixa política constructiva que en aquest últim mandat, en què ens ha mogut l'interès per Calella i per la seva gent”, assenyala Torres, que es mostra convençut de poder compartir govern amb CiU “sempre que es mantingui el respecte i es comparteixin els criteris que hem defensat en el nostre programa electoral”. Torres també explica que hi va haver una trobada posterior a les eleccions entre les forces d'esquerres. “Va ser cordial, però en cap cas va servir per construir una proposta conjunta”, diu.

Amb la decisió de CiU, Montserrat Candini tanca la porta a editar un pacte sobiranista amb ERC tal com han fet altres municipis pròxims com Canet, però, tal com ha defensat durant el període electoral, el compromís de la federació amb el procés sobiranista “es manté inalterable”. Per tant, és de preveure que en les condicions del pacte que signi amb el PSC es reculli clarament aquesta premissa de separar els temes de ciutat dels de país. L'alcaldessa ha explicat en més d'una ocasió que “la cultura del no” que al seu entendre practica ERC no ha ajudat a l'entesa. La tensió mantinguda entre les dues forces en aquest darrer període lluny d'apaivagar-se s'ha encès encara més quan els republicans han criticat la política “de fets consumats” de l'alcaldessa o han posat en dubte la viabilitat de projectes com el Museu del Turisme.

LA XIFRA

8
regidors
va obtenir CiU de Calella en les eleccions del 24-M, mentre que el PSC va passar de cinc edils a dos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona