Política

Els mals resultats aboquen el PSC barceloní a la catarsi

La falta d'un lideratge local assentat i la pèrdua de vots en districtes clau s'entreveuen com les ferides més urgents que el partit ha de sargir

El partit estudia avançar les primàries, però no abans del 2014

El càstig era previsible. Però no la seva cruesa. Al PSC de Barcelona li costarà digerir els resultats electorals de diumenge, en què ha perdut més de 28.000 vots a la ciutat i per primer cop ha quedat relegat a la quarta força en uns comicis al Parlament, per sota de CiU, el PP i ERC. Tot plegat, a més, s'emmarca en una dinàmica descendent que s'ha encadenat en les últimes eleccions, i que ha fet multiplicar les veus internes que apel·len a la necessitat de fer autocrítica en vista de la constatació que el partit no està aconseguint, sinó ben al contrari, remuntar posicions a la capital del país, que tradicionalment havia estat un dels seus grans feus. “Ens equivocaríem, i molt, si no donéssim importància als resultats de diumenge”, reconeixia ahir una font del grup municipal socialista. Ara bé, aquesta lectura té un matís: “Les últimes eleccions han estat un plebiscit en què Barcelona no estava en l'agenda, i això també s'ha de tenir present”, recalca la mateixa font. D'acord. Però la patacada se l'han endut.

En aquesta atmosfera, l'executiva local del PSC es va reunir ahir al vespre per fer una anàlisi que, necessàriament, havia de ser aspra. En donava fe un dels seus membres, quan assegurava: “Aquestes eleccions corroboren que la nostra base social s'ha reduït a la mínima expressió.” De fet, els resultats obtinguts per una formació que ha governat durant 32 anys el consistori de la ciutat en alguns districtes són alarmants. A l'Eixample i Ciutat Vella, per exemple, han passat a ser cinquena força, amb un 8,34% dels sufragis, i a Sarrià-Sant Gervasi cauen fins a la sisena posició, superats fins i tot per Ciutadans, ja que amb prou feines van arribar al 4,57% de vots totals. Pel que fa als seus fortins electorals històrics –Nou Barris, Sant Andreu i Horta–, el PSC aguanta el cop, però amb descensos generalitzats de sis punts de mitjana.

Tant des del grup municipal com des de la federació local, dos universos en què les lectures i les estratègies no són sempre coincidents, s'admet a l'uníson que aquests resultats evidencien que la formació ha anat perdent el suport progressiu de col·lectius i de barris que, ideològicament i sociològicament, els havien estat molt propers i estaven clarament identificats amb els valors de l'esquerra i el centreesquerra. Un problema que, de fet, és consubstancial a tot el PSC i altres partits homònims europeus. Restablir ponts amb aquests sectors desafectes és una de les prioritats que el partit s'ha fixat per engrossir la seva base electoral, que, en el cas de Barcelona, ja es troba per sota dels 100.000 vots. Una quantitat absolutament insuficient per plantejar-se, si més no, donar guerra en les pròximes municipals del 2015. Un instrument que assajarà el PSC per intentar sumar noves i antigues complicitats són les convencions municipals que s'iniciaran la primavera del 2013, i que hauran de servir per revisar a fons el programa i el projecte de la formació per reajustar-lo a les noves demandes i realitats socials.

Els socialistes tampoc amaguen que, ara mateix, també tenen el problema de la falta d'un lideratge consolidat a escala barcelonina. El president del grup municipal, Jordi Martí, porta un rodatge curt en el càrrec i és encara poc conegut de portes enfora i, a més, ja ha tingut una primera enganxada amb la federació local que ja es dóna per suturada, però no cicatritzada. L'estratègia, en aquest cas, és organitzar unes primàries obertes per escollir el candidat a l'alcaldia el 2015 que tinguin una àmplia repercussió mediàtica i social. Martí és un dels aspirants a anar-hi, però no serà l'únic. Inicialment està previst fer-les la tardor del 2014, però ara no es descarta avançar-les a l'estiu per donar més visibilitat a l'escollit. “De feina a fer, no ens en falta”, resumeix una font del PSC.

LA XIFRA

28.575
vots
i 5,6 punts percentuals ha perdut el PSC a Barcelona en aquestes eleccions al Parlament respecte al 2010.

El Baix Llobregat, l'únic reducte comarcal socialista

El mapa electoral de diumenge dóna una única comarca guanyadora per al PSC. Es tracta del Baix Llobregat, que es va tornar a tenyir del vermell socialista, gràcies sobretot als 27.000 vots que va perdre CiU. El PSC en va sumar 2.091 als ja obtinguts fa dos anys. Aquest és, de fet, el territori de la circumscripció de Barcelona on el partit liderat per Artur Mas va perdre més força, des del punt de vista percentual (-12,1%). El segueix el Vallès Occidental (-11,1%). En el cas del Barcelonès, Convergència va caure un 8,2%, fet que representa que es va deixar pel camí 40.745 vots. Osona va ser l'única comarca de la circumscripció de Barcelona on CiU va millorar el percentatge del 2010, tot i que només d'un 0,5%. Del resultat que les urnes van deixar al Baix Llobregat, també en destaquen els números de Ciutadans. Hi va registrar el seu millor percentatge de vots, amb un 10,8%. Fins i tot va superar ICV-EUiA. Pel que fa a ERC, és obvi que la formació republicana va viure una nit gloriosa. En un total de set comarques de Barcelona es va erigir en segona força política, quan fa dos anys no ho havia estat en cap d'aquestes. A les ciutats grans del país, per la seva banda, va ser notòria la pèrdua de suport que va afectar CiU. Avaluant els municipis de més de 50.000 habitants, fins a 84.000 votants li van retirar el suport mostrat fa només un parell d'anys, un comportament que va beneficiar els socialistes. I és que el PSC va recuperar l'hegemonia a Badalona (va obtenir 543 vots més que CiU), el Prat, Mollet, Rubí i Sant Boi. I va mantenir els únics quatre municipis on el 2010 van obtenir la victòria: Cornellà, l'Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.

S. muñoz



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona