Política

opinió

Per una Catalunya d'ambició nacional i cohesió social

El debat sobre el necessari canvi de model de finançament ha dibuixat, en algun moment, una aparent contradicció entre la dimensió nacional de l'acord i la seva vessant social. Per a les persones que signem aquest article aquesta contradicció no existeix. La nostra voluntat de construcció nacional no parla de qualsevol país: volem una Catalunya plenament lliure i al mateix temps recognoscible en la seva cohesió social.

Com no pot ser d'una altra manera, defensem la nostra llengua i la nostra cultura com a elements que ens enriqueixen a nosaltres i als pobles veïns. Defensem una fiscalitat justa i progressiva per poder créixer de forma sostenible. I defensem uns drets socials i laborals que han costat moltes generacions de lluita i esforç col·lectiu d'aconseguir.

La cohesió social de Catalunya està en perill com a conseqüència de les retallades indiscriminades del nostre estat del benestar. Avui els conceptes públics de salut, educació, treball de qualitat, pensions, habitatge i d'altres serveis socials estan sota mínims i els índexs de pobresa, els desnonaments o l'atur en són dramàtiques expressions.

És per això que Catalunya necessita disposar dels seus propis recursos, per posar-los al servei de les persones. És una reivindicació nacionalment justa i responsable, i que al mateix temps ha d'estar al servei de les persones que viuen a Catalunya.

Aquest model de país, amb gran ambició nacional i socialment cohesionat, ha d'obrir-se pas com a necessitat civilitzadora a la qual no estem disposats a renunciar en funció d'unes o d'altres majories parlamentàries. Per això ha de sumar la majoria de forces polítiques i socials, especialment en una conjuntura de greu crisi com l'actual, en què massa vegades la política s'ha doblegat als interessos dels mercats.

Necessitem grans pactes de salut, educació o habitatge per a garantir aquests drets i construir una Catalunya pròspera i socialment justa. Al mateix temps apostem per la Catalunya de l'economia productiva, aquella que desenvolupa l'esforç i les energies creatives dels homes i les dones que l'habiten, basats en el treball, la recerca i el coneixement. Un teixit productiu arrelat al territori, coneixedor de la seva realitat i amb una àmplia perspectiva d'implicació i relació amb la societat civil i, al mateix temps, amb capacitat de sortir al món per obrir-nos a noves realitats i noves tendències.

Per tot això volem el concert econòmic, com un instrument al servei del país i al servei dels homes i les dones que cada dia fan Catalunya.

(*) President d'ERC i coordinador general d'EUiA



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

PSC i comuns llencen l’ham per acostar ERC a una negociació d’investidura

barcelona
Estat espanyol

El PSOE treu cinc punts d’avantatge al PP a l’últim baròmetre del CIS

Barcelona
Judicial

Un policia que acusa en el cas Tsunami està investigat per fustigar manifestants

barcelona
Estat espanyol

Sánchez donarà explicacions al Congrés sobre la seva dona el 22 de maig

Barcelona
Estat Francès

Nova Caledonia es revolta contra els canvis al cens electoral

Barcelona
política

Salvem Cal Macià exigeix començar a tramitar l’expropiació de l’immoble

ALCARRÀS
Guerra a Ucraïna

Un tren de mercaderies descarrila a Volgograd per un atac amb drons

Barcelona
guerra a Ucraïna

Blinken visita Ucraïna per sorpresa per mostrar el suport dels Estats Units

Barcelona
política

Els investigats de Tsunami acusen l’AN d’usar el terrorisme per impedir l’amnistia

barcelona