Política

El PSC recupera cinc de les grans ciutats catalanes

Els socialistes baixen en la majoria de municipis però aprofiten el daltabaix que registra CiU per recuperar la primera posició

Els convergents veuen com se'ls escapen uns 84.000 vots

Fins a cinc grans ciutats catalanes que el 2010 van passar de mans socialistes a mans convergents van retornar ahir l'hegemonia al partit liderat per Pere Navarro: Badalona (en el moment de tancar aquesta edició, l'escrutini era del 98,26%), el Prat de Llobregat, Mollet, Rubí i Sant Boi. En resultats absoluts, els socialistes van perdre suport a les urnes, però no hi ha dubte que van ser els grans beneficiaris del daltabaix registrat per CiU, que, tot i perdre uns 84.000 vots a les grans ciutats catalanes, va mantenir el primer lloc de la cursa electoral en catorze d'aquests municipis. Barcelona va ser, amb diferència, el municipi on els socialistes van obtenir menys profit de la davallada convergent. Allà, el PSC no només es va veure superat per CiU, sinó que també el van avançar el PP i ERC.

La caiguda convergent va ser especialment significativa a Cornellà i al Prat de Llobregat. En el primer cas, Convergència i Unió va quedar relegada al cinquè lloc (el 2010 va ocupar la segona posició), darrere del PSC, el PP, ICV-EUiA i C's. Al Prat, els votants el van enviar al quart lloc, i es va veure superat pel PSC, ICV-EUiA i el PP.

A les úniques quatre grans ciutats on el PSC va salvar els mobles fa dos anys, el partit va repetir triomf: Cornellà, l'Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans. Tant a l'Hospitalet com a Viladecans, els populars van prendre a CiU el segon lloc. A Terrassa es va mantenir l'hegemonia convergent assolida el 2010, però amb una pèrdua de suport electoral del 13%.

A Sant Cugat del Vallès, la pèrdua de confiança en el projecte convergent va significar una baixada del 7%. La gran triomfadora en aquest municipi va ser ERC, que va escalar de la cinquena a la segona posició del rànquing electoral. A Manresa, Esquerra va viure una situació molt similar, ja que va passar de ser quarta força a segona.

De totes les grans ciutats catalanes, només hi ha dos casos en què CiU va millorar els resultats de fa dos anys, en nombres absoluts. A Girona, 1.950 vots més que fa dos anys. A Manresa, 193 vots més. En diverses ciutats, els percentatges van diferir respecte a les anteriors eleccions al Parlament, però no prou per fer variar l'ordre dels primers llocs. Castelldefels, Cerdanyola, Mollet, Sabadell, Sant Boi, Terrassa i Vilanova són algunes ciutats on les dues primeres posicions no van variar respecte a fa dos anys.

2
grans ciutats
catalanes van donar més vots a CiU que en les eleccions del 2010: Girona i Manresa.
84.000
vots,
aproximadament, va perdre CiU sumant els resultats de les ciutats de més de 50.000 habitants.
5
grans ciutats
va recuperar el PSC, després de veure com el 2010 queien en mans de Convergència i Unió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES