Política

LA CRÒNICA

Un Borbó amic de Prim

Va ser, amb tota probabilitat, el dia més tranquil dels quatre que ha passat a Catalunya. El príncep Felip de Borbó va tancar ahir la seva ruta catalana al monestir de Poblet, on va assistir a la reunió del l'associació que organitza el bicentenari del naixement del general Prim (1814 -1870), el reusenc que va ser president del govern espanyol. El príncep Felip és el president d'honor d'aquesta associació; un càrrec que sorprèn i que potser hauria fet aixecar de la cadira el mateix Prim, el polític que va dir al Congrés que “mai, mai, mai hauria de tornar a governar a Espanya un Borbó”, i que “la dinastia borbònica s'ha fet impossible per a Espanya”. Prim no era de la seva corda; ell defensava la candidatura d'Amadeu de Savoia, però no el va poder veure rei perquè, pocs dies abans que el príncep d'Itàlia de la casa Savoia arribés a l'Estat, Prim va ser víctima d'un atemptat, que va posar fi a la seva vida. Un magnicidi encara per resoldre que en els últims mesos, quan la figura de Prim torna a aparèixer a la premsa en els dos-cents anys del seu naixement, ha fet reobrir investigacions, debats i polèmiques entorn de la seva mort.

Però ahir, a Poblet, el successor d'aquells Borbons estava tranquil. Fins i tot content. Només d'arribar i baixar del cotxe –molt puntual, a les dotze del migdia– tres dones que visitaven el monestir, i que eren de Salou, el van rebre amb els crits de “Felipe, guapo!”. Ell, molt agraït, va deixar que es fessin una fotografia al seu costat. Com també va fer amb altres visitants.

Durant uns minuts va entrar al monestir, acompanyat per l'abat, Josep Alegre, i pel prior, Lluc Torcal. Una visita curta, de només uns minuts, perquè, tal com van dir els responsables de premsa de la casa reial, la llarga ja la va fer fa divuit anys, el 1996, quan va visitar les tombes reials i tot el complex cistercenc, declarat patrimoni mundial. Ahir anava per feina. Va saludar els representants polítics i els promotors dels actes del bicentenari (la delegada del govern espanyol, Llanos de Luna; el secretari d'estat de Cultura, José M. Lasalle; el president del Círculo Ecuestre, Borja García-Nieto; el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà,...). Ahir sí, tots li van donar la mà. I després es va reunir amb la Societat Bicentenari de Prim, on li van explicar els actes que s'han organitzat per recordar el reusenc il·lustre, entre els quals hi ha una gran exposició que s'inaugurarà a l'octubre a Reus. “Tenim un programa amplíssim, amb un concert de música inèdita del segle XIX, una obra de teatre escrita expressament per al bicentenari, exposicions i actes institucionals”, va explicar la directora, M. José Rubio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona