Política

Política

La crisi del pacte municipal entre CiU i el PP

Ni junts ni separats

L'aliança a Salou entre convergents i populars agonitza mentre s'entrecreuen retrets de falta de lleialtat

La negativa a cedir l'alcaldia trencarà previsiblement el govern

L'alcaldeha demanat en diverses ocasions la dimissió del seu soci, que prefereix que l'expulsin

El pacte de govern a l'Ajuntament de Salou viu una lenta agonia amb data de caducitat. L'aliança entre CiU (que es va presentar conjuntament amb els independents FUPS) i el PP malviu des de fa mesos en una crisi que ha anat atiant-se a mesura que s'acostava una data clau: el dia en què Pere Granados, de CiU, havia de cedir l'alcaldia al popular Mario Garcia. Si fa dos anys ja eren molts els que veien amb escepticisme la possibilitat que aquest relleu es fes efectiu, avui pràcticament ningú sembla atrevir-se a creure-hi.

Formalment, els tres regidors sota la disciplina del PP continuen al govern, gestionant les seves carteres i participant en les juntes de govern. A la pràctica, entre Granados i Garcia fa temps que hi ha estès un abisme. L'alcalde ha demanat en dues ocasions de manera pública la dimissió a Garcia per “deslleialtat” i perquè considera que ha incomplert el pacte. Pere Granados argumenta aquest moviment al·legant, primer, el canvi de vot que, segons ell, Garcia va intentar fer en una junta de govern; i, segon, els intents d'una moció de censura frustrada en contra de CiU, extrem que el popular nega. “A Salou només hi ha hagut una moció de censura, i tots sabem qui la va impulsar”, assegura Mario Garcia en referència al moviment polític que va dur Granados a l'alcaldia l'any 2009 i que, de retruc, va provocar la crisi interna del PP que va dur Garcia a liderar-lo.

Per acabar d'amanir bé l'embolic, el to gèlid que han pres les relacions entre CiU i el PP ha anat acompanyat de dos fets de fons i alhora claus. Per una banda, la crisi amb Vila-seca pel repartiment dels ingressos fiscals dels terrenys de Port Aventura i el futur BCN World, discussió en què l'alcalde va acusar el PP d'haver-se desmarcat de la posició del govern. I, en segon lloc, el pas a no adscrita d'una de les quatre regidores inicials del PP, Reyes Pino. Els populars van demanar la seva expulsió, i, per contra, l'edil ha acabat convertida en una mena de refugiada dins de l'executiu local en un desafiament als populars, que perdien un suport per assolir l'alcaldia.

Amb tot aquest ambient, resulta si més no sorprenent que el pacte aguanti, tot i que amb l'etiqueta terminal. L'un per l'altre, però, ni Granados ni Garcia volen fer el pas. “És l'alcalde qui té la competència de fer-nos fora del govern”, afirma el popular. “Qui fa la deslleialtat és qui ha de marxar”, respon l'alcalde. Mútuament, s'acusen de parlar només per la galeria; segons Garcia, en privat Granados mai li ha demanat la dimissió, i segons Granados, Garcia mai s'ha assegut amb ell per demanar-li l'alcaldia.

Sigui sainet o tragèdia, però, l'obra ha de tenir un darrer acte, i per als populars la data fixada per a la baixada del teló és el 25 de juny vinent, el dia que es farà el ple ordinari on hauria d'haver-hi el relleu a l'alcaldia. Si no n'hi ha, el PP deixarà el govern per “dignitat dels seus votants”. Però Mario Garcia encara afirma que té “confiança” que es compleixi. Potser perquè confia en moviments des de les direccions dels partits? Tots dos ho neguen, i el context nacional no sembla bufar a favor dels populars. Però a Salou, mai se sap.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona