Política

Herrera demana un procés constituent per construir una Catalunya més justa

Aposta per un canvi profund en les polítiques econòmiques, exercir el dret a decidir dels catalans i implantar una democràcia més participativa

Reclama una gran unitat de les esquerres en les eleccions europees del 2014 per combatre a Merkel i al BCE

El líder d'ICV, Joan Herrera, ha demanat aquest dissabte obrir “un procés constituent per canviar-ho tot” i construir des de la societat una Catalunya més justa en la qual no s'apliquin polítiques d'austeritat i retallades que empitjorin les condicions de vida.

En la seva intervenció davant la 10a Assemblea Nacional que ICV celebra aquest cap de setmana a Viladecans (Baix Llobregat), Herrera ha destacat que aquest procés constituent ha d'abraçar un canvi profund en les polítiques econòmiques, exercir el dret a decidir de Catalunya, i implantar una democràcia més participativa. Pel líder d'ICV ha explicat que cal “canviar-ho tot” per acabar amb les polítiques neoliberals arreu d'Europa i ha proposat una gran aliança de les esquerres en les eleccions europees del 2014 per combatre a “Angela Merkel i al BCE”.

El procés constituent ha de suposar “un canvi total” en la política econòmica, perquè “no es tracta de centrar els esforços en si s'augmenta el sostre de dèficit, sinó a acabar amb l'atur, a dir que, abans que als bancs, cal pagar a les entitats socials, i a querellar-se contra els autèntics responsables de la crisi, que són les entitats financeres”, ha manifestat.

Després d'elogiar que els debats més importants que han tingut els delegats de l'Assemblea hagin estat de caràcter econòmic, ha indicat que “no cal fer-se 'trampes al solitari', centrant-ho tot en el debat entre federalisme o independentisme”, perquè no es pateix “una simple crisi conjuntural del capitalisme, sinó un canvi d'època sense precedents”.

Segons Herrera, “l'austeritat no serveix per a sortir de la crisi sinó per aprofitar-se de la crisi”.

“Amb unes xifres de desocupació i de pobresa molt alarmant, podem parlar que un terç del país viu una economia de guerra”, ha manifestat el líder ecosocialista.

Herrera, que a l'acabar l'Assemblea coliderarà ICV al costat de la portaveu parlamentària Dolors Camats, ha reiterat que el seu partit no aplaudirà els esforços per pujar unes dècimes el sostre de dèficit, ja que això implica una retallada en prestacions bàsiques que han patit ja els ciutadans en anys anteriors.

“En lloc d'amputar-nos dues cames, ens amputaran una, i encara ens demanen que els aplaudim”, ha reprotxat, abans d'apuntar: “són ells els que han forjat els barrots de les cel·les en les quals ens deixen viure”.

El procés constituent “ha de servir també per abordar les relacions Catalunya-Espanya ja que, si bé és cert que no tot es resol amb la independència, perquè no hi ha un independentisme màgic, també ho és que el TC va posar fi a l'Estat autonòmic en dir que Catalunya no encaixa amb l'Estatut aprovat pels catalans”, ha dit.

“El dret a decidir -ha subratllat- no el vam impulsar per tapar casos de corrupció, sinó que és un repte de país, i no es tracta de parlar molt i fer poc, sinó de donar-li el protagonisme al Parlament amb una comissió que centri els debats, i també de dir que ‘no' als xantatges del PP, a les paraules buides del PSOE, però també als canvis de rumb de CiU”.

Just abans d'intervenir Herrera, l'Assemblea ha expressat un gran suport a l'informe de gestió que aquest divendres va presentar el fins ara president d'ICV, Joan Saura, i que no ha rebut cap vot en contra dels 911 delegats i només 9 abstencions.

Saura ha agraït el suport rebut i ha anunciat que, des del Senat, ICV proposarà denunciar els acords amb la Santa Seu per renovar-los, així com una nova llei de llibertat religiosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

PSC i comuns llencen l’ham per acostar ERC a una negociació d’investidura

barcelona
Estat espanyol

El PSOE treu cinc punts d’avantatge al PP a l’últim baròmetre del CIS

Barcelona
Judicial

Un policia que acusa en el cas Tsunami està investigat per fustigar manifestants

barcelona
Estat espanyol

Sánchez donarà explicacions al Congrés sobre la seva dona el 22 de maig

Barcelona
Estat Francès

Nova Caledonia es revolta contra els canvis al cens electoral

Barcelona
política

Salvem Cal Macià exigeix començar a tramitar l’expropiació de l’immoble

ALCARRÀS
Guerra a Ucraïna

Un tren de mercaderies descarrila a Volgograd per un atac amb drons

Barcelona
guerra a Ucraïna

Blinken visita Ucraïna per sorpresa per mostrar el suport dels Estats Units

Barcelona
política

Els investigats de Tsunami acusen l’AN d’usar el terrorisme per impedir l’amnistia

barcelona