Política

L'ultradreta avança a la Catalunya del Nord amb la victòria del Front Nacional amb el 35% dels vots

L'UMP perd la meitat dels vots i s'enfonsa fins a deu punts en uns comicis on l'abstenció ha superat el 54%

Es registra un augment de la participació, amb un 45,9%, gairebé sis punts més respecte al 20009

Seguint l'estela dels resultats a França, l'ultradreta ha avançat a la Catalunya del Nord i el Front Nacional (FN) s'ha imposat com a llista més votada. La candidatura encapçalada per Louis Aliot ha desbancat l'UMP de Michèle Alliot-Marie i s'ha endut el 35,25% dels suports, molt per davant dels 17,73% de la llista que té com a cara visible l'antiga ministra del govern Sarkozy. Per darrere seu, els socialistes -que s'han presentat en coalició amb el Partit Radical d'Esquerres- s'han endut el 12,32% dels vots. Les europees d'aquest 2014 a la Catalunya del Nord han aconseguit augmentar la participació de les anteriors; s'ha arribat fins al 45,9%, quasi sis punts per sobre de les del juny del 2009.

A la Catalunya del Nord, 342.023 votants estaven cridats a les urnes aquest diumenge. Al territori, aquestes europees han aconseguit superar les xifres de participació de les anteriors, i s'ha passat del 39,51% de les eleccions del 2009 fins al 45,91%.

En total, 157.036 persones han exercit el seu dret a vot. De totes les butlletes dipositades a les urnes de la Catalunya del Nord, un 0,63% s'han declarat nul·les (2.165). I en un 1,26% dels casos (4.305), el votant no s'ha decantat per cap opció en concret i ha optat per dipositar vot en blanc.

A hores d'ara, quan ja s'ha completat l'escrutini, els resultats d'aquestes europees a la Catalunya del Nord confirmen allò que també fan els de la resta de França: l'avenç de l'ultradreta. El Front Nacional de Marine Le Pen s'ha imposat i ha quedat com a llista més votada, amb el 35,23% dels vots (53.041). Precisament, a la Catalunya del Nord, qui encapçala la llista del FN és el marit de Le Pen, Louis Aliot, que també va registrar un ascens fulgurant a les municipals de Perpinyà.

Però si bé en aquelles eleccions l'UMP es va acabar imposant en segona volta, ara a les europees no ha passat el mateix. La candidatura d'Aliot l'ha desbancada del primer lloc que havia aconseguit als comicis del juny del 2009 a la Catalunya del Nord.

La llista que encapçala Michèle Alliot-Marie, antiga ministra del govern Sarkozy, ha rebut 26.689 vots en aquestes europees. Això suposa per a l'UMP haver perdut gairebé 8.000 suports respecte les últimes eleccions. I si es trasllada en percentatges, aquest descens encara és més elevat, de fins a deu punts (del 27,97% ara passa al 17,73%).

Per últim, el Partit Socialista -al govern de l'Elisi- ha rebut el 12,32% dels vots a la Catalunya del Nord. Els socialistes van concórrer a les europees fent coalició amb el Partit Radical d'Esquerres i amb una llista encapçalada per Virginie Rozière, que s'ha emportat 18.549 vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona