Política

Les crisis de CiU al Maresme li passen factura

Els nous grups sorgits de les escissions obtenen millors resultats a Santa Susanna, Arenys de Mar i Malgrat de Mar

Les picabaralles entre els socis de CiU a diverses poblacions del Maresme han acabat passant factura a la federació nacionalista en aquestes eleccions. El trencament del partit en alguns consistoris, on els membres de CDC i d'UDC no s'han entès, ha provocat que els grups que s'han quedat amb la marca del partit hagin acabat traient pitjors resultats que els socis que han abandonat la federació i han iniciat una nova aventura política. Casos com ara el d'Arenys de Mar, on l'alcalde d'Unió defenestrat per CiU, Estanis Fors, ha obtingut sis regidors amb la nova formació Junts per Arenys en relació amb l'únic que ha aconseguit CiU, o el de Santa Susanna, on l'històric Joan Campolier n'ha tret cinc amb AiS Santa Susanna respecte a un sol representant de CiU, en són exemples clars. El president de CDC del Maresme, el pinedenc Joan Morell, admet que els resultats “no han estat els que esperàvem” i que la mala maror en algunes agrupacions “no ens ha beneficiat gens”. “Des de la direcció comarcal hem treballat per l'entesa, però també respectant l'autonomia de les agrupacions locals i no forçant unions que no eren possibles”, relata i hi afegeix que “quan hi ha un trencament sempre hi ha un dels afectats que s'endú la pitjor part”. Tot i això, les dues aventures per separat que ha fet Unió a la comarca sota les sigles d'Unió Municipal de Catalunya a Teià i Alella no han obtingut cap regidor.

També victòries

Als casos de Santa Susanna i d'Arenys de Mar s'hi pot afegir el de Malgrat de Mar, on la candidata de CiU, Neus Serra, ha passat de cinc regidors el 2011 a dos. En canvi, els tres regidors escindits del grup, sota les sigles de Junts per Malgrat, han obtingut tres representants. Morell reconeix que CiU ha hagut de gestionar en aquests comicis “molts fronts oberts”, però destaca com a contrapartida les victòries obtingudes als municipis “on hi ha molt bona relació entre els socis”, com ara Calella, Premià de Dalt, Premià de Mar o Tordera.

Pel president de Convergència, la situació viscuda a Argentona continua sent la pedra a la sabata de la federació nacionalista. “No només no vam poder presentar llista, sinó que el nostre candidat va passar a encapçalar la candidatura d'ERC i va sumar els vots obtinguts per a aquesta formació”, es lamenta. La fórmula ha donat a ERC tres regidors, mentre que el 2011 CiU en va aconseguir quatre. D'altra banda, el trencament de CiU a Vilassar de Mar també ha afectat de ple els resultats i dels nou regidors que configuraven la majoria absoluta de Joaquim Ferrer fa quatre anys, diumenge en va aconseguir cinc. Els exregidors de Gent per Vilassar de Mar han quedat amb dos representants.

CiU ha perdut més de 10.000 vots i ha cedit el primer lloc a ERC com a força més votada a la comarca. A més, s'han donat situacions sorprenents, com ara que el partit ha deixat de ser present en ajuntaments on sempre havien estat, com ara els de Dosrius i Palafolls.

LA FRASE

La mala maror que hi ha hagut en algunes agrupacions locals no ens ha beneficiat gens
Joan Morell
PRESIDENT DE CDC DEL MARESME


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona