Política

Iglesias observa un gir en el PSOE que facilitaria el canvi en alguns territoris

Podem s'obre a investir socialistes per desbancar el PP, però descarta entrar en governs liderats pel partit de Sánchez

Cospedal, en fals a Castella i al partit

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va celebrar ahir que el PSOE “ha canviat”, ha fet “un gir”, de manera que es podrien facilitar investidures en diverses comunitats autònomes per expulsar-ne el PP, això sí, sense que Podem entri en governs liderats pel PSOE. Iglesias, en la primera compareixença pública després de les eleccions de diumenge, sustenta la tesi d'aquest acostament entre les dues formacions en el fet que el secretari general del PSOE el va trucar dimarts. “Ara Pedro Sánchez em truca i abans no. Aquest tipus de gestos són reveladors que la relació ha canviat”, va afirmar. “Això és bo i ens situa en una posició d'aconseguir canvis”, va afegir-hi.

Iglesias, però, va demanar no extraure conclusions precipitades. Els dos polítics continuaran dialogant i la pròxima trobada podria ser presencial, la setmana vinent. “Mirarem d'evitar que el PP governi en les comunitats on no ha obtingut majoria absoluta. Estem disposats a arribar a acords. Això sí, per arribar a a acords amb nosaltres, en el cas del PSOE, aquest haurà de fer un gir de 180 graus”, va advertir Iglesias. Els socialistes, en canvi, sí que van deixar oberta la porta a entrar en governs liderats per Podem.

Mentrestant, el malestar dins el PP pels resultats del 24-M quedava ahir encara més exposat a la llum pública amb les declaracions del conseller de la Presidència i portaveu de la Junta de Castella i Lleó, José Antonio de Santiago-Juárez, que veu prou motius perquè el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, “dimiteixi, és a dir, cessat”.

El portaveu donava així continuïtat a les paraules de dimarts del president de la Junta en funcions, Juan Vicente Herrera, que va descriure el ministre Soria com un exemple d'“arrogància”. El responsabilitzen del retrocés del PP a la comunitat per la gestió dels problemes del carbó. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va trobar aquesta campanya contra Soria poc “oportuna” i poc “justificable”.

Sáenz de Santamaría també va defensar la tasca de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, preguntada sobre la pertinència que continuï al capdavant del partit tenint en compte els seus resultats a Castella-la Manxa i els del PP al conjunt de l'Estat. “Jo sé el que és la tasca d'un secretari general perquè he treballat força anys al PP. És una feina difícil, dura i ingrata. No trobarà de mi una sola crítica”, deia Sáenz de Santamaría, enfrontada des de fa anys amb Cospedal dins del partit.

La presidenta en funcions de Castella-la Manxa serà la candidata popular a la investidura a la Junta, però l'aspirant socialista, Emiliano García-Page, confia arribar a ser el pròxim president regional amb el suport de Podem.

Amb el recompte definitiu de paperetes, el PSOE va obtenir ahir un escó més per la província d'Albacete en detriment de Podem, que es queda amb dos; de manera que el repartiment final de diputats dóna un marge més gran de negociació als socialistes per desbancar Cospedal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona